Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do politiky chce i třetí z bratrů Okamurů: Architekt Osamu kandiduje za Zelené do europarlamentu

Autor: ČTK, Mii, lig - 
13. prosince 2023
12:58

Do politiky chce vstoupit třetí z rodiny Okamurů. Na kandidátce Zelených do Evropského parlamentu figuruje Osamu Okamura, mladší bratr Tomia Okamury (SPD) a Hayato Okamury (KDU-ČSL). Osamu Okamura je architekt, v minulosti působil jako děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. V dokumentárním filmu Český žurnál: Bratři Okamurovi se přihlásil k tomu, že je gay. Vedení Zelených kandidátku představilo dnes na tiskové konferenci, povede ji zakladatelka neziskové organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Osamu je nejmladší z bratrů Okamurů. Tomio Okamura je předsedou SPD. Hayato Okamura je tlumočník a od loňska také poslanec Sněmovny za KDU-ČSL.

Nejedlová uvedla, že v posledním desetiletí pracuje v Česku na prosazování rovnoprávnosti a respektu. „Cítím ale, že skutečně důležitou změnu lze zajistit jen v evropském měřítku. Český populismus nesmí přehlušit skutečně důležitá témata - rovnost, lidská práva a planetu obyvatelnou i za mnoho let,“ prohlásila ředitelka Konsentu.

Podle spolupředsedy Zelených Michala Berga dala strana na kandidátce výrazný prostor mladým lidem. Mají podle něj přinést naději lidem, kteří jsou zklamaní z toho, jak Česko stagnuje a vláda nedokáže řešit klíčové problémy v ekonomice, školství nebo ekologické modernizaci českého hospodářství.

Na druhém místě kandidátní listiny bude ekologický aktivista a jeden z iniciátorů studentských stávek za klima v Česku Petr Doubravský. Třetí kandidátkou se stala právnička a odbornice na lidská práva a migrační politiku Zuzana Pavelková. Na dalších místech budou Berg, odbornice na lidská práva a mezinárodní organizace Gabriela Svárovská či právě architekt Osamu Okamura. Celkem mají Zelení 28 kandidátů.

21 mandátů pro Česko

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Lídrem kandidátní listiny koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

V čele kandidátky ANO by měla být bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem listiny hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je někdejší někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných. Kandidátku sociální demokracie povede bývalý předseda Sněmovny, ministr zahraničních věcí a kultury Lubomír Zaorálek.

Video  Pirátka na „školení“ u Okamury. Šéf SPD cvičil Richterovou ve vedení schůze o důvěře 
Video se připravuje ...

pindal ( 19. prosince 2023 22:37 )

Ale já osobně věřím,že zlé časy nenastanou.Dnes mají lidé daleko větší možnosti se dorozumívat,než dříve.Krom toho si již dnes uvědomují,že majetkem na úkor ostatních se obklopují pouze hlupáci,takže hlupáků ubývá.A to je dobrá zpráva. 😃

pindal ( 19. prosince 2023 22:24 )

Ano to bude Hayato,nějak tak.Japonská inteligence se v nich nezapře.Rodina obsadí všechny směry myšlení v politice a tím se zvýší možnost přežití,ve zlých časech,asi. 😃

apoho ( 15. prosince 2023 06:41 )

Okamura do každé rodiny.
Okamura fit to all 😃

Andre Zeman ( 15. prosince 2023 00:49 )

A kdo je druhý? Druhý nejstarší je Tomio, ovšem druhý šel do politiky Hayato.😁

Andre Zeman ( 15. prosince 2023 00:48 )

A je to jako v každé pohádce, kdy každá ze 3 princezen byla úplně jiná.😆

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa