Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala ve Vídni. Kancléř Nehammer zavzpomínal na Schwarzenberga (†85): Spojoval Evropu

Aktualizováno -
4. prosince 2023
14:45
Autor: ČTK - 
4. prosince 2023
09:41

Karel Schwarzenberg po pádu komunismu spojoval Evropu a desetiletí se zasazoval o její růst. Po jednání s premiérem Petrem Fialou to dnes na společné tiskové konferenci ve Vídni řekl rakouský kancléř Karl Nehammer. Sobotního pohřbu bývalého ministra zahraničních věcí, poslance a senátora se nezúčastní. Zapálí za něj ale svíčku v kapli, uvedl.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. O tom, že se uskuteční se státními poctami, česká vláda rozhodla jednomyslně. Smuteční řeč na pohřbu pronese prezident Petr Pavel.

„Historie Rakouska a Česka je úzce propojena. Máme společné velké historické dědictví a mimořádné osobnosti, které se angažovaly v našich zemích. K ním patří Karel Schwarzenberg, na něhož vzpomínáme i v Rakousku. Byl to muž, který stavěl mosty, když se zhroutil komunismus, zasazoval se o spojování Evropy, aby se lidé potkávali v míru a pokoji,“ řekl Nehammer.

Fiala ocenil, že dnes s kancléřem mohl mluvit o tématech, které Česko a Rakousko mají společné. „Osobnost Karla Schwarzenberga je toho příkladem,“ řekl. Upozornil zároveň na to, že obě země čelí stejným výzvám. Patří mezi ně zejména problematika nelegální migrace.

Fiala vnímá česko-rakouské vztahy jako nejlepší v historii. Obě země spojuje řada témat a výzev, například problematika migrační politiky. Česko stejně jako Rakousko volá po lepší ochraně vnějších hranic EU, rychlejším vyhošťování migrantů a spolupráci se třetími zeměmi. Problematika ale potřebuje evropské řešení, řekl Fiala ve Vídni novinářům po dnešním jednání se spolkovým kancléřem Nehammerem.

„Česko dokázalo přijmout největší počet ukrajinských uprchlíků na obyvatele, za to jsme rádi, ale zmenšuje to naše možnosti přijmout někoho dalšího. Nelegální migrace je navíc i obchodování s lidským neštěstím, musíme s ní aktivně bojovat. Rakousko patří k zemím, které nejvíce zasáhla, a jsem rád, že v Evropské unii postupujeme společně,“ uvedl Fiala.

Kancléř Nehammer označil český přístup k ukrajinským migrantům za impozantní. „Chtěl bych vyjádřit respekt za to, co Česká republika dokázala, a také za její boj proti (nelegální) migraci, která masivně ohrožuje bezpečnost EU,“ sdělil.

Zástupci zemí Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a také Německa a Rakouska se minulý týden dohodli, že se budou pravidelně scházet, aby zlepšili koordinaci ohledně nelegální migrace. Vlády středoevropských zemí zavedly kontroly, aby postupně reagovaly na zvýšené počty migrantů mířících do Evropy.

„Nemáme radost z dočasných kontrol na vnitřních hranicích Schengenu. Pomáhají v boji proti migraci, ale účinnější by bylo řešit příčiny, a to můžeme jen na evropské úrovni. Od toho jsme bohužel daleko,“ doplnil Fiala.

Představitelé obou zemí se podle Fialy shodují také na dalším rozšiřování EU o státy západního Balkánu, které se dlouhodobě snaží o integraci.

„Je v zájmu Evropy a naší bezpečnosti, abychom se v této oblasti posunuli dál,“ řekl. Rakousko vnímá jako důležité, aby tyto státy získaly spolehlivou perspektivu ve spolupráci s EU. Členským státem se jako první z těchto zemí stalo v roce 2013 Chorvatsko. Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie a Srbsko jsou kandidátskými zeměmi.

Kancléř dnes zdůraznil, že jsou obě země v EU silným partnerem pro Izrael. „Děláme vše proto, aby zvítězil nad teroristickou organizací Hamás, palestinský národ měl budoucnost a bylo dále podporováno řešení dvou států. Zároveň je jasné, že Hamás je vinen za utrpení lidí v Pásmu Gazy, používá obyvatelstvo jako štíty,“ řekl.

Fiala doplnil, že situace v Izraeli potvrzuje nutnost starat se o svou obranu, na čemž se vyplatí s Rakouskem spolupracovat. Fiala s Nehammerem v říjnu společně navštívili Izrael krátce po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na jih Izraele. Český premiér tehdy letěl vládním speciálem do Izraele se zastávkou ve Vídni, kde přistoupil Nehammer.

Video  Tisková konference premiérů Petra Fialy a Roberta Fica  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. prosince 2023 16:28 )

Jo to tam žvanila, ale pak dřepla do Boingu a hurá domů.

krapotkin ( 4. prosince 2023 16:26 )

A v rámci uhlíkové stopy půjde Fiala z Vídně do Prahy pěšky ? Mohl by jinak dostat vynadáno od Gréty.

Donna ( 4. prosince 2023 14:40 )

Jana Vodičková ( 4. prosince 2023 13:59 )

No, oni Péťu pochválí a on sem zase za to nějaké migranty vezme....aby nemuseli až do Německa nebo Rakouska...

Jirik-ta ( 4. prosince 2023 12:32 )

😁 😁 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa