Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bylo to jako v hokeji: Chlapi si to vyříkali. Blažek o sporu Babiše a Stanjury ze Sněmovny

Aktualizováno -
3. prosince 2023
14:44
Autor: DVL, ČTK - 
3. prosince 2023
14:13

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pořaduPartie Terezie Tománkové na CNN Prima News rozebírali náladu ve Sněmovně a také incident, ke kterému došlo při jednání o rozpočtu. Konkrétně šlo o nedávnou roztržku mezi předsedou opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem a současným ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). „To bylo jak v hokeji,“ okomentoval Blažek. V pořadu řešili otázky ohledně protestů, konsolidačního balíčku či vysokých cen energií

Vondráček nešetřil kritikou vlády, dva ze současných ministrů označil za nekompetentní. „Nulová sebereflexe. Opravdu v každé normální zemi by ten premiér vzal a ty nejvíc nafoukané a nekompetentní ministry vyměnil. (…) Já si vedu seznam, já jsem měl svoje favority, kdo je tedy nejhorší ministr, ale vedení v pelotonu se neustále střídá, ale vy vidíte, jak se k nám chová pan ministr Síkela a jaké jsou výsledky. Nyní pan ministr Válek, nezlobte se, ale to zdravotnictví, nezvládl léky, nezvládl komunikaci s lékaři,“ řekl Vondráček v diskuzním pořadu.

Babiš vs. Stanjura

Řeč přišla i na nedávnou hádku mezi Andrejem Babišem (ANO) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), stalo se tak při jednání o státním rozpočtu. Stanjurovi se nelíbila Babišova slova o jeho manželce, kdy expremiér mluvil o tunelování rozpočtu Opavy.

Blažek si myslí, že se k fyzickému kontaktu neschylovalo. Babiš totiž uvedl, že ho chtěl Stanjura fyzicky napadnout. Blažek při konfliktu byl přítomen a situaci popsal ze svého pohledu. „Abych slyšel, co se tam odehrává, stál jsem za Babišem. K fyzickému násilí ale nedošlo, to je jenom dobře. Myslím si, že Andrej Babiš zrovna u Zbyňka Stanjury neměl říkat ty rodinné věci. (…) Zbyněk Stanjura nikdy za dobu, co je ve Sněmovně, nepoužíval ty argumenty, aby do toho tahal příslušníky rodin některých politiků,“ řekl Blažek.

„Abych vás předešel, pane poslanče,“ obrátil se posléze na Vondráčka, „ano, někteří to dělají i z koalice, ale Zbyněk Stanjura nikdy. (…) V podstatě, myslím si, že Zbyněk Stanjura šel velmi správně chránit tu manželku. (…) A premiér panu Babišovi říkal, ať se omluví, což je zase dobře, že se zastal ministra Stanjury právě premiér a výsledek byla ta věta pana Babiše potom na mikrofon, taková ta omluva neomluva,“ okomentoval Blažek.

Ministr spravedlnosti si nemyslí, že by Stanjura měl v plánu Babiše fyzicky napadnout. „Myslím, že to v plánu neměl. Jen se prostě Zbyněk Stanjura zvedl a šel si z očí do očí vyříkat s panem Babišem to, co chápal jako urážku své manželky, což je podle mého názoru normální a dělat se to má, stalo by se to v běžném lidském životě, tak se to stalo i ve Sněmovně,“ pokračoval Blažek.

Naproti tomu Vondráček při roztržce fyzicky přítomen nebyl. „Měl jsem na návštěvě pana řeckého velvyslance, v tu chvíli jsem to sledoval jen na monitoru, bylo divné, že zmizel řečník a že se nic neděje,“ řekl Vondráček.

Vondráček poukázal na fakt, že expremiér čelil urážkám na adresu své rodiny opakovaně. „Já vím, že se Andrej Babiš omluvil. Já vím, že se pak omluvil Zbyněk Stanjura panu Babišovi, že to taky přehnal. Chceme tedy do toho jít dál? Chlapi si to vyříkali, chlapi se omluvili. (…) Někdy rány rozdáváte a někdy je přijímáte. A to, co zažil Andrej Babiš ve svém životě, přes svého syna, přes své děti, přes trestné stíhání manželky, to je ještě o dva řády dál,“ sdělil Vondráček.

„To bylo jak v hokeji – nechme ty dva a my se do toho nepleťme, takhle nějak to v podstatě vzniklo. Teď se tam ty dva týmy – ‚týmy Andreje Babiše a Petra Fialy‘ – nějak shromáždily a bránily to, aby to v cosi přerostlo, což se vlastně podařilo,“ dodal Blažek s tím, že někteří politici z koalice na sociálních sítích mluvili o rodině Andreje Babiše a nemělo by se tak dít.

„Já bych to uzavřel. Shodneme se na tom, že nejbližší a rodina jsou červená čára a přes to by se zkrátka nemělo jít,“ přitakal Vondráček.

ANO se po Novém roce obrátí na ÚS

Hnutí ANO se na Ústavní soud (ÚS) kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku obrátí po Novém roce, sdělil v Partii Vondráček. Kritizoval mimo jiné způsob přijetí novely v Poslanecké sněmovně. Podle ministra spravedlnosti není správné přenášet politické spory před soudy.

Konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun, podepsal prezident Petr Pavel minulý týden. Předloha má přispět ke konsolidaci veřejných financí a snížit strukturální schodek státního rozpočtu. Premiér Petr Fiala (ODS) již dříve označil tempo růstu zadlužování státu za hrozivé. Zástupci hnutí ANO prezidenta na schůzce na konci listopadu žádali, aby podpis zvážil, k vetování balíčku ho už dříve vyzvala i SPD.

Balíček podle Vondráčka narušuje konkurenceschopnost České republiky a zatěžuje české domácnosti. Kritizoval také způsob přijetí novely ve Sněmovně, kdy se kvůli pevně zařazenému termínu hlasování k balíčku nemohly vyjádřit desítky poslanců. Zmínil, že Ústavní soud dříve kvůli podobné situaci označil jinou přijatou normu za nezákonnou, byť ji tehdy nezrušil. Blažek ale upozornil, že složení Ústavního soudu se pravidelně mění a není tedy jisté, zda soud rozhodne stejně jako v minulosti.

Hnutí ANO už v květnu k ÚS podalo stížnost kvůli vládní novele, která zkrátila červnovou valorizaci penzí. Snížení mimořádné valorizace bylo podle nich retroaktivní a nabouralo legitimní očekávání důchodců. Sněmovní opozice rovněž zpochybnila způsob projednávání novely ve stavu legislativní nouze a s údajným nepřípustným omezením parlamentní rozpravy.

Soud návrh na zrušení novely projedná 10. ledna veřejně, jako svědky si předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), vyžádal si také stanoviska expertů.

Skopeček k rostoucím cenám energiím

Stát musí najít mechanismus, jak při nárůstu cen energií nad únosnou hranici zajistit, aby podniky neztratily konkurenceschopnost a domácnosti se nedostaly do tíživé sociální situace, uvedl v pořadu místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Vláda v pátek oznámila, že do poloviny prosince připraví řešení pro tuzemské firmy z energeticky náročných odvětví, které by mělo zmírňovat dopady růstu cen energií. Jakou formu by pomoc podnikatelům mohla mít, zatím neuvedla. Velkoodběratelům, mezi které patří především průmyslové podniky, v příštím roce výrazně stoupnou regulované ceny energií.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala ve stejném pořadu uvedl, že nyní nikdo neví, jak a kterým firmám bude stát nárůst ceny kompenzovat. Řešení vidí v zastropování ceny energií u výrobců, kdy by se k ceně přidal přiměřený zisk, a za tuto cenu by ti energie prodávali českým výrobcům. „Jinak to dopadnout nemůže,“ podotkl. Skopeček namítl, že v energetice jsou smlouvy na více let dopředu, takže tato varianta nebyla možná.

Skopeček netuší, s jakým mechanismem kompenzace pomoci podnikům vláda přijde. „Řekl jsem ministrovi financí na jednání klubu, že se má najít nějaká úroveň ceny energie za megawatthodinu, která pro průmysl už není únosná. Ve chvíli, kdy nějaká situace na trhu vyvolá nárůst ceny nad tuto nebezpečnou hranici, nastartujeme pomoc těm firmám, která jim bude cenu dotovat, subvencovat,“ dodal. Pomoc ale má být návratná. „Ve chvíli, kdy v jednom roce firmě pomůžeme, a ta se v následujících letech dostane do zisku, měla by nějaký způsobem pomoc vracet,“ poznamenal.

Domácnosti si v příštím roce za regulovanou složku energií připlatí tisíce korun navíc. Regulovaná část ceny elektřiny meziročně stoupne o 65,7 procenta, což by mělo znamenat asi 1077 Kč za megawatthodinu (MWh). U plynu bude regulovaná složka vyšší o 38,8 procenta, což je nárůst o 125 Kč za MWh. Podle analytiků tak lze u většiny lidí očekávat růst koncových cen elektřiny o jednotky procent, vývoj však bude velmi individuální. Ještě výrazněji regulovaná složka stoupne u velkých odběratelů, kteří se kvůli tomu obávají ztráty konkurenceschopnosti.

Video  Boj o rozpočet 2024: Babiš urážel Stanjuru a jeho manželku. Fňuká sám nad sebou, odvětil Benda  - PSP ČR
Video se připravuje ...

roxin ( 6. prosince 2023 05:50 )

...kdyby nějakou měl. 😃

9876543 ( 4. prosince 2023 17:34 )

Běž se hádat se svojí starou.

pindal ( 4. prosince 2023 13:48 )

.Je to jako v hokeji,chlapi si to vyříkají mezi sebou,udělají na sebe tytyty,jeden druhému se omluví a jede to dál.Nešlo ani o paní Stanjurovou,ale o tunelování rozpočtu Opavy,ale to nikoho nezajímá. 😃

9876543 ( 4. prosince 2023 11:27 )

O pávkovi není řeč.

I když Babiš nemá přesnou češtinu, neznamená že není oproti těm všem podvodníkům, inteligentní, podívejte se na Brněnskýho kmotříčka, jeho náměstek už přihrává zakázky ODSákům.

Ano Babiš má i větší sociální cítění, a to inteligenci vyžaduje.

karmazdarma ( 4. prosince 2023 10:13 )

U mě dobrý, ale u Tebe mám obavu, že je to na Chocholouška.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa