Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala chce odblokovat situaci s lékaři. A co se a kde se postaví za 1,4 miliardy z vládních pobídek?

Aktualizováno -
29. listopadu 2023
18:45
Autor: ČTK, simao - 
29. listopadu 2023
11:22

Premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem Jozefem Síkelou (STAN) dnes vyrazil na tiskovku po jednání vlády. Co Fialův kabinet dnes probral a schválil? Mj, investiční pobídky za 1,4 miliardy korun. Co a kde by se za tyto peníze mělo postavit? Pobídky se týkají projektů v Pardubicích, Chomutově, Ostravě i Rožnoě pod Radhoštěm. Fiala se vedle toho také vyjádřil k tomu, co očekává od čtvrtečního jednání s lékaři.

Co schválila vláda?

  • Investiční pobídky za 1,4 miliardy korun. Získaly je firmy Onsemi, Lumax Industries, PCE Paragon Solutions a Fielmann.
  • Exportní banka by se měla stát dceřinou společností Národní rozvojové banky. Podle premiéra Petra Fialy (ODS( to pomůže financovat strategické investice.
  • Na nadzvukové letectvo bude do roku 2036 vyčleněno 215,8 miliard korun, schválila vláda. Částka zahrnuje nákup letounů F-35 nebo pronájem gripenů.
  • Odvody těžebních firem v příštích letech o jednotky procent vzrostou. Vláda schválila navýšení úhrad těžařů vydobytých nerostů včetně uhlí. Do veřejných rozpočtů by tak od roku 2025 podle odhadů mělo přibýt kolem 579 milionů korun ročně. Peníze navíc by měly dostat zejména obce a kraje. 
  • Rekonstrukce budovy české ambasády v Berlíně podle ministerstva zahraničí začne nejdříve na jaře roku 2025. Záměr schválila vláda už v září 2017.
  • Plán ministerstva spravedlnosti na výrazné omezení soudních přísedících z lidu. Změnu plánuje od poloviny příštího roku.
  • V úřadech pod služebním zákonem budou moci vznikat oddělení minimálně od šesti zaměstnanců. Změnu připravilo ministerstvo vnitra.

Premiér Fiala se po středečním jednání vlády vyjádřil ke čtvrtečnímu jednání se zástupci lékařů. „Já jsem byl požádán reprezentanty mladých lékařů, abych se s nimi setkal, já jsem této žádosti rád vyhověl,“ uvedl Fiala.

„Já se budu snažit o to, abych odblokoval tu současnou situaci a budu hledat všechny cesty, které povedou k tomu, abychom mohli dosáhnout dohody. Ono to není jednoduché. Ta jednání probíhají a probíhala za účasti pana ministra zdravotnictví a jeho týmu, různé argumenty zazněly, je tam poměrně velký posun v řadě věcí,“ míní Fiala.

„Myslím, že se podařilo dosáhnout změn, které požadovali mladí lékaři např. pokud jde o otázku vzdělávání,“ pokračoval Fiala a zmínil i ožehavou problematiku přesčasů. „Jsou tu některé další, nevyřešené otázky,“ dodal.

Pobídky za 1,4 miliardy korun

Vláda dnes na svém jednání schválila čtyři investiční pobídky za přibližně 1,4 miliardy korun. Získaly je firmy Onsemi, Lumax Industries Limited, PCE Paragon Solutions a Fielmann AG. Pobídky využijí na rozšíření výroby nebo stavbu nových areálů.

„Všechny tyto investiční pobídky splňují kritéria, která jsme si pro ně stanovili. To znamená, že podporujeme projekty s vysokou přidanou hodnotou. Nedáváme žádné investice do montoven,“ řekl Fiala.

Síkelova priorita

Investiční pobídku za více než 546 milionů korun americká firma Onsemi využije na rozšíření výroby polovodičových desek ve svém závodu v Rožnově pod Radhoštěm. Jde o rok starou žádost, a ne o aktuálně diskutovanou investici dvou miliard dolarů (asi 44,3 miliardy korun). Tuto pobídku ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podle ministr Jozefa Síkely připravuje.

„O projektu jednám se zástupci firmy Onsemi od začátku roku 2023, kdy jsme se setkali v americkém Sillicon Valley. A považuji ho za jednu ze svých priorit,“ uvedl Síkela. Investovat dvě miliardy dolarů do čipového centra Onsemi zvažuje v Koreji, USA nebo v Rožnově pod Radhoštěm. Firma Onsemi podle Fialy také přislíbila spolupráci s českými univerzitami.

Stavět se má v Pardubicích i Chomutově

Druhá investiční pobídka 551 milionů korun patří společnosti PCE Paragon Solutions, která je členem skupiny Foxconn. Díky ní bude společnost v pardubickém areálu Foxconnu nově vyrábět elektromechanické sestavy pro montáž do elektromobilů. K tomuto účelu se postaví nová dvoupodlažní budova. Vzniknout by tak mohlo více než 1000 pracovních míst, uvedl Síkela.

Společnosti Fielmann AG, která podniká v optickém průmyslu, vláda schválila investiční pobídku 274 milionů korun. Využije ji na stavbu svého prvního závodu v Česku, stát bude v Chomutově.

Firma Lumax Industries Limited pak v pobídce získala 28 milionů korun na vybudování nového technologického centra v Ostravě, uvedlo MPO v tiskové zprávě. Budou se v něm vyvíjet osvětlovací a jiné techniky pro motorová vozidla. Podle MPO pobídka přinese 35 nových kvalifikovaných pracovních pozic.

Změny u úředníků

Zvýšením minimálního počtu úředníků v odděleních chce vláda zefektivnit správu. Nově musí mít oddělení o dva lidi víc než současné čtyři. V případě odboru se zvyšuje počet míst z deseti na 13, minimální počet zaměstnanců v sekci vzroste z 37 míst na 40. Opatření ministerstvo na síti X vysvětluje snahou o zefektivnění fungování státní správy.

V předkládací zprávě k návrhu jeho autoři uvedli, že hlavním cílem předlohy je optimalizace počtu systemizovaných míst v jednotlivých organizačních útvarech služebních úřadů.

V lednu příštího roku by měl počet úředníků v Česku dosáhnout 73 232, oznámil kabinet před týdnem. Meziročně ubude 2636 úřednických míst. Celkově se úpravy budou týkat 234 služebních úřadů a 14 ministerstev. Podle ministrů mohou počty úředníků klesat díky digitalizaci či reorganizaci agend.

Co dalšího vláda řešila? Ministerstvo zdravotnictví chtělo po vládě souhlas se stanovením úhrady antivirových léků paxlovid a lagevrio, které se používají pro pacienty s covidem-19. Od doby, kdy začaly být pro nemocné v Česku dostupné, do konce června letošního roku jich lékaři předepsali více než 121 tisíc, z toho 20 tisíc v prvním pololetí letošního roku.

Video  Politolog pro Blesk o bouři v ulicích: Kde udělala Fialova vláda chybu a uspěly odbory s protesty?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 03:29 )

selata 😁

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 02:08 )

Otázky
a odpovědi
z Kramářovy vily
SPECIÁL
takhle provokuje obyčejný lidi.
kašpárek v akci. V Česku jsou i po více jak 30 letech stále jen v průměru třetinové platy a mzdy v porovnání s Německem
Předpokládám že elektřina zdraží znovu.
Hlavním programem této vlády je bída a pár urozených všehoschopných jedinců.

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 02:07 )

Máme skvělou vládu: drtivými sankcemi zničila Rusko a Putina, Jourová jásá, jak sankce fungují (skrytapravda.)
Prostě nastal optimistický pesimismus. Stoupáme níž. Sankce fungují.
Technický výklad
Oxymóron, někdy též protimluv, je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – např. „ohlušující ticho“, „svítání na západě“.

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 02:06 )

Hlavně sám sebe nikdy nevoď za nos. Budeš-li k sobě upřímný, je jisté, že neoklameš ani druhého. K tomu ti dopomáhej Bůh.
Buď zdráv.
-Dovolte, otče, rozloučit se.
čas letí, služebnictvo čeká. Běž!
Hamlet 1996 (29 minuta) Laertes
(Laertes je postava ve hře Williama Shakespeara Hamlet. Laertes je syn Polonia a bratr Ofélie. V závěrečné scéně smrtelně bodne Hamleta mečem s jedem, aby pomstil smrt svého otce a sestry, z níž vinil Hamleta.

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 02:05 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa