Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oslavy 17. listopadu na »Národce«: Bez Fialy, s Pavlem... A Babiš po letech nadávek vyvázl hladce

Autor: Jakub Kopřiva, Anna Marie Bukovanská - 
18. listopadu 2023
05:00

Rok 2019: ochranka vytlačuje demonstranty, kteří na něj křičí: „Táhni, estébáku!“ Rok 2021: Přichází už s východem slunce, aby se vyhnul útoku vajíčky. Rok 2023: Hladký průchod bez ataků. Andrej Babiš (69, ANO) zažil po letech pohodový svátek 17. listopadu na pražské Národní třídě, kde naopak chyběl nemocný premiér Petr Fiala (59, ODS) a nevoli musel snášet vicepremiér Vít Rakušan (45, STAN).

Babiš letos k pietnímu místu přišel znovu jako první, položil kytici a zkritizoval vládu i média. Připomněl, že díky listopadovým událostem Češi získali svobodu se vyjadřovat i volit. „Jiná věc je, že asi lidé čekali po revoluci, že naši politici, kteří tehdy měli zvládnout tu tzv. transformaci a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli,“ řekl šéf hnutí ANO. Podle něj jsou tu snahy „zprivatizovat demokracii“.

Lidé volali hanba

Kdo naopak včera na Národní třídě chyběl, byl premiér Fiala. Ten zrušil všechen svůj program kvůli nemoci. A tak ho museli zastoupit jiní členové vlády. Třeba ministr vnitra Rakušan, který to tam pořádně schytal. „Fuj, hanba vládě!“ vyslechl si z davu. „Je to darebák,“ volal další kritik. Rakušan se ale projevy nenechal rozhodit a vydal se s odpůrci debatovat. „To, co jsme chtěli, svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, pokřikovat na ně, aby mohli svobodně cestovat, pohybovat se a prostě jednoduše žít, tak tenhle odkaz jsme dokázali naplnit. Se všemi chybami, které se staly,“ komentoval Rakušan nesouhlasné pokřiky.

Pavel zlomil Zemanovu »tradici«

Prezident na Národní třídě během oslav svátku 17. listopadu? Věc, na kterou nebyli Češi za prezidentování Miloše Zemana (79) zvyklí. »Tradici« ale včera zboural Petr Pavel (62). Hlava státu přišla v doprovodu manželky Evy (59) položit věnec k pamětnímu místu listopadových událostí. Podle prezidenta je v tento den co slavit.

Pavel ale čelil otázce na svoji předlistopadovou minulost. „Byl jsem příslušníkem lidové armády, byl jsem po několik let členem KSČ, a přestože jsem nebyl nadšený, jak se vývoj u nás ubírá, nebyl jsem mezi těmi, kdo se postavili do čela odporu. To je věc, kterou si připomínám do dneška,“ odpověděl prezident. A připomněl své angažmá po revoluci „Jsem rád, že jsem dostal možnost podílet se na tom, jak vybudovat naši společnost a zemi po roce 1989. A jsem hrdý na to, čeho jsme za více než 30 let dosáhli,“ dodal.

 

Klarka Klarka ( 20. listopadu 2023 01:34 )

Naprostý souhlas! 👏👏👏 Bohužel... 😢 Myslím, že přehodnotím info, které jsou o Kubišové (záměrně nepíši paní) publikované po 1989...On Havel potřeboval být obklopen lidmi, kteří podpořili jeho kult osobnosti! Panu Dubčekovi dávala květiny d Kubiškou i paní Janžurová...

roxin ( 19. listopadu 2023 12:31 )

NEPROCITL, jen se změnil režim tak mu to vyhovuje. Přece víš že jednou komouš je pořád komouš a soudruh pávek se předvedl že převlíkání kabátu mu jde skvěle, jen by mě zajímalo jak se zachová když se upraví vztahy s Ruskem, bude zase soudruh s krycím jménem a špion rozvědčík a zase donášet Rusku??? ...že vy co ze sebe děláte inteligenty a vzdělané se necháte tak LEHCE OPÍT ROHLÍKEM A NA VŠECHNO JIM KÝVETE, ale nic jiného vám ani nezbývá když jste si tu verbež zvolili, musíte je bránit.

roxin ( 19. listopadu 2023 09:11 )

Zajímavé žes jednoho takového volil na hrad a jak ho opěvuješ a jsi rád.

lalia ( 19. listopadu 2023 08:45 )

Souhlas. Dobře napsáno.

lalia ( 19. listopadu 2023 08:43 )

Má rozum.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa