Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová s „prvním frajerem“ v Česku: Po obědě s Pavlem vyrazila na Národní třídu

Aktualizováno -
16. listopadu 2023
19:48
Autor: ČTK, Mii, amb - 
16. listopadu 2023
07:07

Neporušila tradici. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes přijela do Prahy, aby mimo jiné uctila výroční sametové revoluce. O její návštěvě jako první informovaly Blesk Zprávy. Čaputovou čekalo dopoledne setkání s prezidentem Petrem Pavlem, navečer navštívila Národní třídu. Zúčastnila  se také diskuze se studenty Univerzity Karlovy. Pavel prezidentku na Hradě přivítal s vojenskými poctami.

Slovenská prezidentka na Pražský hrad dopoledne dorazila se svým partnerem Jurajem Rizmanem, Pavel ji přivítal s manželkou Evou, která oblékla modrý kabát, zatímco Čaputová černý. 

Když prošli nádvořím Pražskéo hradu, prezident a prezidentka spolu pohovořili. Než se Čaputová podepsala do paměťní knihy, krátce promluvili i k novinářům.

„Máme řadu témat,“ řekl Pavel mimo jiné. Vyzdvihl blízké vztahy obou zemí, ať už kulturní nebo historické, na které chce Česko a Slovensko navazovat. „Mám za to, že předpoklady pro to jsou a společný zájem budeme určitě velice pragmaticky hledat,“ sdělil prezident.

Čaputová zmínila, že tato její návštěva už je pravidelná. „Máme si o čem povídat,“ uvedla a zmínila, že obzvlášť v těchto pohnutých časech, ať už vnitropolitických nebo geopolitických. Zdůraznila, že platí to, co vždy opakují a na čem se s prezidentem Pavlem shodnou: „Naše vztahy jsou blízké a věřím, že takové zůstanou.“

Prezidentka dorazila v předvečer svátku 17. listopadu, kdy si obě země připomínají sametovou revoluci. Řekla, že tato „událost ovlivnila pohnutým způsobem obě dnešní krajiny.“ Pro samotnou Čaputovou je tato návštěva poslední, příští rok už totiž nebude znovu kandidovat do čela země. 

Zápis slovenské prezidentky Zuzany Čaputové do pamětní knihy (16.11.2023) Zápis slovenské prezidentky Zuzany Čaputové do pamětní knihy (16.11.2023) | Blesk: Anna Bukovanská

Po oficiálním ceremoniálu a soukromém setkání hlav České a Slovenské republiky následoval pracovní oběd. Odpoledne se Čaputová ve Slovenském institutu setkala s krajany, následně položila kytici a zapálila svíčku na Národní třídě. Večer bude slovenská prezidentka debatovat se studenty Univerzity Karlovy.

Sametová revoluce byla společným dílem Česka a Slovenska, položila základy demokracie a dosud z ní čerpáme, prohlásila Čaputová na Národní třídě.

Video  Čaputová na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

Čaputová uvedla, že je ráda, že vpředvečer sametové revoluce může opět být v Praze. Podle ní 17. listopad patří mezi největší svátky novodobé historie. Lidé před 34 lety na Národní třídě stáli sjednocení proti totalitě, měli odvahu, odmítali násilí, byli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou, řekla. „Pokud jim toto stačilo na vítězství demokracie, věřím, že tyto kvality a hodnoty nám budou stačit na obranu demokracie,“ dodala.

Slovenská prezidentka zavzpomínala, že v době sametové revoluce jí bylo 16 let a účastnila se demonstrací na bratislavském náměstí SNP. „Vnímala jsem velmi jasně, protože se u nás doma o tom mluvilo, že se děje velká změna,“ řekla.

Čaputová o demokracii

Demokracie není konstanta, ale dynamická pulzující entita se všemi svými chybami, které se lidé musí snažit vylepšovat, uvedla Čaputová v debatě se studenty Univerzity Karlovy. Dodala, že Češi a Slováci musejí být vděční za to, že demokracii mají. Se studenty Čaputová diskutovala ve stejný termín při návštěvě Prahy už v loňském roce.

Studenty zajímal její pohled na nenávistnou rétoriku nebo dialog napříč názorovým spektrem. Nenávistná rétorika na Slovensku podle Čaputové v posledním roce před parlamentními volbami gradovala, neskončila přitom v politickém prostoru, ale promítá se do celé společnosti. Demokracii podle ní oslabuje také fragmentace demokratického tábora. „Máme objednávku po dokonalosti v politickém prostoru, ale já stále vysílám signál, že to nikdy nebude naplněné,“ řekla a dodala, že politici jsou lidé, kteří dělají chyby, a nelze tak čekat ideál. „Jsem vděčná každému slušnému, hodnotovému a nedokonalému politikovi,“ doplnila.

Studenty zajímalo také téma polarizace společnosti, například v rodinách nebo pracovních kolektivech. Je třeba snažit se pochopit, z jaké pozice člověk hovoří a poznat jeho životní příběh, odpověděla na dotaz, jak vést dialog s lidmi s opačnými názory. Je podle ní skvělé, když diskuse skončí férovou výměnou optiky.

Čaputová Česko ve stejný termín navštívila i v předchozích dvou letech, setkala se s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem a v předvečer 17. listopadu uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě.

Video  Čaputová s „prvním frajerem“ v Česku: Takhle ji na Hradě vítal Pavel  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

oltec ( 17. listopadu 2023 17:31 )

možná ho fascinují ty bradavice co má na ksichtě

ANO_nam_bude_lip ( 17. listopadu 2023 12:01 )

Klárka neudělala hrubku, ale překlep. Ona nechtěla napsat vyslýchat, ale vysvlíkat studentky. Podle svých vlhkých snů...

ad-ga ( 17. listopadu 2023 10:46 )

První frajer mi připomíná ženicha od Marfušky. Zuzka . Její Excelence? To mě úplně dostalo, takhle se zapisovat do pamětní knihy

levice-je-smegma ( 17. listopadu 2023 09:54 )

A nauč se alespoň česky. Až jako kremelský agent budeš "vyslíchat studentky".

levice-je-smegma ( 17. listopadu 2023 09:52 )

Hlavně, že jsi fandila komouši soudruhu Zemanovi s jeho pussy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa