Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pekarová zůstává v čele TOP 09: Válkovi přibude nová funkce a Kalousek si rýpnul

Autor: ČTK, amb - 
11. listopadu 2023
18:19

Markéta Pekarová Adamová zůstane v čele TOP 09 minimálně další dva roky, post obhájila na sněmu v Praze, protikandidáta neměla. Novým prvním místopředsedou je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Nečekaně se zadrhla volba řadových místopředsedů. Na sněmu vystoupili předsedové dalších stran koalice Spolu, premiér Petr Fiala a šéf lidovců Marian Jurečka. V hotelu Clarion se objevil i Miroslav Kalousek, který si v návaznosti na dění neodpustil na sociálních sítích rýpnutí.

Krátce po půl jedenácté byla Pekarová Adamová znovu zvolena předsedkyní TOP 09, protikandidáta ani protikandidátku neměla. Hlasovalo 177 lidí, získala 142 hlasů. Lídři koaličníc stran jí k výsledku gratulovali. 

Následně byl volen první místopředseda, kterým byl v minulosti Tomáš Czernin. Nominace byly dvě, Středočeský kraj nominoval Jana Jakoba, Jihomoravský, Plzeňský, Zlínský, Olomoucký, Jihočeský a Liberecký kraj a Vysočina nominovaly ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.  

Jakob se nominace následně vzdal. „Vlastík je nejen skvělý ministr zdravotnictví, ale také vicepremiér,“ uvedl. „Nyní je pro naši stranu lepší, aby byl prvním místopředsedou právě on," vysvětlil své rozhodnutí.  

„Je to kamarád"

Ve volbě hlasovalo 177 lidí, Válek získal 167 hlasů a stal se tak novým prvním místopředsedou TOP 09. „Budu pevně stát po boku Markétě, Markéta ve mně vždy bude mít oporu," prohlásil. 

Válek před svým zvolením promluvil o úspěších v oblasti zdravotnictví, například o onkologickém centru v Motole.„Nevnímám se jako čistič, ale v rezortu jsem okamžitě začal omezovat administrativu,“ řekl o udržení rozpočtu. Promluvil ale i o výpadcích léků. Kořeny problému vidí v covidu a Putinově válce.

„Chyběly léky a chybí léky, ta situace není jednoduchá, ale v některých zemích je katastrofální, prakticky každý měsíc o tom jednáme s kolegy ministry... Trápí mě to daleko víc než kohokoliv jiného v této republice,“ sdělil. 

„Vykonával funkci dobře a navíc je to kamarád,“ řekl Válek o tom, proč dřív nechtěl kandidovat na pozici Czernina. Ten už ale v křesle prvního místopředsedy nechce déle sedět a jak sám Válek uvedl, sebral mu tím důvod, proč nekandidovat.

Sněm TOP 09. (11. 11. 2023) Sněm TOP 09. (11. 11. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

Funkci prvního místopředsedy by prý Válek zvládal díky týmu na minsiterstvu zdravotnictví. Dodal, že jako táta a poměrně čerstvý děda cítí velkou odpovědnost. Pekarová Adamová posléze novinářům řekla, že skloubení těchto funkcí není nic neobvyklého, i premiér je zároveň předsedou strany ODS, připomněla. „Je to běžná praxe, není to nic neobvyklého nejen u nás ale i kdekoliv v zahraničí," uvedla předsedkyně. 

Přestože však Czernin už nebude prvním místopředsedou TOP 09, více volna prý mít nebude. „Mám více povinností teď jako místopředseda Senátu než jako řadový senátor. Neočekávám, že by toho volného času bylo víc, ale i tak se snažím, kdykoliv mám volnou chvilku, být v lese," sdělil Blesk Zprávám. 

Ochodnická novou místopředsedkyní

Následně se volili řadoví místopředsedové. Místopředsedou TOP 09 zůstává Michal Kučera, získal 158 hlasů. Do funkce řadového místopředsedy se přesunul Tomáš Czernin se 146 hlasy. Uspěl i Matěj Ondřej Havel, dostal 136 hlasů.

Ve druhém kole se utkali Jan Jakob a Jiří Pospíšil. V prvním kole hlasování získal Pospíšil překvapivě 86 hlasů a Jakob 84 hlasů. Následovalo další kolo, jeden kandidát totiž potřebuje nadpoloviční většinu hlasů. Pospíšil následně dostal 83 hlasů, pro Jakoba hlasovalo 86 delegátů. Ve třetím kole získal Pospíšil 81 hlasů a Jakob 85 hlasů. Došlo tak na novou volbu s novými nominacemi. 

Jakob v další volbě kandidovat odmítl, kandidáti byli tři: Pospíšil a nově Marek Ženíšek a Martina Ochodnická, všichni vystoupili s projevem, Ženíšek kvůli pobytu v zahraničí poslal videozdravici. Ochodnická ve svém projevu uvedla, že navzdory tisícům výhrad si Pekarové Adamové váží díky mravenčí práci a zmínila postavení žen či pečujících. 

104 hlasy pak získala Ochodnická a stala se tak místopředsedkyní. Pospíšil dostal 54 hlasů, Ženíšek 12 hlasů. „Přesvědčovala jsem jí, ať do té volby jde, dávno před samotným sněmem. A nejen já, ale řada kolegů,“ řekla Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci s tím, že se Ochodnická se dříve obávala skloubení s funkce poslankyní, účastí na výborech a mateřství. „To je často ta bariéra pro nás ženy v politice,“ dodala.

Pekarová Adamová také pochválila práci Jakoba. „Je s ním výborná spolupráce, na konsolidačním balíčku odvedl stovky hodin práce." S jeho prací je spokojená. Předsedou poslaneckého klubu zůstává, tedy i v předsednictvu. 

Strana má celkem čtyři místopředsedy, kandidovalo sedm adeptů. Kromě zmíněných to byl ještě Lukáš Otys či Ondřej Kolář, který se kandidatury vzdal ve prospěch Havla.

Poděkování Schwarzenbergovi a Kalouskovo rýpnutí

Ještě předtím, než byla znovuzvolena, vystoupila Pekarová Adamová s projevem. „Nenechali jsme nikoho padnout, tak jak jsme slíbili," zhodnotila mimo jiné poslední předchozí dva roky. Hovořila o tom, že se TOP 09 povedlo vrátit zpátky do vlády, v říjnu 2021 podle ní lidé volili nejen srdcem, ale i rozumem. Předchozí vláda populistů podle ní byla odosobněná od jakýchkoliv hodnot. 

Promluvila i o značce TOP 09. „V koalici Spolu naši stranu nijak neupozaďujeme,“ míní. 

„Speciální poděkování míří Karlu Schwarzenbergovi," řekla Pekarová Adamová. „Snad se mu zdravotně bude dařit lépe,“ dodala. Poděkovala i současnému prvnímu místopředsedovi Tomášovi Czerninovi, že jí kryl záda coby dřívější první místopředseda.

„Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová na sněmu TOP09: ,Jsem přesvědčena, že drtivá většina lidí se nechce nechat obelhávat. Ocení přímost a pravdivost.´ Tleskám a souhlasím.Beru to jako závazek, že vládní propaganda přestane lidi obelhávat a bude přímá a pravdivá. Měl bych z toho velkou radost,“ reagoval na její projev na X Miroslav Kalousek. Na sněmu jí však gratuloval. 

Sněm TOP 09. (11. 11. 2023) Sněm TOP 09. (11. 11. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

Ministr Válek naopak Pekarové Adamové na X vzkázal: „Markéto, jsi výborná předsedkyně a je dobře, že stranu povedeš i nadále. Jsem rád, že spolu roky pracujeme a ušli jsme dlouhou cestu, která začala ještě v dobách, kdy jsme seděli v PSP v opozici. Díky za to a mnoho štěstí do dalších let v čele TOPky!“

Předseda stínové vlády opozičního hnutí ANO Havlíček pogratuloval jak Pekarové Adamové, tak nově zvolenému prvnímu místopředsedovi TOP 09, vicepremiérovi a ministru zdravotnictví Válkovi.

„Pro mě to není žádné překvapení. Spíše jsem čekal, jestli v jejich projevech bude alespoň špetka sebereflexe, důvodů k tomu mají více než dost. Nejenže lidé nedůvěřují vládě, ale ztrácí důvěru i ve stát jako takový. Ale nic takového jsem nezaznamenal. Ani to mě ale nepřekvapuje," napsal Havlíček ČTK.

Pirk i Fiala

Známé tváře se v Clarionu začaly shromažďovat už kolem půl deváté. Krátce před Pekarovou Adamovou přijel i zmíněný exministr financí Miroslav Kalousek, následně dorazila předsedkyně strany. Na sněm dorazil rovněž senátor Jan Pirk, nyní spojovaný s kauzou IKEM. V Clarionu už čekal na zahájení také bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, který následně odběhl na pietu. V sobotu byl totiž i Den válečných veteránů, což ukazovaly i vlčí máky, které měli účastníci sněmu připnuté.  

V devět hodin přijel po turné v Africe premiér Petr Fiala (ODS), pozdravil se s Pekarovou Adamovou. Novinářům však nechtěl na cokoliv odpovídat. On i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) byli na akci pozvaní jako hosté. 

„Mám radost, že už se vidíme tváří v tvář,“ uvedla Pekarová Adamová na úvod, loni se totiž Sněm konal částečně online, i když rovněž v Clarionu. První část sněmu moderovala ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR a poslanec Matěj Ondřej Havel. 

Sněm TOP 09: Občerstvení. (11. 11. 2023) Sněm TOP 09: Občerstvení. (11. 11. 2023) | Blesk

„Naše vláda je v jedné věci mimořádná, v tom, že sdružuje všechny relevantní demokratické síly v naší zemi, i proto má mimořádně velkou odpovědnost," sdělil ve svém proslovu Fiala. Přiznal, že v evropské politice jsou rozdíly mezi ODS a TOP 09 větší než v domácí politice, nejsou to však rozdíly v přesvědčení. 

„Vím, že i u vás ve straně jsou slyšet hlasy, že ztrácíte identitu a rozpouštíte se v koalici SPOLU... Věřte mi, že takové hlasy slýchám i u nás ve straně,“ pokračoval premiér. Pokud jim však podlehnou a začnou se mezi sebou hádat a vymezovat, tak tím všechno prohrajou, uvedl s odkazem na příklady ze zahraničí. Zmínil rovněž „nepřátelská média“. 

Následně promluvil také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), mimo jiné zmínil důchodovou reformu.

Pozvaný byl i šéf Pirátů Ivan Bartoš a Vít Rakušan (STAN), kteří však nedorazili osobně, ale poslali videozdravici. „Nemůžeme banalizovat obavy občanů,“ uvedl Bartoš a promluvil o potřebné účasti České republiky v mezinárodních strukturách. Bartoš i Rakušan promluvili o hrozbě populismu. Rakušan zmínil mezi tématy, na kterých je třeba hledat shodu, manželství pro všechny či přijetí eura nebo korespondenční volbu.

Novináři ani politici na sněmu netrpěli hlady, kromě obložených croissantů a baget si mohli dát například i kančí či telecí maso, cizrnový nebo ovocný salát či něco ze sýrového talíře. A v jeden moment se na sněmu objevil i manžel Pekarové Adamové Tomáš Pekara.

Politolog: Topka žije v zemi za zrcadlem

Pekarová Adamová do TOP 09 vstoupila už v roce 2009, tedy krátce po jejím vzniku. V roce 2015 se stala její místopředsedkyní a na žebříčku stoupala dál. O tom, že by se mohla stát předsedkyní, se hovořilo už v roce 2017. „Budoucí předseda by měl nasadit tisíc procent svého času a energie do toho, aby stranu postavil na nohy, a já si myslím, že když chci děti, tak by to bylo příliš velké sousto,“ řekla však tehdy.

O dva roky později už ale do předsednického křesla usedla, porazila tehdy dalšího kandidáta Tomáše Czernina, současného prvního místopředsedu. „Před dvěma lety jsem ještě nebyla zkušená natolik, abych byla schopna zvládnout případně obě role. To se změnilo. Navíc mám perfektní zázemí, úžasného manžela, takže věřím, že by se mi vedení strany a založení rodiny podařilo skloubit,“ vysvětlila.

Foto: 

Pod jejím vedením se strana následně stala součástí koalice Spolu, která bude příští rok kandidovat i do Evropského parlamentu, kde má nyní TOP 09 Jiřího Pospíšila a Luďka Niedermayera. Informace o další koaliční spolupráci by měly zaznít i na sněmu. V současnosti je Pekarová Adamová i předsedkyní Sněmovny, kde má její strana 14 křesel, zatímco v Senátu jich obsadila šest. 

Volba probíhá elektronicky. Předseda i místopředsedové budou mít podle mluvčí Markéty Volfové za úkol diskutovat s koaličními partnery nad otázkami, kde není úplná shoda. Příkladem může být snaha TOP09 prosadit evropskou měnu. 

„Punkerská a provokující TOP 09 je zpět: horkým adeptem na nového prvního místopředsedu je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Už dlouho si myslím, že topka žije v zemi za zrcadlem. Jen tam je možné odměňovat neschopnost a politické fušerství,“ uvedl na X před sněmem politolog Lukáš Jelínek. 

TOP 09 má aktuálně 2295 členů, což je zhruba o 200 méně než před šesti lety. Sněm TOP09 se koná každé dva roky. Minule, tedy v roce 2021, se nesl v duchu očekávaného vstupu strany do vlády. Představitelé strany uváděli, že se TOP 09 musí soustředit na to, aby naplnila očekávání, která jako součást budoucí vládní koalice vzbudila. Pekarová Adamová i čestný předseda Karel Schwarzenberg tehdy uvedli, že vláda bude muset přijmout i nepopulární opatření a neměla by podléhat svodům populismu.

Na předloňském sněmu strana vyměnila jen jednoho z místopředsedů. Funkce řadových místopředsedů obhájili Jan Jakob, Herbert Pavera a Vlastimil Válek. Po dvou letech se do nejužšího vedení strany vrátil ústecký poslanec Michal Kučera, který nahradil šéfa karlovarské krajské organizace strany Lukáše Otyse. Sněm se kvůli zhoršené epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 konal částečně on-line. Na místě bylo pouze předsednictvo strany, krajští předsedové a lidé potřební pro organizaci sněmu.

Jak už bylo zmíněno, strana vznikla 26. června 2009, tedy před 14 lety. Její vznik inicioval Miroslav Kalousek. Již od počátku byl v jejím vedení Karel Schwarzenberg, nyní je čestným předsedou. V minulosti strana úzce spolupracovala s hnutím Starostové a nezávislí. TOP 09 se zatím vždycky dostala do Poslanecké sněmovny. Nyní jí volební modely přisuzují zhruba pět procent, což je hranice pro vstup politického subjektu do Sněmovny. 

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 12. listopadu 2023 18:55 )

Užvaněný lapiduch Válek politicky povýšil. Ale proč ne, platí rčení: "Jakej pán, takovej krám!"

Pepan Zdepa ( 12. listopadu 2023 17:20 )

Nevlezl by na ní ani medvěd...

stoura ( 12. listopadu 2023 15:07 )

Jen aby nebylo moc pozdě.

stoura ( 12. listopadu 2023 15:06 )

Kritika to Vám jde ale I a Y to je problém, co?

stoura ( 12. listopadu 2023 15:02 )

Demise? To je to, co je nejvíc zapotřebí!!!Bohužel ani třetí pokus o odvolání této neschopné vlády díky křivákům neprošel!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa