Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala se v Etiopii sešel s premiérem, zamířil i do Muzea vody. Co vyjedná v Africe?

Aktualizováno -
4. listopadu 2023
18:33
Autor: ČTK, jko, simao - 
4. listopadu 2023
16:33

Český premiér Petr Fiala dnes v Addis Abebě zahájil česko-etiopské obchodní fórum. V projevu poznamenal, že spatřuje velký potenciál pro spolupráci mimo jiné ve zdravotnictví či v obranném průmyslu. Etiopii označil za významnou zemi z hlediska stability ve východní Africe. Fóra se podle vlády účastní 14 českých podnikatelů a zhruba 40 etiopských. Později Fiala jednal s etiopským premiérem Abiy Ahmedem.

„Tradičně vnímáme Etiopii jako jednoho z našich klíčových obchodních partnerů v Africe,“ řekl Fiala a dodal, že je třeba zaměřit se na více než na import „legendární etiopské kávy“.

„Vaše země skýtá mnoho příležitostí pro spolupráci. Máme zde projekty v oblastech jako vodohospodářství či zdravotnictví,“ uvedl premiér s tím, že ekonomická spolupráce by měla jít ruku v ruce s rozvojovou spoluprací. Na facebooku pak označil Fiala Etiopii za krásnou zemi.

Dobré jméno ČR v Etiopii podle vlády dělají také čeští hydrologové, kteří jsou zde aktivně zapojováni již od 70. let a vytvořili například unikátní hydrologickou mapu celé země. „Etiopie má významnou roli ve stabilizaci celého regionu,“ řekl Fiala. Fóra se podle něj účastní také zástupci českého obranného průmyslu.

Svému etiopskému protějšku Ahmedovi chtěl český premiér navrhnout zřízení společné komise pro ekonomickou spolupráci. Lepší spolupráce mezi institucemi totiž podle předsedy vlády usnadní obchod.

Spolupráce (nejen) v obranném průmyslu

Po schůzce Fiala uvedl, že „česko-etiopské vztahy mají téměř stoletou tradici a určitě je na co navazovat“. Připomněl české projekty rozvojové pomoci v Etiopii a oznámil rozšíření ekonomické spolupráce, především v obranném průmyslu. „Modernizace stíhacích letounů L-39, kterou zde provádí Omnipol, je dobrý příklad toho, jak tato spolupráce může vypadat,“ uvedl Fiala na síti X a poděkoval premiérovi za přijetí.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj Českou republiku etiopským podnikatelům představil jako vysoce industrializovanou zemi, která je dobře integrována na trhu EU a která má nízkou nezaměstnanost. Poznamenal, že v Česku historicky vznikly úspěšné firmy, přičemž zmínil klavíry Petrof, boty od Bati, traktory Zetor, nemocniční lůžka Linet či plzeňské pivo. „České firmy mají co nabídnout, jsou flexibilní, inovativní a dychtí po novém byznysu,“ řekl.

"V Muzeu vody mne přivítali ministr vody a energie pan Habtamu Itefa Geleta a státní ministr vody Abraha Adugna," popisoval Fiala další program v Etiopii.

Analytik: O zbraních se bude jednat určitě i dál

Účastí na obchodním fóru v Addis Abebě Fiala zahájil svou týdenní návštěvu subsaharské Afriky. Kromě Etiopie premiér navštíví Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny.

„Moje vláda mění přístup k Africe. Je to světadíl s velkým potenciálem pro naše firmy. Chceme jim ještě více otevřít dveře na tamní trhy, “ komentoval cestu premiér.

Že se bude jednat o zbraních, potvrzuje pro Blesk i Ondřej Horký-Hlucháň z Ústavu mezinárodních vztahů. „Do delegace pan premiér přibral také zástupce obranného průmyslu, takže důraz na zbraně se zdá být hodně silný v případě této cesty než v těch předchozích,“ míní analytik.

Expert však poukázal i na slabinu českého přístupu k Africe. „Stát dlouhodobě dává velmi málo peněz do rozvojové spolupráce. Z těch zemí (které Fiala navštíví – pozn. red.) je vlastně jen Etiopie tou, která je prioritní, a kam Česká republika dává peníze v řádu desítek milionů korun ročně. Takže těm ostatním z hlediska rozvojové spolupráce nemáme moc co nabídnout,“ vysvětluje.

  • Pobřeží slonoviny: Relativně prosperující stát v oblasti Guinejského zálivu, který má dle analytika potenciál vývozu, i když ne nijak závratný. Fiala a firmy zde budou jednat o rozvoji a možnostech v dopravě, zdravotnictví, bezpečnosti či obraně. 
  • Ghana je podle české vlády jedním z pěti nejdůležitějších obchodních partnerů v subsaharské Africe. Jednat se má o ekonomickém i bezpečnostním rozvoji země. České firmy tam mohou investovat do zdravotnictví, těžebního průmyslu či výstavby energetické sítě. Podle Horkého-Hlucháně je to sice malý stát, ale demokratický a v Africe hraje politicky nad svoji ligu.
  • Fialova stěžejní zastávka bude v Nigérii. Země je totiž považována za jednu z nejdůležitějších v regionu. „Do Nigérie Česko vyváží za více než miliardu korun ročně. Vzhledem k tomu, jak je to velká země, nejlidnatější země Afriky, tak je to obrovský trh, na který je skutečně dobré se zaměřit. Zároveň Nigérie je také z hlediska diplomacie velmi důležitou zemí,“ vysvětluje Horký-Hlucháň. Stěžejní témata mají být spolupráce v zemědělských technologiích, potravinářství či IT. A také v oblasti těžby a zpracování nerostných surovin. Nigérie také hraje důležitou roli v otázkách řešení problémů v oblasti Sahelu.
  • Keňa: Tato země je na africké poměry prozápadní, což vyjádřila i postojem k válce na Ukrajině. Jednat se má především o rozvoji obranného průmyslu i akademické spolupráci. České firmy ale mohou podle Úřadu vlády uspět i na poli farmaceutického průmyslu či vodohospodářství.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

panda82 ( 6. listopadu 2023 08:45 )

vždyť si to pojmenoval "MOJE" vláda, hraje si na vlastním písečku, malá domů

Jirik-ta ( 5. listopadu 2023 15:32 )

Jirik-ta ( 5. listopadu 2023 11:23 )

a má rád peníze. Myslím že si budeme rozumět a tak jsem tu.
and he likes money. I think we will understand each other and so I am here.

Kateřina Bugajová ( 5. listopadu 2023 11:22 )

Ne, to určitě ne. Myslela jsem to tak, že sice není dutá, ale protože má Metropolitní rádoby univerzitu, může se na první pohled zdát, že dutá skutečně je. Na této rádoby univerzitě studují ti, kteří chtějí mít titul, ale na klasickou univerzitu by se nikdy nedostali, případně by ji nezvládli. Čest výjimkám.

Jirik-ta ( 5. listopadu 2023 11:20 )

tučné výpalné - řekni jen slovo a má duše atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa