Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel poobědval s Fialou: Teror Hamásu v Izraeli i úsporný balíček vlády na talíři

Autor: ČTK, simao - 
24. října 2023
14:54

Za prezidentem Petrem Pavlem dnes vyrazil na oběd premiér Petr Fiala (ODS). Řešili spolu jak teror Hamásu a izraelskou reakci při odvetných útocích Pásmo Gazy, tedy třeskutou situaci na Blízkém východě, tak i výbušný materiál domácí provenience. A sice úsporný balíček vlády a napnutý státní rozpočet.

Prezident Petr Pavel se dnes odpoledne sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Hovořili spolu o nedávném teroristickém útoku palestinských radikálů z hnutí Hamás na Izrael a o situaci na Blízkém východě. Na sociální síti X to oznámil Fiala.

„Pravidelný oběd s panem prezidentem. Probírali jsme současné světové dění, především teroristický útok Hamásu na Izrael a situaci na Blízkém východě. Mluvili jsme i o ozdravném balíčku, státním rozpočtu a dalších aktuálních tématech,“ uvedl premiér k dnešnímu setkání s prezidentem Pavlem.

Vedle války na Ukrajině světovým děním cloumá nyní právě útok Hamásu na Izrael. Jakékoli projevy antisemitismu je třeba důsledně odsoudit, zastavit a zločiny potrestat, sdělil dnes ve videu na sociální síti X Pavel, podle nějž se v posledních dnech ve světě i v Evropě množí výhrůžky a útoky proti Židům.

„Nenávist proti druhému etniku nebo jakémukoli náboženství nemůžeme tolerovat, stejně jako nemůžeme tolerovat nárůst antisemitismu. Není možné být tolerantní k netolerantním. Nenávist není možné schovávat za svobodu nebo pouze jiný názor,“ uvedl Pavel.

Evropa by podle něj měla jít příkladem. „Máme za sebou historii, která nás měla dostatečně poučit,“ řekl prezident. Věří tomu, že tato historická zkušenost, soudnost a schopnost racionálně posuzovat situaci umožní se těmto trendům vyhnout.

Pavel: Nezapomínejme na oběti ruské agrese

Fiala se s Pavlem přitom sešel již v pondělí večer na Hradě při příležitosti slavnostní večeře na úvod Krymské platformy - mezinárodního summitu, který dnes v Praze řešil to, jak svět zaspal v reakci na ruskou okupaci Krymu v roce 2014.

„Ukrajina nebude svobodná, dokud nebude zpátky ve svých mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. To zahrnuje i Krym,“ řekl dnes na summitu Fiala. „Je to morální otázka, otázka morálních hodnot, lidských práv, svobody, protože okupace ničí svobody nevinných lidí a Krym se stal základem pro útoky na další části Ukrajiny,“ doplnil.

„Bojujete za svoji nezávislost, ale také bráníte hodnoty, které sdílíme my všichni - svoboda, demokracie, právní stát a jeho zásady a dodržování lidských práv,“ vzkázal vedle toho Fiala Ukrajincům.

Petr Pavel, který na summitu nevystoupil, ale hostil na Hradě onu slavnostní večeři, pak dnes připojil svůj vlastní vzkaz: „Včera jsem v Míčovně Pražského hradu přivítal účastníky druhého summitu Krymské platformy. Ruská agrese proti Ukrajině nezačala vloni, ale v roce 2014 obsazením Krymu. Nezapomínáme na žádné její oběti. Nikdy nebudeme lhostejní k bezpráví, které způsobila.“

S Fialou se setkali naposledy v srpnu

Naposled Pavel přijal Fialu na Hradě na konci srpna, kdy spolu probírali zejména vládní penzijní novelu. Prezident se tehdy rozhodoval, zda ji podepíše, nebo vetuje. Nakonec ji podepsal 1. září, některá opatření zákona upravujícího valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu tak mohla začít být účinná až o měsíc později.

S premiérem tehdy Pavel hovořil také o přípravě rozpočtu na příští rok, konsolidačním balíčku, jaderné energetice a návrzích na velvyslance.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Bronislav Zeman ( 28. října 2023 17:36 )

Šestý rudý president, hurááá.

Jirik-ta ( 25. října 2023 03:37 )

Hodní Američané by nám mohli ty předražené stíhačky dodat, ale bylo by to jedno, protože nemají kde přis­tát.(n­ovare­publi­ka-cz)

Uživatel_5629124 ( 24. října 2023 18:03 )

Pávku, prostě Fialoví řekni:”Provedu!” tak, jak jsi to říkal celý život a nedělej machry!☝️

nadčasový MP ( 24. října 2023 17:51 )

Bureš nespořil, jen zadlužoval ve svůj prospěch.

blue_Moon ( 24. října 2023 17:50 )

Dětinské mi připadá Hofle si 2x přehazovat nick v jedné diskuzi a blafat neustále 1 stejnou nahrávku jak praštěnej..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa