Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi jako průkopníci ve válečných zónách? Fiala první na Ukrajině, Lipavský v Izraeli. Co na to experti?

Autor: amb - 
14. října 2023
05:00

První na Ukrajině – první v Izraeli. Jako první zahraniční politik na své úrovni navštívil válčící Izrael český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Češi si tak přisvojili další prvenství. Před rokem a půl to byl totiž premiér Petr Fiala (ODS), který spolu se svým polským a slovinským protějškem vyrazil do Kyjeva. A prezident Petr Pavel byl po převzetí úřadu prvním politikem, který zamířil až k frontě. 

„Já jsem považoval za důležité osobně vyjádřit napadenému Izraeli podporu,“ vysvětlil Lipavský tento týden, proč se na cestu do Tel Avivu vydal. Také v roce 1948 Česko jako první začalo Izraeli pomáhat.  

„Jsem skutečně potěšen, že můžu být v Kyjevě společně s ostatními lídry, abychom vyjádřili podporu Ukrajině a jejímu lidu," uvedl v březnu 2022 Fiala. 

„Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně," řekl ke svému výjezdu do nebezpečné  oblasti v dubnu 2023 prezident Pavel, který se nyní chystá i do Izraele. Co Česká republika svými prvenstvími vzkazuje světu? 

Svoboda: Můžeme udělat ještě větší zářez 

„Je to velmi pozitivní krok, je to projev velké podpory. Pokud jde o Izrael, je to tradiční česká pozice, protože Česká republika je po USA jeho druhou nejpřátelštější zemí. Je to symbolické a podporuji to,“ řekl Blesk Zprávám exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Kdyby Česká republika neučinila rychlé kroky, byla by to podle něj hrubá chyba. „Česká zahraniční politika nemá mnoho témat, která zná celý svět. A jedním z těch málo témat, které založil Tomáš Garrigue Masaryk a pokračoval v něm Václav Havel, je proizraelská politika. Kdybychom tento krok neudělali, tak by se možná svět divil, co se děje,“ dodal.  

Nedokáže však říct, jak takový krok vnímají ostatní země. „Buď mají i jiné priority, nebo na jejich územích žije velká arabská komunita a potom je otázka, co je vhodné. Zase se nedá říct, že by Česká republika byla učitelem národů. Byli bychom příliš nafoukaní, kdybychom si mysleli, že se tím zvýšila autorita Česka v zahraničí, přestože je to mnoha zemím sympatické,“ sdělil.

Vnímá to jako potvrzení dlouhodobé tradice české zahraniční politiky, která se zaměřuje na lidská práva. Česko tím ukázalo, že se v podpoře Izraele nic nezměnilo, což silně potvrdí také připravovaná návštěva prezidenta Petra Pavla. „Bude to zvýraznění toho, co už se stalo, že Izrael navštívil ministr zahraničních věcí a setkal se se svým protějškem,“ uvedl. 

Ještě lepší by však podle něj bylo, kdyby se Praze podařilo něco dohodnout v rámci Evropské unie. Mohlo by jít například o formu pomoci. „Kdyby z české iniciativy vzešel společný postoj na úrovni EU nebo NATO, byl by to ještě větší zářez," řekl a připomněl, že díky České republice byl například Hamás zařazen na seznam jako organizace zapojená do teroristických činů. 

Havlíček: Svědčí to o leadershipu

„Myslím si, že to svědčí o tom, že si chce Česká republika tyto příležitosti uzmout pro sebe, být na tom místě a rychle reagovat. Svědčí to o nějakém leadershipu a o tom, že jsou Češi připravení,“ uvedl pro Blesk Zprávy analytik Asociace pro mezinárodní otázky a expert na zahraniční politiku Pavel Havlíček.

„Zároveň to z mého pohledu ukazuje určitou míru oportunismu, kdo tam bude ze zahraničně-politických aktérů jako první, je to trochu přetahovaná a soutěž o pozornost. Viděli jsme to v případě Ukrajiny a podobné to bylo i teď v případě Izraele,“ dodal. Jako soutěž to vnímá primárně na domácím kolbišti v souvislosti s dynamikou mezi Ministerstvem zahraničních věcí, Úřadem vlády a Kanceláří prezidenta.

„Ale v  mezinárodním kontextu nás to ukazuje v dobrém světle. Je to skutečně něco, co je dobře vidět. Český ministr zahraničí tam dorazil dříve než ten americký, tím se můžeme pyšnit. Rozjeli jsme také repatriační lety, takže je to do velké míry pozitivní, ten efekt je žádoucí,“ řekl Havlíček.

Připomněl, že tento krok přišel po prohlášení ministra zahraničí Jana Lipavského, že nechce přesouvat ambasádu do Jeruzaléma. „Následně odletěl do Izraele, čímž vzal vítr z plachet hlasům, které by ho kvůli tomuto prohlášení mohly atakovat,“ zakončil.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. října 2023 17:42 )

„Jsem skutečně potěšen, že můžu být v Kyjevě společně s ostatními lídry, abychom vyjádřili podporu Ukrajině a jejímu lidu," uvedl v březnu 2022 Fiala. jen tak dál. Měli jste v tom Kyjevě zůstat na trvalo a těšit se z každodenního života tamních obyvatel.

e.lesanova ( 16. října 2023 17:05 )

Průkopníci? Nezodpovědní hazardéři, kteří se motají do každého problému bez zodpovědnosti možných rizik pro ČR spíše vypadají jako aktivní lobbisté zbrojařů

Jirik-ta ( 16. října 2023 07:46 )

důležitý je, aby jeden den utek a druhej nastal.

Jirik-ta ( 16. října 2023 07:43 )

www.To­masBre­zina­Best­.cz
"Nakonec nám budou vládnout ti nejméně schopní z nás. To je trestem za naši neochotu podílet se na politice."
To pronesl řecký matematik a filozof Platón, jeden z největších géniů lidstva. Neúprosně se to dnes potvrzuje.

Jirik-ta ( 16. října 2023 07:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa