Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf BIS Koudelka: Ruský agent v Česku platil a šířil dezinformace, využíval i známé osobnosti!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. září 2023
14:16
Autor: ČTK, Mii - 
25. září 2023
11:55

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle ředitele Michala Koudelky odhalila, že jeden z dlouhodobých agentů Ruska v České republice zajistil za úplatu několika tisíc eur šíření ruské propagandy, která se týkala války na Ukrajině. Koudelka to řekl při dnešní konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil práci bezpečnostních a zpravodajských složek, díky kterým se daří vliv ruských agentů eliminovat.

„Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci zajistil, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničněpolitické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. A k tomu byly využity i veřejně známé osobnosti,“ uvedl.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) serveru Seznam Zprávy řekl, že v českých podmínkách jde spíš o výjimečný případ, ale i tak je hodný pozornosti bezpečnostních složek. „Je to případ identifikovaný našimi službami, ale spolupráce se specializovanými útvary policie je velmi úzká,“ řekl. Pokud budou odhaleny příslušné osoby, jejich šetření bude jistě pokračovat. Další podrobnosti či informace o známých osobnostech, které měly propagandu šířit, nechtěl doplňovat.

Premiér Fiala novinářům řekl, že působení ruské propagandy a dezinformačních kanálů v Česku je dlouhodobý problém. „Jsem rád, že všechny bezpečnostní složky postupují profesionálně a rozhodně, že se daří vliv ruských agentů eliminovat,“ řekl. Česko dlouhodobě jedná podle toho, že je terčem zájmu ruských tajných služeb i propagandy, dodal.

Snahu o vlivové působení Ruska zachytila BIS i při prezidentské kampani letos v lednu, kdy telegramový kanál ruského státního média Sputnik vypustil falešné video s pozdějším vítězem voleb Petrem Pavlem. Ve videu tvrdil, že ČR by se měla zapojit do války na Ukrajině. „K vlivové operaci byl využit i nepřiznaný telegramový kanál ruské státní propagandy v ČR,“ zmínil Koudelka.

Přímo z Ruska podle BIS pocházela i tvrzení o údajném verbování stovek osob mezi členy žoldnéřské Wagnerovy skupiny loni na podzim. „Dezinformace měla za cíl využít nastolený narativ pro potřeby interní ruské propagandy a sekundárně směřovala k podkopání přesvědčení obyvatel ČR o jednotné podpoře Ukrajiny a možná i k zahlcení státních institucí a bezpečnostních složek,“ doplnil.

Ještě před válkou na Ukrajině zachytila BIS aktivity ruského vlivového agenta, proruského aktivisty, který pro akcentování ruské propagandy v ČR používal vybrané novináře. „Vedle reportáží z ČR financoval rovněž několik zahraničních výjezdů a po novinářích chtěl vytvářet materiály pro potřebu ruské strany,“ dodal Koudelka.

BIS zaznamenala i přímou snahu ruských entit o navázání vztahů s jedním z organizátorů protivládních demonstrací na podzim 2022, uvedl Koudelka. Dezinformační prostředí v ČR nicméně podle Koudelky funguje primárně spontánně, není centrálně řízené, narativy prospěšnými Rusku se většinou jen inspiruje.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Dezinformace? Spíš lži a propaganda

Koudelka také mluvil obecně o českém dezinformačním prostředí. Podle něj není centrálně řízené a inspiruje se narativy prospěšnými Rusku. Uvedl, že místo o dezinformacích by bylo lepší hovořit o lžích a propagandě. 

„Přímé zásahy do českého informačního prostoru ze strany Ruské federace považujeme spíše za menšinové oproti domácí produkci,“ konstatoval. Na druhou stranu je však podle něj často složité původce najít a míru zapojení Ruska přesně popsat.

Na absenci přímého koordinátora české dezinformační scény ukázala podle Koudelky například jistá prodleva po vypuknutí války na Ukrajině. „Dezinformátoři zpočátku nevěděli, jak na zahájení války reagovat. Adaptace na dezinformační narativy související s válkou, jejichž zdrojem byla ruská státní propaganda, nebyla okamžitá, ale vyvíjela se v čase,“ uvedl. Válka je dominantním tématem, předtím to byla pandemie covidu-19.

Za rizikové označil aktivity dezinformačního a antisystémového spektra, kterým se věnují i mainstreamová média. Jde o masové demonstrace či ostentativní narušování veřejného pořádku, například prostřednictvím excesů u soudních jednání. „Právě potřeba dezinformátorů zvýšit svůj mediální dosah, počet podporovatelů a s tím spojený finanční profit vede k eskalaci jejich činnosti, kdy vyhledávají konfrontační situace a sami je vytvářejí,“ řekl.

Babišova Inflace ( 28. září 2023 10:10 )

Ale soudruh Babiš se za své lži musí omlouvat.

Jelimanek ( 27. září 2023 11:51 )

Koudelka, Koudelka... hmm... už vim! To je toho koudelníka z Kutný Hory syn! Tak to je prej pěknej bambula 🤡

Babišova Inflace ( 26. září 2023 17:00 )

O soudruhu Zemanovi jasně hovoří fakta:
Když se zjistilo, že ruští agenti vraždí jedem novičok, tak si Zeman honem nechal zjistit, zda se někdy někde u nás s títo jedem něco zkoumalo, samozřejmě že ano jako prakticky ve všech laboratořích světa, i když v nepatrném množství. Ale nikdo to nepotřeboval patolízalsky hlásit do Kremlu. Nikdo, kromě soudruha Zemana. A Putinův Lavrov už radostně vyřvával do světa, že se novočok vyrábí u nás. O nějakém malém množství už nehovořil.

dynaty ( 26. září 2023 16:08 )

jediný agent? a to stihl objet celou ČR s těmi svými dezinformacemi a ovlivnit tolik lidí? Úplný superman

Menhira ( 26. září 2023 13:27 )

... a nebo v té vesnici Vrbětice přímo žijete a víte jak to bylo ve skutečnosti..... takže si o tom číst už nemusím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa