Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR: Návštěvnický rekord, show stíhačů a na zemi HIMARS

Aktualizováno -
17. září 2023
17:14
Autor: Karel Janeček, ČTK - 
17. září 2023
05:00

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně 185.000 lidí. Proti loňsku bylo diváků o 75.000 více. V sobotu bylo návštěvníků zhruba 100.000, dnes asi 85.000. ČTK to sdělili pořadatelé, informace vycházejí z policejních údajů. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel i další techniky. Program trval každý z víkendových dnů déle než osm hodin.

Návštěvníci mohli vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru měl na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Velkým lákadlem byla rovněž pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. K nejatraktivnějším bodům programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin, letos to byly polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předváděly armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé mezi nimi byli zástupci Portugalska a Lucemburska. Vstup na akci je zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska. I díky tomu, že Polsko bylo letošní partnerskou zemí Dnů NATO, bylo návštěvníků od severních sousedů ještě více než obvykle. 

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík řekl, že lidé mohli v Mošnově řadu věcí vidět poprvé nejen v České republice, ale šlo o techniku, která ještě nebyla k vidění ani v okolních zemích. Polsko například prezentovalo korejské stíhačky FA-50, které do jeho výzbroje přibyly teprve nedávno. Ukázalo i systém HIMARS známý i z bojů na Ukrajině, nejmodernější korejský tank K2 nebo bezpilotní prostředek Bayraktar.

Jako každoročně akci provázely dopravní komplikace na silnicích v okolí letiště. V sobotu ráno a dopoledne byly ze všech příjezdových směrů kolony, ta nejdelší od Studénky od dálnice D1 byla dlouhá až devět kilometrů. Lidé v kolonách čekali déle než hodinu. Dnes byla situace klidnější, hlavně při odjezdu ale i dnes řidiči na silnicích míjeli stovky chodců a cyklistů.

Video  Dny NATO  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. září 2023 08:27 )

všichni

DEEP HOUSE MAFIA ( 18. září 2023 08:14 )

Houno USA nechá ČR na holičkách až Rusko půjde směrem na západ. Několik let říkají že pomoc východní Evropě nehrozí . TEN KDO BYL NA DNY NATO JE KOLABORANT A LÍZAČ USA

Jirik-ta ( 18. září 2023 04:07 )

Tady knižní novinky
My jsme ti dobří - Názory toho, kdo se snaží chápat Putina aneb jak námi média manipulují

Ganser Daniele - Nezákonné války-Jak země NATO sabotují OSN.
Tuto knihu věnuji mé matce Jeannette a mému otci Gottfriedovi jakož i všem lidem, kteří se
odvážně, pozorně a nenásilně angažují v boji za mír.
„Všichni členové se ve svých mezinárodních vztazích vystříhají jakékoli hrozby silou nebo použití síly jako prostředků, namířených proti územní nedotknutelnosti či politické nezávislosti
některého státu nebo jinak neslučitelných s cíli Spojených národů.“
Zákaz použití síly, Charta OSN z roku 1945
(kapitola 1, článek 2, odstavec 4)

Dobytí Evropy Amerikou Wolfgang Bittner

Jirik-ta ( 18. září 2023 04:05 )

Jirik-ta ( 18. září 2023 04:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa