Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poprask kolem ženy, která tlačila na trest smrti pro gaye: Poslankyně ODS hájí její účast v Praze

Autor: simao, ČTK - 
5. září 2023
10:40

Do Prahy na začátku září přicestovala na konferenci do Sněmovny poslankyně Lucy Akello z Ugandy. V této africké zemi přitom pomohla prosadit znovuzavedení antihomosexuálního zákona, kvůli kterému gayům hrozí dokonce trest smrti. Akce se konala pod záštitou poslankyně ODS Evy Decroix (ODS). Od Akello dává ruce pryč i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), účast kontroverzní političky však vyvolala poprask na sociálních sítích. I proto, že se s ní Decroix před časem fotila, aby snímek následně ze sítí mazala.

„Množí se tu ataky a dotazy na účast Lucy Akello na pražském IPAC summitu,“ uvedla nyní na twitteru poslankyně ODS Eva Decroix poté, co se dostala pod palbu kritiky za účast africké poslankyně na akci v Praze.

Akello v Ugandě podporovala návrat zákona, který nařizuje trest smrti nebo doživotní vězení pro gaye. K jeho znovuzavedení došlo letos v květnu.

„Složení členů IPAC je veřejně přístupné a je založeno na tom, že členové jsou vybíráni i tak, aby zastupovali jak vládní garnitury, tak opozice, jak liberály, tak konzervativce. Do výběru ani do pozvánek nezasahuji a nemám jej jak ovlivnit. S mnoha členy se neshodnu na mnoha bodech. Od zelené politiky po LGBTQ body,“ poznamenala nyní Decroix. 

Kritiku však schytala i z ODS. „Vystupování té ubožačky proti homosexuálům je zavrženíhodné. Okamžitě se s ní přestaň chábrovat a hlavně to tady už nerozmazávej, proboha!“ rozlítil se na twitter starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Homofobní názory poslankyně Lucy Akello i její pražskou účast kritizovali diskutující na sociální síti X i aktivisté včetně Kryštofa Stupky, který upozornil, že se Decroix s Akello fotila již letos v květnu, aby následně fotku smazala. Akello přitom označovala za „milou kolegyni“.

„′Milá kolegyně′, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye,“ podivoval se Stupka.

„Fotku s Lucy jsem smazala poté, co jsem byla upozorněna na její politický postoj k LGBT+ komunitě. S těmito jejími názory nesouhlasím, nevěděla jsem o nich. Setkaly jsme se v souvislosti se zvyšujícím se vlivem Číny v Africe,“ vysvětlovala Decroix.

Jedny z nejpřísnějších trestů

V Africe je homosexualita ilegální ve zhruba 30 zemích. První a zatím jedinou africkou zemí, která legalizovala sňatky stejného pohlaví, se v roce 2016 stala Jihoafrická republika.

Jedny z nejpřísnějších postihů stejnopohlavních vztahů na světě přináší zákon, který letos v květnu schválila právě Uganda.

Za sex s lidmi stejného pohlaví, kteří jsou mladší 18 let, nebo s HIV pozitivním člověkem, v zemi nově hrozí až trest smrti. Dvacetiletým vězením norma postihuje „propagaci homosexuality“.

20letému muži hrozí trest smrti

V srpnu se objevila zpráva, že dvacetiletý muž čelí v Ugandě trestu smrti kvůli homosexualitě s přitěžujícími okolnostmi. Jak uvedla agentura AP, jde o první podobný případ od května, kdy ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal zmiňovaný zákon.

Podle policejního dokumentu byl dvacetiletý muž, který pochází z oblasti Soroti, 18. srpna obviněn z nezákonného pohlavního styku s 41letým mužem. Homosexualita s přitěžujícími okolnostmi je definována jako případy sexuálních vztahů mezi osobami stejného pohlaví zahrnující nezletilé či jiné zranitelné osoby. Nebo může jít o případy, kdy je pachatel infikován virem HIV. K činu došlo na sportovním stadionu v Soroti, jaká byla přitěžující okolnost právě u tohoto případu, policejní dokument neuvádí.

Pekarová: Je to věc organizátorů

Konference v minulém týdnu se ve Sněmovně účastnila i Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předsedkyně PSP ČR.

„Meziparlamentní aliance IPAC je užitečným nástrojem koordinace a výměny zkušeností mezi členy parlamentů zemí, které čelí většímu či menšímu tlaku čínského autoritářského režimu. Hrozba komunistické Číny je akutní a v situaci, kdy jsou vražděni a mučeni Ujgurové, jsou podobná jednání nesmírně důležitá. Proto jsem této akci udělila záštitu,“ uvedla v reakci pro CNN Prima News.

„Výběr účastníků je věcí organizátorů, zejména sekretariátu IPAC. Ti se mnou seznam účastníků předem nekonzultovali,“ dala Pekarová pryč ruce od pozvání Akello na konferenci do Prahy.

Video  Prostor X: Rozhovor s Evou Decroix  - Videohub
Video se připravuje ...

fesak2 ( 7. září 2023 16:53 )

ty to máš v tý hlavě taky dost složitý

jajas ( 5. září 2023 14:12 )

Takže ta paní ugandka to bude řešit tím, že bude ty lidi trestat smrtí....

Lomikel ( 5. září 2023 13:47 )

Mají to v té Ugandě složitý.
V zemi, kde je vysoký výskyt AIDS, a populace odmítá užívat ochranné prostředky, tak co mají s takovou situací dělat??
Je třeba ty Uganďany chápat.
Kritizovat umí každý, ale jak z té situace ven, to "kulturní" Evropani nechápou...

jajas ( 5. září 2023 11:32 )

No jasně, Pekárka to svedla opět na Čínu ("„Meziparlamentní aliance IPAC je užitečným nástrojem koordinace a výměny zkušeností mezi členy parlamentů zemí, které čelí většímu či menšímu tlaku čínského autoritářského režimu. Hrozba komunistické Číny je akutní a v situaci, kdy jsou vražděni a mučeni Ujgurové, jsou podobná jednání nesmírně důležitá. Proto jsem této akci udělila záštitu,“ uvedla v reakci pro CNN Prima News".).......jak milé....jen nás ten spolek přesvědčuje, že ani netuší, s kým se stýkají, koho volí do důležitých funkcí a s kým vlastně "spo­lupra­cují"­....­.ale vždycky to nějak okecají a na spoustu věcí mají dvojí metr, každopádně ONI jsou z obliga a "postupují ve své činnosti správně"! Taková drzost!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa