Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněmovno, utáhnout opasky! Kancléř chce škrtnout jen letos 3 miliony, kde se bude šetřit?

Autor: David Polák - 
20. července 2023
05:50

Vládní utahování opasků se bude týkat nejen ministerstev, ale i Sněmovny. Její kancléř Martin Plíšek (48) totiž plánuje škrty až za tři miliony, a to už letos. Příští rok to má být ještě víc, poslancům se má sáhnout třeba na proplácené volání.

Ministři v letních dnech postupně hledají, kde všude v příštím roce ušetří ve výdajích. Někteří do nich plánují sáhnout už letos, stejně jako dolní komora Parlamentu. „Do konce letošního roku chci uspořit dva až tři miliony korun,“ dušuje se pro Blesk Plíšek. Ten chce zredukovat cestování, což má podle něho být největší suma ze škrtů. „Maximálně se omezí vnitrostátní a také zahraniční cesty zaměstnanců,“ řekl kancléř. Kromě toho plánuje omezit i výdaje na reprezentaci, jako je nákup květin a věcných darů.

Další od ledna

Plíšek říká, že tohle je jenom začátek. „Příští rok se bude ve Sněmovně šetřit ještě více. Podle vládního návrhu totiž musejí státní instituce zkrátit výdaje o pět procent a týkat se to samozřejmě bude i nás,“ vysvětluje kancléř s tím, že pokračovat se bude v energetických úsporách. Dolní komoře se za letošní topnou sezonu podařilo uspořit přes půl milionu na elektřině a 120 tisíc na plynu. V příštím roce to může být víc, protože je v plánu rekonstrukce kotelen a bude vysoutěžen nový dodavatel.

Náhrady za volání

Další škrtání je podle vedoucího sněmovní kanceláře možné přímo u členů dolní komory Parlamentu. „Rozpočtový výbor navrhl, aby se od ledna částka na úhradu telefonních poplatků a připojení k internetu snížila poslancům z 5000 na 3000 korun,“ nastínil Blesku kancléř úsporu. Každému poslanci a poslankyni totiž nyní může být měsíčně proplaceno až 5000 za volání a internet. Ročně to dělá 60 tisíc.

Jak ale ukazují sněmovní data z loňska, ne všichni tyto peníze čerpají. Například Andrej Babiš (68, ANO) a Eva Decroix (41, ODS) si nenechali proplatit nic. Poslanec STAN Roman Bělora (64) protelefonoval za rok necelých 1700 korun. To naopak šéf SPD Tomio Okamura (51) přes 58 tisíc a plnou roční sumu vyčerpaly šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (39, TOP 09) i Jaroslava Pokorná Jermanová (52, ANO).

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

beda88 ( 20. července 2023 11:33 )

a co aby místní kantýna, která má směšné ceny, platila DPH? když šel Venca flaška ke korýtku, tak se divil, jaké mají ceny. tam byla jednotná cena 3kč na všechno. ať si koupíš šunku nebo turistu a navíc kantýna neodváděla DPH. jako bonus měla svoji výrobnu masných výrobků v Holešovicích. sem bylo dodáváno jen teď by se řeklo BIO maso ze zvlášť vybraných chovů.

stoura ( 20. července 2023 09:08 )

Komu jde zbytek? Hádejte, můžete třikrát!!

dahlie1 ( 20. července 2023 08:23 )

..také nepořádat pracovní rauty..

mazden ( 20. července 2023 06:53 )

Hoonza ( 20. července 2023 06:08 )

5000 za telefonování a internet???? To je jaký operátor? Tarif s neomezeným voláním a neomezeným internetem je minimálně pětkrát levnější. Komu jde ten zbytek???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa