Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Země živitelka bez prezidenta: Zeman s oblibou zahajoval i koštoval, Pavel nedorazí

Aktualizováno -
24. srpna 2023
15:23
Autor: simao, vei - 
22. srpna 2023
05:00

Zatímco Miloš Zeman loni Zemi živitelku zahajoval a jako prezident ji opakovaně navštěvoval, Petr Pavel si velkou výstavu na jihu Čech nechá ujít, podle informací z Hradu se agrosalonu nehodlá účastnit ani v jeho dalších ročnících. Navíc si prezident v jeho konání letos vybírá dovolenou, kterou přerušil v pondělí jen kvůli pietě před Českým rozhlasem při příležitosti 55. výročí invaze sovětských tanků do Československa. To, že do Českých Budějovic skutečně nedorazí, potvrdila Blesk Zprávám jeho mluvčí.

Řada tradic se s novou hlavou státu mění. Zatímco na takovém trutnovském hudebním festivalu, který byl oblíbenou akcí pro Václava Havla, se prezident po dlouhé době díky účasti Petra Pavla minulý týden objevil opět (poté, co tam Václav Klaus a Miloš Zeman nejezdili), na Zemi živitelce tentokrát hlava státu při zahájení bude chybět.

„Prezident Pavel se výstavy Země živitelka osobně nezúčastní, rozhodl se podpořit ji formou záštity. České farmy a zemědělce podporuje dlouhodobě jinými způsoby, zejména v souvislosti s ochranou životního prostředí bývají návštěvy farem či pěstitelů například opakovaně bodem programu jeho výjezdů do regionů,“ potvrdila pro Blesk Zprávy Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

Prezident Pavel navíc v době zahájení výstavy čerpá svou dovolenou, a předepsal si konkrétně klid na chalupě - a sem tam nějakou kulturní či menší akci. A tak s kancléřkou Janou Vohralíkovou vyrazil do Trutnova. Chalupu, kde tráví prezident letní chvíle klidu, mají Pavlovi na Náchodsku, na druhý konec republiky se Pavel nechystá.

Klaus na Živitelku dorazí...

Kdo chybět ani tentokrát nebude, je exprezident Václav Klaus. „Bývalý prezident Václav Klaus přijal pozvání společnosti Madeta, Potravinářské komory České republiky a Regionální agrární komory Jihočeského kraje a ve dnech 23. – 24. srpna 2023 navštíví České Budějovice a některé expozice 49. Mezinárodního agrosalonu Země živitelka,“ potvrdil Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus se chystá již ve středu 23. srpna v předvečer Živitelky na setkání v Akademii Madeta. „Ve čtvrtek dne 24. srpna navštíví expozici jednoho z dlouholetých hlavních vystavovatelů agrosalonu Potravinářské komory ČR. Po prohlídce expozic některých dalších vystavovatelů zamíří do Hluboké nad Vltavou na slavnostní oběd pořádaný Regionální agrární komorou Jihočeského kraje u příležitosti 49. ročníku výstavy,“ dodal Macinka další detaily Klausova jihočeského programu.

... Zeman nikoliv. Loni byl i s Ivanou

Ohledně případné účasti Miloše Zemana jeho bývalý hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv reagoval velmi stručně. „Nikoliv,“ uvedl Ovčáček na otázku, zda Zeman do Českých Budějovic přijede.

Se Zemanem přitom loni v Českých Budějovicích byla i tehdejší první dáma Ivana Zemanová. Zemanova  prezidentská účast byla přitom tradiční a opakovanou záležitostí - neobešla se pak ani bez obvyklého ochutnávání rautu a nejrůznějších pochutin včetně alkoholického občerstvení.

Země živitelka 2022: Miloš a Ivana Zemanovi Země živitelka 2022: Miloš a Ivana Zemanovi | Blesk:Jakub Poláček

Obměněný panel bez prezidentské kritiky

Kdo chybět nebude - a ostatně pomalu ani nemůže - je ministr zemědělství. V čele resortu vystřídal kritizovaného Zdeňka Nekulu, který podával v čele ministerstva spíše rozpačité výkony a účastnil se Živitelky loni, Marek Výborný (oba KDU-ČSL).

Právě Nekula byl spolu se Zemanem, Klausem či premiérem Petrem Fialou a jihočeským hejtmanem a šéfem Asociace krajů Martinem Kubou (oba ODS) členem úvodního diskuzního panelu během zahájení Země živitelky 2022. Jisté tak je, že letos bude složení výrazněji jiné. Bez prezidentské kritiky.

Zeman šil do zeleného fanatismu

A bez projevu stávajícího prezidenta. Zeman loni na Živitelce veřejně kritizoval mj. „zelený fanatismus“. „Zastávám dlouhodobě názor, že podstatným faktorem růstu cen energií je zelený fanatismus, ať už se nazývá Green Deal nebo jakkoli jinak. Jako konkrétní příklad bych uvedl podle mého názoru nesmyslné emisní povolenky,“ poznamenal tehdejší prezident.

„Protože velmi rád provokuji, si dovolím jednu drsnou provokaci. Budu vám citovat, a je to už dávno, dávno let, výrok tehdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka při parlamentních interpelacích. Cituji: ′Budu vás šokovat, ale jsem přítelem kůrovce.′ Konec citátu. Lze to snadno dohledat (...) Zažili jsme teď obrovský požár v Českém Švýcarsku, ptejme se opět po příčinách. Nebuďme tak naivní, abychom říkali, že tento požár vznikl kvůli, nebo jenom kvůli nějakým trempům, kteří si v lese rozdělali ohníček. Tento požár se rozšířil především díky tisícům a tisícům uschlých stromů napadených Bursíkovým kůrovcem. Kromě toho se rozšířil díky zrůdné filozofii bezzásahových zón, kde stromy, které spadly, se nechávají ležet, zatímco staří lesáci ty stromy pokáceli, kůru oloupali a spálili. A zelený fanatismus je něčím, co nás všechny ohrožuje, ať už v lesních požárech, v cenách energií a v politice obecně,“ vzkazoval tehdy Zeman.

Dnes již bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula a jeho současný nástupce Marek Výborný na Zemi živitelce 2022 Dnes již bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula a jeho současný nástupce Marek Výborný na Zemi živitelce 2022 | Blesk:Jakub Poláček

Blesk vyzpovídá Výborného

Zatímco prezident na Zemi živitelce 2023 osobně přítomen nebude, Blesk Zprávy chybět nebudou. Ministr zemědělství Marek Výborný bude ve čtvrtek 24. srpna od 15:35 hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Vyzpovídá jej přímo na Výstavišti v Českých Budějovicích moderátorka Pavlína Horáková. A to mj. na témata udržitelnosti, budoucnosti dotací pro zemědělce, letošní sklizně či cen potravin.

Video  Zahájení agrosalonu Země živitelka 2022  - Blesk TV
Video se připravuje ...

xiioma ( 24. srpna 2023 17:29 )

roxin ( 24. srpna 2023 15:40 )

Přece se soudruh z hradu nebude podávat ruky se zemědělcamI, je to pod jeho úroveň je zvyklý na jinou a LEPŠÍ SPOLEČNOST. SOUDRUH PÁVEK UKÁZAL pravou tvář jak dělí společnost.

krapotkin ( 23. srpna 2023 01:04 )

Nejseš náhodou jedna exsoudružka, co se dneska fláká na úřadě v Soběslavi ? Ta má totiž poradenskou firnu a uděluje podobné rady, přitom prachy vozí do banky v Linci.

krapotkin ( 23. srpna 2023 01:02 )

Se mu nedivím, že tam nejede po tom, co jsem viděl ceník parkovného a vstupenek. Když by to měl zaplatit za sebe a tlupu podržtašek, tak by přišel o balík.

Uživatel_5541614 ( 22. srpna 2023 23:23 )

Nepřekvapil. Podpora UA ano, pohnojit veřejné svou bývalou stranu KSČM při projevu ano, ale podpořit zemědělce české…to ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa