Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miliony pro firmu lobbisty Hrdličky! Stát kupoval pozemky od bývalé šedé eminence ODS

Autor: Jakub Kopřiva - 
21. srpna 2023
05:00

Pěkných 13 milionů a „drobné“ k tomu dostala od státu firma Bečvářova a. s. A to za pozemek, jehož hodnota je podle znalců 1,6 milionu korun. Ve společnosti figuruje známý lobbista Tomáš Hrdlička (54), v minulosti spjatý se špičkami pražské ODS.

Předmětem smlouvy – tu uzavřelo koncem června s firmou Bečvářova a. s. Ředitelství silnic a dálnic – jsou dvě parcely, které mají dohromady přes 6 100 m2. Pozemky jsou v Praze v městské části Hájek u Uhříněvsi a jejich výkup proběhl v rámci příprav na výstavbu úseku Pražského okruhu Běchovice – D1.

Za parcely stát „vyplázl“ 13 294 800 korun, což je přesně osminásobek odhadní ceny. To je maximální výše, která je možná podle liniového zákona u nestavebních pozemků (u stavebních je to jedenapůlnásobek odhadní ceny).

""

„Krajský kmotr“

Podle obchodního rejstříku je členem dozorčí rady prodávající firmy známý pražský podnikatel a lobbista Hrdlička. Ten je také veden v evidenci skutečných majitelů coby spoluvlastník. Hrdlička byl kdysi považován za jednoho z nejvlivnějších lidí v ODS a označován za tzv. krajského kmotra. Tento termín poprvé použil expremiér Mirek Topolánek (67). Společnosti Bečvářova a. s. a Bečvářova Krč pak vlastní lukrativní pozemky v Praze v blízkosti důležitých staveb.

Nejcennějších je pravděpodobně více než sedm hektarů u budoucí stanice metra D Nemocnice Krč. Podle výpočtu Hospodářských novin má pozemek hodnotu kolem miliardy korun.

Firma Bečvářova a. s. figurovala ve vleklé restituční kauze (více viz Obří restituční kauza). Blesk se proto ptal Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), zda i odkoupené parcely byly předmětem této kauzy a zda bude stát kupovat od Hrdličkových firem další sousední a mnohem větší pozemek.

„Pozemky 290/3 a 290/7 (ty ŘSD odkoupilo – pozn. red.) byly odděleny právě z parcely 237/1 (sousední parcela o celkové výměře přes 264 tisíc m2 – pozn. red.). Vykoupeny byly dle zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Žádná plomba v katastru na pozemcích umístěna nebyla,“ uvedl na dotazy mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Obří restituční kauza

Vrchní soud v Praze v polovině letošního července odblokoval pozemky, které spoluvlastní právě podnikatel Hrdlička. A jde o velmi lukrativní parcely, jak uvedly Hospodářské noviny. Soudy parcely zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bečvářova statku.

V té už dříve byli odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce, která se vydávala za dědičku po Bečvářových. Lukrativní parcely v hlavním městě Hrdlička spoluvlastní přes firmy.

Tučné odměny pro Tomanovy

Na více než pěkné peníze si přišla rodina exministra zemědělství Miroslava Tomana (63, SOCDEM). ŘSD vyplatilo firmám Xaverov trade a Agrotrade, kde figuruje bratr exministra Zdeněk a donedávna také jeho v červenci zesnulý otec Miroslav Toman st. (†88), za pozemky kvůli stavbě Pražského okruhu jen letos přes 100 milionů korun a loni dala za jednu parcelu dokonce čtvrt miliardy.

priserak77 ( 21. srpna 2023 18:52 )

Nevím, co je na tom divného, my voliči jsme rozhodli, že máme rádi mafiány z ODS a že chceme nechat rozkrást ten zbytek republiky. Děkuji voličům pětikolky a přeji jim, ať je také někdo obere.

9876543 ( 21. srpna 2023 14:40 )

ODS nebude nikdy jiná, těch kmotrů, zlodějen tady bylo , je a bude, pokud se lidi nevzpamatují a nepoženou tuto mafiánskou sektu k odpovědnosti.To ale nepůjde, soudy jsou i nadále ODS nakloněny.Soud nejvyšší všechno vždy smetl ze stolu.

turista.z. ( 21. srpna 2023 13:37 )

A Havlova "Pravda a laska" timto opet vitezi...
Ta jeho slavna svoboda slova, je v pr
ddeli, a skonćila driv, nez zacala...

bullshit ( 21. srpna 2023 13:35 )

Je zajímavé jak tady to jde a s ušmudlanci v Táboře na dálnici se soudí ŘSD už téměř 20 let. Deset let je tam uzavírka a jeden pruh dálnice je tak dvojnásobně zatížen. Stavby dočasné vykoupili za desítky milionů a stavbu trvalou vyvlastnili. Asi kluci nebyli v ODS ani v ANO.

turista.z. ( 21. srpna 2023 12:20 )

Uż to zruśili? Nevydrzeli moc dlouho. Ćekal jsem, ze to smaznou kolem 140 hod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa