„Specializujeme se na dovoz luxusních a sportovních vozů jako Porsche, Ferrari, Lamborghini, Bentley a jiné,“ stojí na webu firmy sídlící v pražských Strašnicích, která se chlubí 15letou praxí, 350 spokojenými zákazníky a 1500 prodanými vozy. Smrt jejího majitele Karla K., jenž 25. ledna spáchal sebevraždu, však poukázala na obrovský průšvih. Podle informací Blesku v něm jde až o půl miliardy. 

Karel K. byl známý tím, že dokázal sehnat nedostatkové modely zmíněných značek, a to navíc často za nižší cenu, než je ta v oficiálním ceníku. A jeho klienti, slavní sportovci, celebrity, umělci či podnikatelé, mu věřili, netušili totiž, že vše stojí na schématu podobném tzv. letadlu. Z celkové částky vozu zaplatili zákazníci zhruba polovinu, nebo i celou částku, tzv. „na dřevo“, zbytek pak případně dopláceli leasingové společnosti.

Aby firma získala slevy, vystupovala vůči svým dodavatelům jako velkoodběratel. Auta ale nemohl Karel K. přepisovat na své klienty hned, aby totiž firma o množstevní výhody nepřišla, musí vozy nějaký čas držet ve svém vlastnictví. Karel K. pak svým důvěřivým zákazníkům slíbil, že jakmile to bude možné, auto na ně přepíše. Část peněz inkasovaných od klientů si pak údajně nechával a část vkládal do splátek leasingu, díky čemuž nebyl podvod dlouho odhalen.

Teď ale zákazníci čelí strachu, že o vozy, za něž řádně zaplatili, přijdou. V technickém průkazu totiž nejsou napsaní oni, nýbrž firma Karla K. nebo další firmy z jeho obchodní sítě, kterou si postupně vybudoval, a vozy si podle vyjádření zákazníků pro Hospodářské noviny nárokují leasingové či zprostředkovatelské firmy, jimž Karel K. zřejmě přestal splácet. 

Jeden z podvedených klientů se například nechal slyšet, že čelí vlně telefonátů od různých firem, s nimiž žádný smluvní vztah nikdy neměli. „Ty nám teď dost drsně vyhrožují, že nám auta vezmou na ulici, pokud jim je nezaplatíme. Znovu,“ uvedl muž, jenž má od Karla K. řadu vozů, které využívají jeho zaměstnanci. „Od všech máme kupní smlouvy, zbývají nám doplatit opravdu jen malé částky, pár set tisíc korun. Všechno můžeme doložit. Teď ale za námi chodí firmy a tvrdí, že nic zaplacené není a že máme zaplatit celou cenu. Jde zhruba o pět milionů korun,“ uvedl s tím, že se s firmami hodlá soudit.

Nechtějí o tom mluvit

Mezi podvedenými figuruje i bývalý kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Sivok (39). „Nezlobte se, ale ve věci Karel K. se nebudu vyjadřovat,“ řekl současný sportovní manažer Sparty minulý týden Blesku. HN pak oslovily další podvedené sportovce, kauzu ale nikdo z nich oficiálně komentovat nechtěl.

Hráčský agent Jiří Muller, jenž klienty Karlu K. doporučoval, novinám napsal: „O obchodech pana K. nejsem informován kromě toho, že vím, že vozy řadě lidí dodával. Jeho úmrtí je tragickou událostí. Víc se k tomu nemohu vyjádřit. Pana K. jsem znal léta, nicméně o jeho problémech či jeho obchodním modelu jsem neměl ani tušení,“ uvedl.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
7 fotografií