Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Nic, za co by se měl člověk stydět." Duhový týden skončil. Co vzkázali politici?

  • Autor: amb - 
    14. 8. 2023
    13:00

    Duhový týden skončil a zúčastnili se ho i mnozí ministři či poslanci. „Podpora politické reprezentace se kontinuálně zvyšuje, čehož si velmi vážíme a věříme, že tato vzrůstající podpora se odrazí i v legislativě a dojde k přijetí manželství pro všechny páry,“ řekla Blesk Zprávám za Prague Pride Eliška Černá. Přišel například ministr vnitra Vít Rakušan, šéf diplomacie Jan Lipavský nebo předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Co vzkázali? 

    Podle Černé letos festival odrážel i fakt, že možnost uzákonění stejnopohlavních sňatků je blíž než kdy dřív.

    „Na tématu manželství pro všechny páry nám velice záleží a téma tradic, které jsme pro letošní ročník vybrali, s ním samozřejmě souvisí,“ uvedla. Na festivalu se nacházely akce specificky věnované tomuto tématu, například live podcast Přepište dějiny na téma manželství, rodinné odpoledne v Pride Village anebo výstava na Václavském náměstí ,Duhové rodiny – tradičnější, než si myslíte´. 

    Pride letos probíhá pod novým vedením hlavního města Prahy. V minulých týdnech se objevily pochybnosti, zda se kvůli tomu nebude na akci šetřit. „Tento ročník Prague Pride přináší nejvíce akcí v celé naší historii – dosahujeme až k 200 akcím,“ uvedla však Černá. Přibylo podle ní i několik novinek, například Pride Gallery pro výstavy či Pride Café pro expaty. Pride Club se zase zaměřoval na současnou klubovou scénu.

    Filip Milde za iniciativu Jsme fér dodal, že finance jsou tématem vždycky. Přesto by podle něj Praha měla akci podpořit ještě víc, protože tím přiláká turisty a další zájemce. Město tím navíc ukáže rozmanitost, což vždy působí jako dobrá reklama. Navíc událost pomůže mladým lidem poznat, kým jsou, a odradí je například od sebevraždy.

    Letos Milde zaznamenal menší změnu. „Všiml jsem si, že hodně lidí, ať už známé osobnosti nebo běžní lidé, zve na sociálních sítích ostatní, aby s nimi šli do průvodu. V porovnání s těmi minulými lety to tak nebylo. Chtějí ukázat ostatním, že podporují manželství pro všechny a není důvod dál otálet. Naopak hrozí ústavní zákaz manželství pro gaye a lesby,“ řekl Blesk Zprávám. 

    „Například Matěj Hlavatý (STAN), politik a starosta Tetína, napsal, že na Pride nechodí a nebyl tam dlouhá léta. Letos ale chtěl přijít s partnerem, kterého si chce i vzít. Vidím, že se lidé pochodu zúčastní, aby dali najevo, že s manželstvím pro všechny souhlasí,“ dodal Milde. Kteří politici přišli? 

  • 1.STAN: Rakušan, Šebelová nebo Berki

    Sobotním průvodem prošel ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Žijeme v tolerantní zemi. Pro většinu z nás není odlišnost druhých důvodem k předsudkům nebo diskriminaci. Doufám, že tenhle postoj většiny Čechů a Češek vyslyší i většina ve sněmovně. A uzákoníme možnost vstoupit do manželství všem lidem bez ohledu na to, koho milují a s kým chtějí svůj život strávit,“ uvedl k tomu.

    „Začíná Prague Pride. Vyrážím na něj do Prahy již dnes. Pracovně i soukromě se budu účastnit od úterý do čtvrtku několika akcí,“ informovala ještě před začátkem festivalu Michaela Šebelová. Podporu vyjadřovala například i duhovými šaty.

    V Poslanecké sněmovně nedávno vystoupila během projednávání manželství pro všechny, které podpořila. Sdílela svůj osobní příběh – její syn je totiž homosexuál.

    „Bavíme-li se o právech dětí, musíme především usilovat o to, aby mohly vyrůstat v milující rodině,“ řekla tento týden k sňatkům pro všechny Barbora Urbanová. Podle iRozhlasu by se jeho uzákonění mělo znovu řešit v listopadu.

    Podporu vyjádřil i poslanec Jan Berki, který avizoval, že se průvodu zúčastní.  

    „Duhový týden? Myslím hlavně na ty, kteří nemají potřebu se projevovat, chodit do průvodů nebo mávat duhovými vlajkami. Přesto by se jednou chtěli vzít (ne se registrovat), mít společné jmění manželů, nárok na vdovský/vdovecký důchod nebo mít úplnou rodinu a vychovávat děti,“ komentovala poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková.

  • 2.TOP09: Podpora Pekarové Adamové

    V rámci Prague Pride vystoupila na britské ambasádě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). 

    „Neexistuje důvod pro to, aby v civilizovaném světě byli lidé omezováni na základě sexuální orientace. Přeji si, aby se svým nejdůležitějším člověkem mohli sňatkem stvrdit vzájemný vztah všichni,“ napsala na sociální síti X, dříve twitteru. Ostatně akce se zúčastnil i velvyslanec Velké Británie v Česku Matt Field.

    Dorazil náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Sám řeší v rámci své práce komunikaci s menšinami. „Orientace a identita není nic, za co by se měl člověk stydět,“ napsal mimo jiné na facebook.

    A co se týče dalších straníků a straniček, přišla i poslankyně Martina Ochodnická. „Proč?! Hlavně pro naše děti, kterým neumíme rozumně odpovědět na otázky, proč zrovna u nás LGBT+ komunita něco nemůže. Jednou to mohou být i mé děti, které budou ty státní klacky pod nohama žít. I bez těchto jich přijde hodně. Tyhle jsou zbytečné a nesmyslné,“ uvedla.

    „V Praze vrcholí Prague Pride. Ačkoliv se ho aktivně neúčastním, silně podporuji jeho apel na rovnoprávnost. Mým cílem je v Poslanecké sněmovně odhlasovat návrh zákona bez kompromisů, který zajišťuje rovná práva bez rozdílů. Je čas splatit dluh, který vůči stejnopohlavním párům máme,“ vyjádřil se také poslanec Matěj Ondřej Havel.

  • 3.Piráti: Lipavský, Bartoš či Richterová

    Prague Pride podpořili Piráti četnou účastí. Kromě předsedy strany Ivana Bartoše se zúčastnil například i ministr zahraničí Jan Lipavský.

    „Ze včerejšího průvodu jsem ještě teď nabitý pozitivní atmosférou, která na celé akci panovala,“ komentoval Bartoš. „Osobně jsem optimistou. Měl jsem možnost potkat spoustu super lidí, kterým není jedno, co se okolo nich (a v jejich zemi) děje, a přejí si to změnit,“ dodal.

    Lipavský spolu s kolegyní Klárou Kocmanovou nahráli vzkaz. 

    Návštěvníci si ale mohli všimnout i Olgy Richterové nebo bývalého primátora za Piráty Zdeňka Hřiba. „Pestrá společnost není pro nikoho hrozbou. Každý jsme totiž jedinečný,“ sdělil na sociálních sítích. Jeho nástupce Bohuslav Svoboda (ODS) byl podle snímku na pondělním zahájení, Hřib se zúčastnil i sobotního průvodu.  

Video se připravuje ...
Další videa