Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Verdikt pro Zemanovu kancelář v ložnici: Exprezident tam může úřadovat, zhodnotil úřad

Autor: ČTK - 
7. srpna 2023
17:58

Úřad městské části Praha 6 odložil prověřování provozu kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana v bytě v Jaselské ulici, který je zkolaudovaný pouze k bydlení. Podle úřadu nebyl v tomto případě spáchán přestupek, a pokud jsou jen některé návštěvy v bytě pracovní, není potřeba jeho nová kolaudace na kancelář. Serveru iDNES.cz a následně České televizi to dnes sdělil mluvčí úřadu Marek Zeman.

„V této věci zastáváme názor, že pokud byl byt pronajat pro bydlení a je občasně užíván pro přijímaní návštěv pracovního charakteru, nevyžaduje takovýto způsob užívání takzvanou ´rekolaudaci na kancelář´,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Prahy 6. Doplnil, že podle vyjádření, které dostala městská část od vlastníka bytu, tedy pražského arcibiskupství, byla bytová jednotka pronajata jako byt a k tomuto účelu je i užívána. Z tohoto důvodu městská část celou věc odkládá bez dalších opatření, dodal mluvčí.

Zeman zahájil provoz své kanceláře letos v dubnu. Nachází se v činžovním domě a má podobu běžného bytu, pracovní stůl má exprezident postavený v bývalé ložnici. Od realitní společnosti XPlace Alfa, kterou založilo pražské arcibiskupství, si ji pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana. Spolek Zemanovi po roce 2008 pomáhal s návratem do politiky a později i s prezidentskou kampaní.

O tom, že se radnice Prahy 6 začala zabývat tím, jestli v souvislosti s novou Zemanovou kanceláří nebyl porušen stavební zákon, informoval v polovině července server Seznam Zprávy. Pokud by nájemce používal bytovou jednotku v rozporu se zákonem, hrozila by mu za tento přestupek až půlmilionová pokuta.

Zemanovi mandát skončil letos 8. března, v úřadu prezidenta byl deset let. Ze zákona má bývalý prezident nárok na chod kanceláře a plat asistenta 50 000 korun měsíčně.

Video  Bývalý protokolář o Zemanově kanceláři: Bylo mi prezidenta líto, zaslouží si bezbariérový přístup.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

cesky_novinar_ ( 8. srpna 2023 09:01 )

Žvaníš. Do kanceláře má přístup veřejnost, tak musí odpovídat nějakým normám, to je něco jiného než kutloch, ve kterém řádíš s robertkem.

roxin ( 8. srpna 2023 08:50 )

Ale hafane po těch dvou letech nějak začínáš špatně chápat a nejen text. A na tom jestli má nebo kde Zeman kancelář nikomu nic není trvám. ... že bych tě žádala o vysvětlení nevím, je mi úplně jedno kde si udělá kancelář-třeba i na WC a vůbec nebudu pátrat k čemu je prostor zkolaudován.

roxin ( 7. srpna 2023 21:47 )

Co je komu do toho jestli má nebo kde Zeman kancelář a jestli má odpočívat. Dost jste se na něj za jeho působení nakydali tak aspoň teď ho nechte žít!!!

Uživatel_5541614 ( 7. srpna 2023 21:29 )

To musí pan poradce Kolář a senátoři zářit

Uživatel_5541614 ( 7. srpna 2023 21:27 )

Havel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa