Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci o výpadu Schillerové: Koktejl nenávisti a nulová zodpovědnost! A kam vyrazí na dovolené?

  • Autor: vja,lig - 
    28. 7. 2023
    05:00

    Bývalá ministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se ve středu během projednávání důchodových změn čílila na poslance pětikoalice, že spěchají na dovolenou, už se vidí s drinky na pláži a div že nemají v předsálí kufry plné opalováků. Jak na její nařčení někteří z poslanců zareagovali a kde se hodlají letos rekreovat?

    Předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá strážkyně státní kasy Schillerová za svůj výrok schytala od koaličních poslanců vlnu kritiky, proti které se ale ostře ohradila.

    „Je to přesně naopak. Proč bychom měli pětikoalici pomáhat prosadit zákon, se kterým bytostně nesouhlasíme? Jejich práce je vyargumentovat svůj postoj a svoje počínání, což samozřejmě neučinili, odhlasovali si pevné hlasování na 12:30 v momentě, kdy bylo přihlášeno 34 poslanců do rozpravy. Je zřejmé, že vládní poslanci dali přednost dovolené před svojí povinností práce poslance. Divím se, že neměli sbalené kufry s opalovacími krémy už v předsálí,“ zopakovala svůj postoj pro Blesk Zprávy.

    Dovolenkové plány podle všeho nezměnila. „Rodinná pohoda na Moravě, hody, Baťův kanál, těšení se na narozeniny vnučky, a jestli to vyjde, tak pár dnů na Jadranu,“ sdělila Blesk Zprávám začátkem týdne.

  • 1.Marek Benda: Nedůvěřují vlastním nebo se rádi poslouchají

    Opozice šla při projednávání důchodů podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy sama proti sobě, nelze se tak divit, že řada z poslanců ANO a SPD nedostala prostor. „Řekl bych, že i při omezení jednání opoziční předsedové udělali vše pro to, aby se jejich poslanci vůbec nedostali ke slovu. Buďto jim nedůvěřují, nebo tak rádi poslouchají sebe. Jednání a zdržování opozice u každého druhého bodu je trochu nedůstojné,“ okomentoval středeční jednání pro Blesk Zprávy.

    Benda pro Blesk Zprávy již během června uvedl, že pokud mu zbyde čas, rád by se podíval do Chorvatska. Ve zbytku volného času se prý hodlá věnovat rybaření a sběru hub. „Možná pojedu na týden k moři do Chorvatska. Jinak plánuji dovolené převážně v České republice. Já to tady prostě mám rád a mám rád české lesy, rybníky, jsem nadšený houbař i rybář. Takže když bude počasí, které oběma těmhle disciplínám přeje, tak si budu moc chtít po tomhle poněkud divokém jaru odpočinout,“ prozradil.

    První mše v Poslanecké sněmovně: Marek Benda.

  • 2.Aleš Dufek: Z 80 % mimo téma

    Podle slov předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleše Dufka byl problematický nejen počet přihlášených do diskuze, ale zároveň i obsah jejich výstupů, které se problematiky důchodů týkaly jen okrajově. „Myslím, že by to opozice protahovala, těch přihlášených bylo naprosto neuvěřitelné množství, ale hlavně ten obsah vystoupení… Já si tak myslím, že 80 %, a to jim ještě fandím, se vůbec netýkalo toho tématu,“ postěžoval si.

    Výrok Schillerové o poslancích natěšených na dovolenou pak považuje za předem připravenou strategii. „Mně to teda naopak přijde, jak kdyby se to natahovalo právě proto, aby se pak mohlo říct, že poslanci spěchali na dovolenou. To znamená, já bych to úplně otočil,“ nechal se slyšet.

    Šéf lidoveckých poslanců již za letním sluncem vyrazil, zbytek léta však bude mít veskrze pracovní. „Už jsem v podstatě vyrazil na Sicílii, ale větší část srpna budu mít volnou, budu se chystat samozřejmě na horkou podzimní sezónu. V té pozici předsedy klubu samozřejmě nemůžu přijet na poslední chvíli, takže jako jsem to volil tak, abych přibližně od 7. srpna mohl fungovat,“ sdělil Blesk Zprávám.

    Nový předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek Nový předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek | Reprofoto Facebook A. Dufka

  • 3.Jan Skopeček: Nestoudné a neuvěřitelné!

    Místopředsedovi Sněmovny Janu Skopečkovi (ODS) výroky Aleny Schillerové přišly podle jeho slov „naprosto neuvěřitelné, hloupé a nedůstojné“. Sama Schillerová prý poslancům ze svého klubu upřela prostor k diskuzi.

    „Je to i v kontextu toho, že předchozí týden v pátek, kdy vláda, respektive koaliční poslanci chtěli jednat i po čtrnácté hodině, protože byla celá řada opozičních poslanců přihlášená a my jsme chtěli ten zákon doprojednat, aby byl schválen, tak to byla právě Alena Schillerová, která s SPD tento náš návrh vetovala a znemožnila projednávání. To znamená, že znemožnila svým poslancům a poslancům SPD, aby k tomu zákonu vystupovali. Tatáž paní předsedkyně Schillerová, která znemožnila v pátek svým poslancům a poslancům SPD k tomu zákonu mluvit, tak si další týden stěžuje, že omezujeme diskusi. Mně to přijde naprosto nestoudný a neuvěřitelný,“ nešetřil kritikou.

    Léto plánuje Skopeček vcelku aktivní, zejména ve znamení fotbalu a dobročinných akcí. „V průběhu celého léta pořádám už tradiční charitativní fotbalové turnaje. Po středočeských městech organizuju fotbalové turnaje zaměřené na nějakou charitativní oblast,“ prozradil Blesk Zprávám.

    Fotbalovou sezónu již stihl zahájit, přičemž výtěžek z každého jím organizovaného zápasu jde pokaždé na rozličné charitativní účely. „V tomto roce máme za sebou už tři zápasy. Začali jsme koncem června v mých rodných Hořovicích, pokračovali jsme v Příbrami a Benešově a tuto sobotu pořádám fotbalový turnaj v Benátkách nad Jizerou. Takže to je takový letní způsob, jak se věnovat tomu, co mě baví, to znamená sportu a fotbalu, který mám rád, a zároveň to spojit s užitečnou věcí, na kterou se vybírá to startovné. Třeba naposledy v Benešově na organizaci poskytující sociální služby, v Příbrami to zase mířilo rodině jednoho malého kluka, který od narození bojuje s mozkovou obrnou. Takováto věc mě naplňuje v létě,“ popsal fungování svého volnočasového projektu.

    Příliš si Skopeček neoddychne ani mimo fotbalové hřiště. S rodinou totiž hodlá trávit čas také veskrze aktivně. „Co se dovolené týče, tak já jsem tady byl připraven trávit ve Sněmovně čas, na dovolenou jsem nepospíchal. Když mi vyjde čas, tak budeme strávit dovolenou s dětmi asi týden v Itálii u moře a pak se vrátím do ČR. Zbytek času budu aktivně trávit tady po České republice, kterou považuju za krásnou. Pravděpodobně budu jezdit na kole a vydám se na nějaké turistické výpravy po českých a moravských regionech,“ poodhalil své plány na prázdniny.

    Poslanec Jan Skopeček (ODS) s manželkou v Karlových Varech (5. 7. 2022) Poslanec Jan Skopeček (ODS) s manželkou v Karlových Varech (5. 7. 2022) | Reprofoto Instagram

  • 4.Aleš Juchelka: Nestandardní výklad jednacího řádu

    Aleš Juchelka (ANO) zcela stojí za svou stranickou kolegyní. Zkrácením jednání a nastavením pevného času hlasování podle něj došlo k závažnému pochybení. „Opět došlo k nestandardnímu výkladu jednacího řádu. Přeci není možné zkrátit dobu promluv ještě předtím, než skutečně dojde k samotnému projednávání zákona, nechat na tak důležitou novelu pár hodin projednávání, nenechat obhájit své návrhy 34 poslanců a nakonec dát pevný čas na hlasování,“ podivil se nad postupem vládních poslanců.

    Léto hodlá Juchelka strávit primárně doma na zahradě v rodinném kruhu. „Budu doma na zahradě, sportovat, číst, chodit se psem na výlety a s rodinou se chystáme na pár dnů do termálních lázní,“ načrtl své prázdninové plány.

    Poslanec Aleš Juchelka (ANO) Poslanec Aleš Juchelka (ANO) | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Jiří Havránek: Obstrukce, kdy je potřeba zasáhnout

    Narážky Schillerové přišly poslanci ODS Jiřímu Havránkovi poměrně zbytečné. První a druhé čtení prý proběhlo bez větších problémů, přičemž pevné hlasování bylo řádně odůvodněno. „Vážím si všech kolegů, kteří vedou věcnou debatu, ale podívejte se na poslední projevy některých opozičních představitelů s přednostními právy. Větu o tom, proč ‚Meloniová jela za Morawieckim' a kolik si odvezla peněz z Evropy na zvládnutí migrace, jsme za poslední týdny slyšeli minimálně pětkrát. A to jsou právě ty obstrukce, kdy je třeba zasáhnout,“ míní poslanec.

    Letní volno letos bude prý trávit fyzickou prací a péčí o svého potomka. „Na dovolenou nikam nevyrážím, máme malou dcerku a rekonstruujeme dům, takže mám o zábavu postaráno,“ prozradil Blesk Zprávám.

    Poslanec Jiří Havránek (ODS) Poslanec Jiří Havránek (ODS) | Reprofoto Facebook

  • 6.Jakub Michálek: Čtvrtka opozice někde srká mojito a tlemí se

    Předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek kritikou na stranu opozice rozhodně nešetřil. O jejím zápalu pro věc prý velmi vypovídá docházka poslanců hnutí ANO. „Co na to říct, je to klasické vyjádření ‚podle sebe soudím tebe‘. Každý čtvrtý babišovec vůbec nedorazil do práce, zatímco vládní koalice byla skoro celá, takže kdo tu měl dovolenou? Čtvrtka opozice asi už někde spokojeně srká svoje mojito a tlemí se,“ napsal Blesku.

    Za vládou Andreje Babiše podle jeho slov v případě důchodové reformy příliš práce nezůstalo. O to více jsou pak výroky zástupců ANO provokativní. „Bohužel jejich vystoupení, to byl koktejl nenávisti, zdržování a hlavně nulové zodpovědnosti. Když 8 let vládli, tak s důchodovou reformou neudělali nic, ačkoliv to slibovali a nechali nám tady akorát dluhy,“ ztrhal odkaz předchozí vlády.

    Nezodpovědné vládnutí ANO podle něj zanechalo na penzijním systému jizvy, které se až nyní daří zacelit. „My jsme to teď opravili, aby neutíkaly další miliardy na nesmyslně výhodné předčasné důchody pro desítky tisíc lidí, kteří to v reálu nepotřebují. A taky se nastavilo takové navyšování důchodů, které si můžeme dovolit, protože pan Babiš dostal důchodový systém 80 miliard do minusu, takže už to dál nešlo dotovat z daní ostatních lidí,“ okomentoval momentální stav.

    Sněmovnou schválené změny byly prý vzhledem ke stavu financování důchodového systému nevyhnutelné. Zároveň by neměly žádné skupině seniorů jakkoliv ublížit. „Naše babičky a dědečkové mají velmi slušný důchod a je naše povinnost se o ně postarat, současně nikdo z nich nechce, aby to bylo na úkor zbytku rodiny. Změny byly jediný možný zodpovědný krok, mělo se to udělat daleko dříve a věřím, že drtivá většina lidí to nakonec přijme,“ předpokládá.

    Ve zbytku léta se chce Michálek vydat hlavně za vodou, která snad nebude plná sinic. „Na dovolenou jedu letos v Česku na Slapy do malého hotelu s travnatou pláží, který jsme s ženou objevili minulé léto. Hlavně se těším na plavání, tak doufám, že nebudou ve vodě brebery,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

    Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s přítelkyní. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s přítelkyní. | Blesk:Jakub Poláček

  • 7.Jan Bartošek: Pro Schillerovou by to skončilo ostudou

    Přestože Schillerová zkrácení jednání hlasitě odporovala, ve skrytu duše nakonec byla za pevně nastavený čas hlasování podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) ráda. „Já si naopak myslím, že paní Schillerová pevné hlasování přivítala, protože se bála, že to pro ni skončí ostudou, že neudrží své poslance v lavicích, protože věděla, že máme většinu a motivace u poslanců hnutí ANO rapidně klesala,“ zhodnotil situaci.

    Bartošek se již těší na letní večery u rybníka, kde se hodlá věnovat své vášni - rybolovu. „Zůstanu v České republice a budu chytat ryby. Chystám se do Domažlic na Chodské slavnosti a do Jablunkova na Gorolski Święto,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

    Jan Bartošek Jan Bartošek | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 8.Olga Richterová: Kdyby reformu dotáhli, nemusí si stěžovat

    Vzhledem k časté absenci poslanců ANO ve Sněmovně vnímá chování Schillerové a jejích kolegů místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) jako značné pokrytectví. „Stačí se podívat, jakou má ve Sněmovně absenci šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který navíc minulé léto v pracovní době obrážel Česko v karavanu za miliony. O novele se jednalo téměř 40 hodin, většina z toho byly obstrukce opozice,“ opřela se do opozičních poslanců.

    Za vzniklou situaci si prý poslanci hnutí ANO mohou z velké části svou zahálkou z doby, kdy byli ve vládě. „Kdyby hnutí ANO důchodovou reformu dotáhlo, jak minulé volební období slibovali, nemuseli si teď stěžovat. Jednání proběhlo v souladu s jednacím řádem a schválení zákona byl nutný krok pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému, aby byly spravedlivé důchody i pro další generace,“ uvedla Richterová pro Blesk Zprávy.

    Volný čas v létě bude prý s rodinou trávit v Česku. S dětmi si podle všeho udělají tak trochu skautské či trampské prázdniny. „Plánujeme hlavně výlety s dětmi, aby si co nejvíc užily letní prázdniny. Budeme hrát hry, chodit do přírody, a večery třeba u táboráku, s písničkami a kytarou. Žádné velké cestování neplánujeme, chceme být hlavně všichni pohromadě s rodinou. Jako každý rok se v létě jezdíme podívat do Jižních Čech a na Vysočinu a zatím nás to pořád baví, není nad to se jít jen tak projít nebo projet na kole,“ ocenila krásy české přírody.

    Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) v pořadu Epicentrum (6. 6. 2022) Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) v pořadu Epicentrum (6. 6. 2022) | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

  • 9.Jan Jakob: Opozice obstrukce nadužívá

    Zkrácení jednání podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba dávalo vzhledem k nutnosti uvést novelu v účinnost smysl. Pokud by k němu nedošlo, hrozilo by, že Sněmovna by v rozumném čase nic neprojednala. „Paní Schillerová by se v první radě měla zeptat vlastních poslanců. Nejde o dovolenou, ale o účinnost projednávané novely. Musí ji ještě projednat Senát a podepsat pan prezident. Navíc opozice obstrukce mimořádně nadužívá a tím ztrácejí smysl,“ myslí si.

    Jakob se v létě těší především na čas strávený s rodinou. Společně zamíří k moři i na výlety skrze české luhy a háje. „Těším se, že budu s rodinou, s dětmi. Plánujeme několik dní u polského moře a výlety po Čechách i po Moravě,“ sdělil Blesk Zprávám.

    Jan Jakob Jan Jakob | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Jaroslav Vašíček ( 29. září 2023 12:54 )

To je "nádherné!" jak ti diskutující hrdě a statečně vylévají své zahnusené nitro v anonymitě.

Jaroslav Vašíček ( 29. září 2023 12:38 )

Labe. Když nenávidíš,TAK NEKECEJ. Nenávist je špátný rádce a zatemňuje mozek

Jaroslav Vašíček ( 29. září 2023 12:34 )

Roxin ty snad žiješ jen tři roky,nebo je tvoje pamt velmi chabá.

roxin ( 30. července 2023 13:59 )

Ále co ti smázli chocholouška a šlohls bafajícím pejskům nick trpíš UTKVĚLOU PŘEDSTAVOU že všichni kolem tebe štěkají vrčí atd. ale zapoměls že to ty štěkáš vrčíš kňučíš a vše co haf baf dělá od doby tvého nicku a s tou tvojí představou a přihlouplým psaním se ještě víc a víc ZESMĚŠŇUJEŠ, NEZACHRÁNÍ TO UŽ ANI ZACH!!!

jajas ( 30. července 2023 07:50 )

No tady v této diskuzi končím, nikam to nevede. Jinak na jeho příspěvky reaguji když se mi chce.....většinou tuším, že se ta konverzace potáhne dlouho, takže to prostě po čase utnu. Třeba jako teď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa