Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jurečka chce přidat práci starostům. Musejí podle něj zajistit dostatečné kapacity ve školkách

Autor: ČTK - 
26. července 2023
16:06

Starostové podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) musejí dokázat zabezpečit dostatek míst pro děti předškolního věku ve školkách či dětských skupinách. Řekl to novinářům při příchodu na jednání vlády. Zástupci obcí a měst návrh na uzákonění nároku tříletých dětí na místo ve spádové školce odmítají, žádají jeho vypuštění z chystané vládní novely o dětských skupinách. Podle nich víc míst v předškolních zařízeních nezajistí a potřeba jsou spíš dotace na výstavbu či změna hygienických vyhlášek ke zvýšení kapacit.

Je namístě, aby starostové dokázali daleko lépe zabezpečit dostatek míst pro děti předškolního věku,“ uvedl Jurečka. Dodal, že aktuálně je to pro rodiče obrovský problém.

Ministerstvo práce a sociálních věcí financuje 100 procent nákladů na vznik a provoz dětských skupin, poznamenal vicepremiér. „Už nemůže platit výmluva nějakého starosty, který říká, že na to nemá finanční prostředky. Stačí jeho vůle,“ dodal Jurečka. Podpora dětských skupin podle něj jde z peněz Evropské unie. „Jestli myslíme vážně, že stát je vstřícný k rodičům i dětem a že nám záleží na budoucí generaci, tak toto fakt musíme změnit,“ doplnil ministr.

Nedostatek předškolních zařízení brzdí návrat matek či otců malých dětí do práce. Vláda navrhuje zkrácení maximální doby vyplácení rodičovské ze čtyř na tři roky. Spolu s posílením školek a dětských skupin to doporučovala jako opatření k ozdravení rozpočtu Národní ekonomická rada vlády (NERV). V novele ministerstvo práce upravuje pravidla fungování dětských skupin i nové sousedské hlídání. Součástí jsou také změny školského zákona o přijímání dětí do spádových školek. Ty nyní berou tříleté děti přednostně, pokud mají místo. Nově by měl být na přijetí nárok, ale také jen do naplnění počtu. Obce by mohly povinnost splnit i tak, že budou mít dětské skupiny.

Organizace navrhují vyškrtnutí změn. Dětské skupiny podle nich školky nahradit nemohou. Ministerstvo školství podotýká, že skupiny jsou sociální služba a nenabízejí vzdělávání. S uzákoněním nároku bez dostatečné kapacity zařízení zásadně nesouhlasí ani ministerstvo financí. Jako vhodné vidí úpravy vyhlášky o rozšíření počtu míst a doporučuje také řešit vysoký počet odkladů školní docházky.

Zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková považuje uzákonění nároku za první krok ke zvýšení podpory dostupnosti péče. Rodiče i zaměstnavatelé podle ní budou moci lépe plánovat návrat do práce po rodičovské. Míní, že by novela měla být ambicióznější. „Navržená úprava by měla cílit zakotvení nároku na přijetí dítěte již od 12 měsíců věku,“ uvedla zmocněnkyně.

Jisté místo ve školce měly mít v Česku původně už dvouleté děti, a to od roku 2020. Politici část zákona dva roky před platností zrušili. Experti z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI přitom už v roce 2016 spočítali, že každé zřízené místo ve školce vyneslo ročně státu 10.000 korun z daní a odvodů rodičů. Nyní by byla částka vyšší.

Video  Zápisy do mateřských škol: Co vše potřebujete vědět.  - Videohub
Video se připravuje ...

JaNat ( 26. července 2023 21:37 )

jajas ( 26. července 2023 20:34 )

Taky způsob, jak se vykroutit z nesnadných úkolů, viď Jurečko? To ti jde tedy výborně traktoristo.....

N Nxn ( 26. července 2023 17:40 )

Zkrácení je výborná věc - ale musí to být také podepřeno tím, že tříleté dítě vezmou do školky třeba v únoru, ne až další školní rok.

Jinak je to jako s skokana - stavíš, máš mladý rodiny, tak jim zajistí podmínky
Staví se na polích, kde jsou jen domy, žádná hřiště žádné školky.... Je to méně peněz do příjmu a náklady na péči, mělo by být stanoveno, že nemůžu zastavět několik hektarů jen domakama a úzkou silnicí bez chodníku, jak se často děje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa