Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jméno nového předsedy Ústavního soudu zůstává tajemstvím. Pavel jej chce jmenovat počátkem srpna

Autor: ČTK - 
20. července 2023
18:38

Nového předsedu Ústavního soudu jmenuje prezident Petr Pavel pravděpodobně v pátek 4. srpna. Řekl to Deníku. Kdo nahradí končícího šéfa Pavla Rychetského, hlava státu neuvedla. Funkční období končí Rychetskému 7. srpna.

Kdo to bude, si ještě nechám pro sebe, ale jmenování velmi pravděpodobně, pokud nám do toho nic nezasáhne, proběhne 4. srpna,“ řekl k budoucímu předsedovi Ústavního soudu (ÚS) Pavel.

Už dříve se spekulovalo o tom, že by v čele soudu mohl stanout bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který se stal ústavním soudcem letos v červnu.

Bývalý prezident Miloš Zeman v minulosti uvažoval o tom, že by nového předsedu ÚS jmenoval ještě před koncem svého mandátu na začátku března. Tvrdil, že disponuje analýzou, podle níž neexistuje právní překážka pro to, aby tak učinil. Nakonec ale od záměru, který kritizovali politici i odborníci, ustoupil.

Vyznamená 30-40 osobností ročně

Prezident Pavel také v rozhovoru řekl, že by rád každoročně vyznamenal na 28. října asi 30 až 40 osobností. „Teď bych ale rád napravil některé nedostatky minulosti, takže letos půjdeme o něco výš, ale v dalších letech se budeme snažit dostat ke zmíněnému standardu,“ poznamenal. Od poslanců, senátorů a veřejnosti už dostal několik stovek návrhů. Ty nyní posuzují pracovníci prezidentské kanceláře, ředitelé odborů i kancléřka, kteří udělají vlastní soupis pořadí. „To potom kolektivně prodiskutujeme a já vyberu ty, které na ocenění navrhneme,“ konstatoval Pavel.

Bývalý prezident Zeman při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání ocenil loni 78 mužů a žen, což byl největší počet osobností za Zemanovo desetileté funkční období. V předcházejících letech se počet pohyboval kolem 40.

Prezident Pavel mluvil také o působení první dámy. Podle něj je problém v tom, že institut první dámy v Česku není nijak popsán a není jasné financování jejích aktivit. Pavel řekl, že během léta by mohl vzniknout nadační fond, který by umožnil jeho manželce Evě věnovat se projektům, které už má připravené. Týkat by se měly péče o děti a sociální oblasti.

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

roxin ( 22. července 2023 15:48 )

Znám jen nejznámějšího špiona, průzkumníka a "nejoblíbenějšího" soudruha pávka v celém Česku i ve světě, je asi jediný kterým tento soudruh NEVADÍ!!!

roxin ( 21. července 2023 15:37 )

Myslíš těch soudruhů ke kterým patří i soudruh pávek? Těch jeho určitě, nic neprozradím.

JaNat ( 21. července 2023 14:10 )

K tomu aby se ztrapnila určitě.

roxin ( 21. července 2023 10:23 )

JaNat rýpat může jen jestli ji to rýpání k něčemu bude.

roxin ( 21. července 2023 10:20 )

Jo, jo soudruh pávek tajemství dodržuje, je zvyklý ještě ze socíku když jako špion a průzkumník musel dodržovat přísahu a tajemství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa