Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Sněmovna schválila smlouvu mezi ČR s USA. Fiala: Nejde o základny a neoslabuje naši suverenitu

Aktualizováno -
19. července 2023
22:29
Autor: simao, ČTK - 
19. července 2023
05:50

Sněmovna schválila česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Protože Senát souhlasil s dohodou už minulý týden, prezident Petr Pavel ji může podepsat, a završit tak ratifikační proces v Česku. Poslanecká debata trvala zhruba 4,5 hodiny, převažovaly kritické příspěvky poslanců SPD. Několik desítek lidí proti smlouvě protestovalo na Malostranském náměstí blízko sněmovních budov. Souhlas se smlouvou vyjádřila i většina poslanců ANO.

  • Do Sněmovny zamířila ve středu k projednání obranná dohoda ČR a USA, která v některých lidech vzbudila nemalé obavy. Ty však nejsou na místě, ujišťují premiér Petr Fiala i ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS).
  • Že smlouvu podpoří, to již potvrdil i Andrej Babiš (ANO). „Je třeba jasně říct lidem, že tady nebudou žádné základny, že tady nebudou žádní cizí vojáci. A že zkrátka ta smlouva více méně je formalita (...) Některé strany to zneužívají a říkají lidem nepravdu,“ uvedl pro Deník.
  • Zhruba čtyřicetistránkový dokument pojednává o mnoha oblastech, které mohou souviset s případnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.
  • Zabývá se například právním postavením amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Předpokládá také osvobození amerických vojáků od daní a cel v ČR.
  • Součástí dohody je i seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci americké ozbrojené síly za předem dohodnutých podmínek využívat.

Souhlas s ratifikací dohody dala dnes Sněmovna hlasy 115 z 144 přítomných poslanců. Podpořili ji zástupci pětikoalice a většinově zákonodárci opozičního hnutí ANO. Proti hlasovalo 14 přítomných poslanců SPD a čtyři z ANO.

Fiala: Není z čeho mít obavy

„Není z čeho mít obavy. Smlouva jasně vymezuje případný pohyb amerických vojáků na našem území. Bez schválení Parlamentu tady žádní vojáci pobývat nemohou. Smlouvu jsme měli mít už dávno, protože ji má 24 států NATO. Je to věc, která je rozumná a která je důležitá,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Fiala si schválení pochvaloval i po sněmovním souhlasu. „Je to velmi praktické, protože ta smlouva nezakládá možnost, že by tady bez dalšího souhlasu mohli být američtí vojáci, nebo tu byly nějaké americké základny, o to tu vůbec nejde. Ale v případě pohybu amerických vojsk jsou tu řešeny velmi praktické otázky od jurisdikce po naládání s majetkem, řešení škod a další věci, které by se pro každý jednotlivý případ musely řešit zvlášť. Takže ta smlouva neoslabuje naši suverenitu, ale je to posílení naší bezpečnosti,“ uvedl v ČT Fiala.

Jde o další bezpečnostní záruku, řekla poslancům při středečním schvalování dohody ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Dohoda podle Černochové dokládá vysokou úroveň česko-amerických vztahů. Cenná je podle ní i kvůli nynější bezpečnostní situaci v souvislosti s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině, když podle ministryně Evropu ohrožuje největší válečný konflikt od druhé světové války. „V této situaci se bez silného spojenectví s dalšími demokratickými zeměmi neobejdeme,“ zdůraznila Černochová.

Schválení smlouvy si pochvaloval i vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Je to jednoznačně dobře, dohoda zvýší bezpečnostní záruky naší země. Bez souhlasu parlamentu samozřejmě nedává vojákům cizích států právo pobývat na našem území ani tu zřizovat základny. Paradoxní je, že jejímu přijetí ve sněmovně hlasitě oponovali ti, kdo podle všeho nemají problém s ilegálním pobytem ruských vojsk na území Ukrajiny,“ podotkl.

Žádný pobyt Američanů bez svolení, žádná základna

Černochová hájila smlouvu i v Senátu 13. července. „V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu ČR prohloubit obrannou spolupráci právě s USA. Spojené státy jsou naší nejdůležitější existencí, která garantuje obranu naší země i celého NATO,“ uvedla ministryně.

„Dohoda nedává ozbrojeným silám USA právo pobývat na území ČR a jejich pobyt musí vždy schválit vláda nebo Parlament ČR podle článku 43 Ústavy České republiky. Pokud bude pobyt amerických ozbrojených sil schválen podle článku 43 ústavy, právní postavení amerických vojáků se bude následně řídit dohodou. Konkrétní aktivity amerických ozbrojených sil během jejich pobytu na území ČR budou vždy realizovány na základě domluvy mezi ČR a Spojenými státy,“ ujišťovala.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Černochová také představila statistiku, kolik vojáků a příslušníků ozbrojených sil běžně cvičí na území ČR a upozorňovala, že v Česku skutečně běžně cvičí různí vojáci - a to zdaleka nejen alianční z NATO.

„Od roku 2017 do roku 2022 proběhlo cvičení s účastí ozbrojených sil jiných států v České republice v počtu 218. Z počtu 218 to bylo 55 amerických cvičení. Celkový počet vojáků, účastníků toho cvičení, kteří tady pobývali na území České republiky, za těch 5 let byl 14 623. Máte pocit, že v tomto případě se děly nějaké nepřístojnosti?“ tázala se senátorů. 

„Opravdu obrovská americká základna je hodinu jízdy od Rozvadova. Tato základna je největší základnou v Evropě. Je to základna, která je v Bavorsku – Grafenwöhr. Je tam 40 tisíc vojáků a civilistů na rozloze 240 km čtverečních,“ upozornila také Černochová a podotkla, že v Německu je základen celá řada, mj. základna Ramstein. „USA nemají zájem, ani žádný plán budovat na území ČR něco, co by se dalo nazývat vojenskou základnou,“ uvedla.

Babiš
 nakonec ve prospěch smlouvy

SPD odmítá přítomnost vojáků na českém území, „ať jsou z východu, nebo ze západu“, avizoval odmítavý postoj k dohodě šéf SPD Tomio Okamura v ČT.

Nejasná pozice byla v případě ANO, kdy šéf opozičního hnutí Andrej Babiš na Hradě po setkání s prezidentem Petrem Pavlem, tedy s dalším zastáncem dohody s USA, a také s premiérem Fialou nejprve mlžil a vzkazoval: „Nemáme k tomu jasné stanovisko, ještě by se mělo diskutovat.“

„Je třeba lidem říci, že tu nebudou základny ani cizí vojáci, je to víceméně formalita,“ uvedl však v červnu Babiš pro Deník a kritizoval ty, kteří o smlouvě šíří nepravdy: „Zneužívají to komunisté a SPD. Říkají nepravdy. My bychom nedovolili, aby k nám někdo přišel bez toho, aby to schválil Parlament.“

Já jsem si to nechal vysvětlil, a i kdyby náhodou k něčemu došlo, i kdyby se náhodou něco stalo, tak vždy platí naše zákony, my budeme rozhodovat, zkrátka žádná cizí moc nám nebude mluvit do toho, co se u nás děje,“ dodal Babiš.

SPD žádá referendum

Naopak SPD žádalo ke smlouvě celostátní referendum či aspoň její schvalování ústavní, třípětinovou parlamentní většinou, protože podle Radima Fialy (SPD) znamená zásah do české svrchovanosti. „Vzdáváme se v ní jako stát například práva stíhat trestné činy, které spáchají američtí vojáci na českém území, včetně případů, kdy jejich obětí bude český občan,“ řekl.

Předseda klubu SPD vyzýval k tomu, aby Česko neuzavíralo zásadně nevýhodné smlouvy. „SPD říká jasné 'ne' americkým vojákům a cizím základnám v České republice,“ zopakoval lídr SPD Tomio Okamura. Vládní strany ani ANO podle něho nešly s tímto tématem do voleb a protože má kabinet v Parlamentu pohodlnou většinu, může nechat dlouhodobější přítomnost amerických ozbrojených sil v Česku schválit.

ANO na straně vládní koalice

Radek Vondráček (ANO) označil za demagogická tvrzení, že smlouva představuje nový „zvací dopis“, nebo naopak že její odpůrci jsou pátou kolonou Kremlu. Představil poslancům doprovodné usnesení navrhované ANO, kterým by Sněmovna uvedla, že uzavření dohody znamená prohloubení praktické obranné spolupráce se Spojenými státy a přispívá k vyšší bezpečnosti Česka.

Dolní komora by také zdůraznila, že případná přítomnost amerických vojáků by byla v Česku možná jen se souhlasem ČR a dohoda nedává právo budovat v Česku bez souhlasu americké vojenské základny ani nezakládá právo na rozmístění jaderných zbraní v ČR.

Černochová na tiskové konferenci po hlasování uvedla, že s doprovodným usnesením neměla vláda problém, je podle ní v souladu s postojem kabinetu.

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka…  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 19. července 2023 21:26 )

Chtěl bych vědět, v čem se aspoň trochu orientují, za mne to vypadá, že si tam každý kváká co ho momentálně napadne.....

jajas ( 19. července 2023 21:24 )

Jsou v poho......pokud se rozhodnou, usáci tady budou i se základnou. Však oni to občanům opět vysvětlí, pochválí se jak vše zařídili a sdělí národu, že jinak to nešlo, že řešení vychází ze "obranné smlouvy s USA", která byla schválena v červenci 2023.....

roxin ( 19. července 2023 21:13 )

LHÁŘI ZASE SLIBUJÍ a za nějaký měsíc to bude zase jinak.

xiioma ( 19. července 2023 21:01 )

Už jen výčet těch individuí a obskurních hnutí, které proti smlouvě protestují, jasně ukazuje, že je taková smlouva zcela na místě.

JaNat ( 19. července 2023 20:39 )

Oni se v tom také neorientují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa