Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka o reformě penzí: Novinky u předčasných důchodů. A průměrný důchod bude 20 700 Kč?

Aktualizováno -
17. července 2023
12:05
Autor: ČTK, amb - 
17. července 2023
07:13

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes na tiskové konferenci zveřejnil podrobnosti k přípravám důchodové reformy. Promluvil především o předčasných důchodech a valorizaci penzí. Sněmovna nyní projednává novelu, která by měla růst důchodů od příštího roku zpomalit. Návrhy zákonů, které mají upravit důchodový věk, výši nových penzí či dřívější důchod pro náročné profese, by mělo ministerstvo předložit na podzim. Průměrný starobní důchod by se mohl v lednu příštího roku dostat na 20 700 korun. Proti konci letošního roku by se mohl zvednout zhruba o 400 korun.

Marian Jurečka se zaměřil na dvě úpravy, které chce zavést ještě předtím, než začne 1. ledna 2025 platit kompletní důchodová reforma.

Tento týden Poslanecká sněmovna bude finišovat 3. čtení novely zákona o důchodovém pojištění, která upravuje dvě oblasti - řádné i mimořádné valorizace důchodů a předčasné důchody„Předřadili jsme to, aby opravdu od 1. září tohoto roku jsme měli nová pravidla pro podmínky získání předčasných důchodů,“ sdělil Jurečka. Rozhodli se proto s ohledem na poučení z loňského roku. 

V případě předčasných odchodů do důchodů vstupují nově 4 klíčové úpravy: 

  • Maximální doba předčasného důchodu se zkracuje z 5 let na 3 roky
  • Upravuje se koeficient krácení
  • Zvyšuje se podmínka pro počet pojistných let na 40. „Dnešní starobní důchodci odcházejí do řádného důchodu a mají odpracováno 44 a půl roku pojistné doby. Pro drtivou většinu našich důchodců tato podmínka není podmínkou vylučující,„ řekl k tomu Jurečka. 
  • Zásluhová část se po dobu jednoho, dvou či tří let, kdy člověk má předčasný důchod, nebude valorizovat. Bude se valorizovat jen základní část, nikoliv ta zásluhová

„Cílem této úpravy je, aby lidé odcházeli do předčasného důchodu ze zdravotních důvodů a kvůli opotřebení, ne aby to byl nástroj, pro který se lidé rozhodnou, protože je výhodný,“ sdělil ministr. 

„Obecně došlo k výraznému poklesu žádostí o předčasné důchody oproti 2. pololetí roku 2022, ani ta výjimečná specifická situace se v roce 2023 neopakuje," řekl později Jurečka novinářům. 

Důchod vyšší o 400 korun 

Průměrný starobní důchod by se mohl v lednu dostat na 20.700 Kč. Proti konci letošního roku by se mohl zvednout zhruba o 400 Kč, řekl Jurečka.

Opozice záměry kritizuje, podle ní vláda svými návrhy okrádá důchodce. Podle kabinetu jsou změny nutné, bez nich by systém penzí nebyl udržitelný.

„Chci odmítnout lež, která zaznívá z řad bohužel opozičních kolegů, kteří ve Sněmovně říkají, že budeme někomu krátit a snižovat důchody. Je to nesmysl a nepravda. Všem důchodcům budeme vždy od 1. ledna valorizovat v rámci inflace,“ uvedl Marian Jurečka. 

„Mechanismus, který umí dobře pokrývat nárůsty inflace, bude platit i v budoucnu," zdůraznil. „Pokud jde o otázku mimořádné valorizace, tento způsob upravujeme tak, abychom v případě mimořádného nárůstu inflaci dokázali lidem pomoci. Abychom lidem čerpajícím důchod dokázali automaticky přiznat formu zvýšení důchodů mimořádným příspěvkem. Zároveň však abychom neopakovali to, co se dělo doposud, že se trvale rozevíraly nůžky mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými důchodci.“ 

„Český důchodový systém umí pomáhat českým důchodcům velmi dobře," řekl Jurečka s tím, že průměrný důchod je na Slovensku o 5000 korun nižší než v Česku, v Polsku je to dokonce o 8000 korun méně. V Rakousku je tento důchod podle něj zatížený daňovým odvodem a v Německu sociálním odvodem, což se v Česku neděje. 

Jurečka zmínil, že některé dílčí části se nachází i v rámci konsolidačního balíčku, jde například o úpravy odvodů u OSVČ  dohodářů. Jiná opatření půjdou do legislativního procesu v 2. polovině roku 2023, a to na konci září v rámci mezirezortního připomínkového řízení. V prvním pololetí roku 2024 by se jimi mohly zabývat obě komory Parlamentu tak, aby mohla začít platit od roku 2025. 

„U dvou až třech opatřeních počítáme, že jejich účinnost bude realizována i s ohledem na technické aspekty v roce 2026 nebo 2027," sdělil ministr. 

Letos budou stát penze o 90 miliard víc? 

Výdaje na penze výrazně rostou. Zvyšují se rychleji než příjmy. Loni do penzí putovalo téměř 600 miliard korun, letos by mohla být částka zhruba o 90 miliard korun vyšší. Deficit důchodového pojištění by letos mohl činit kolem 80 miliard korun. Na konci května před letošní mimořádnou červnovou valorizací dosahoval bezmála 30 miliard korun.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Od června se zvedl zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 000. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o pár tisíc vyšší.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Zvedají se o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Podle vládní novely, kterou projednává dolní komora, by se mělo znovu přidávat jen o třetinu růstu reálných mezd jako do roku 2018 a dál o celý růst cen.

Svou reformu penzí vláda představila 11. května. Podle návrhu by se měl penzijní věk nastavit podle očekávané doby dožití každý rok lidem, kterým bude 50 let. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes, část peněz by si lidé měli na stáří naspořit. Garantovaná penze by měla činit pětinu průměrné mzdy místo nynější desetiny. Minimální odvody živnostníků by se měly v příštích letech o něco navýšit. Náročné profese by měly mít možnost chodit do penze dřív.

Video  Jurečka pro Blesk o důchodové reformě: nový vyměřovací základ pro manžele i registrované partnery  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Bronislav Zeman ( 20. července 2023 18:24 )

Čurečka - vykrmené selatko

jajas ( 18. července 2023 11:27 )

Uživatel_5490627: Fakt jedna z těch infantilních odpovědí, které se tady průběžně objevují....jakože měl jsi kandidovat nebo tak se odstěhuj do jiné země....fakt si myslíš, že toto je řešení? Tak kdyby to tak fungovalo, bylo by to smutné. Tady jsem se narodil a tady žije rodina po celá desetiletí a jen pro pár ***, kteří se dohrábli vrcholových funkcí a s*e*r*o*u* na lidi ty dáváš takovou přib*lblou radu? Nic lepšího tam nemáš? Ne? Tak raději drž pec!

jajas ( 18. července 2023 08:54 )

Ten Jurečka je skutečně padlý na pali­ci..­..př­edpo­kládá, že přidají důchodcům 400 Kč (10% průměrné mzdy) a to do základní výměry, která je pro všechny stejná. "„Je třeba znovu připomenout, že už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Po červnové valorizaci přesáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, v lednu by to tedy mohlo být 20 700 korun. To znamená růst za 5 let o 7 200 korun,“ uvedl Marian Jurečka." A nechápu, co je na tom tak obdivuhodného, on a jeho squadra na tomto růstu nemá žádný podíl....to vidíme nyní, kolik "přidají") a že teď máme "nejvyšší důchody v historii"? Když se odvíjí od průměrných mezd? Protože ty za tu dobu mzdy také vzrostly, takže logicky, společně s růstem inflace, by měly růst i důchody. Jenže traktorista Jurečka to fikaně zaonačil tak, že se nebude zvyšovat procentní výměra ale pouze základní.....a ještě dělá, jako by to byl nějaký úspěch? Je to smutné, směšné, trapné a nepřijatelné....

viho ( 17. července 2023 21:47 )

Tak teď už chápu, proč vláda objednala toho Michelinského průvodce. Za tenhle důchod už jde pořídit jeden slušný oběd i s pitím u Mišelina. Zbytek měsíce sice bude takový důchodce vybírat popelnice, ale může se pochlubit, že má na mišelinský oběd. Je to podobné jako s tím šetřením na vlastní byt v ČR. Na koupi bytu stačí v ČR asi patnáct průměrných ročních platů. Tedy za předpokladu, že těch patnáct let člověk nic jiného nekupuje.

JaNat ( 17. července 2023 19:37 )

Jirko, to je tedy žvást.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa