Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český lékař, co plácl po zadku korejskou hygieničku, je doma. Unikl vězení, dostal pokutu

Autor: ČTK - 
14. července 2023
21:11

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu delegace ministra dopravy Martina Kupky údajně osahával hygieničku, dnes po třech měsících přiletěl ze Soulu do Prahy. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Podplukovník Ivo Kašpárek se podle korejského soudu dopustil přestupku a zaplatil pokutu v přepočtu 170.000 korun. O incidentu v letadle v rozhovoru pro Lidovky.cz řekl, že rozhodně nešlo o úmysl - podle svých slov netušil, že Korejci jsou na jakýkoliv osobní fyzický kontakt mimořádně citliví.

Server iDNES.cz napsal, že lékař v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Muž v rozhovoru pro server Seznam Zprávy odmítl tvrzení, že ženu obtěžoval, ale i to, že by byl v tu chvíli opilý. Podle serveru Lidovky.cz požadovala hygienička vysoké finanční vyrovnání, na kterém se strany nedohodly. Web také uvedl, že ve hře je kauce, díky níž by se lékař mohl vrátit do České republiky před vynesením verdiktu, kterou by musela zaplatit soukromá osoba.

Vše se podle něj stalo velice rychle a nešťastně. Po náročném letu, který trval přes 18 hodin, poskytoval pomoc pasažérům, kteří podcenili délku letu a mohli mít obavu ze srážlivosti krve nebo nevolnosti.

Lékař: Nebyl to úmysl a opilý jsem nebyl

„Byl jsem zcela vyčerpán a ani si dostatečně neuvědomuji, co se přesně stalo. Ale fyzický kontakt s pozemním personálem, tedy ženou, která měřila teplotu, jsem uznal. Nešlo však v žádném případě o jakýkoliv úmysl. Prostě Korejci jsou na jakýkoliv osobní fyzický kontakt, zejména tedy mezi muži a ženami, cizinci pak obzvláště, velmi citliví. Vůbec jsem to netušil,“ uvedl lékař, který působí v Ústavu leteckého zdravotnictví a pražské záchranné službě. Ohradil se proti informacím, že v případu sehrál roli alkohol. „Jako lékař jsem ani alkohol požívat nemohl,“ zdůraznil.

Během čekání na rozhodnutí soudu bydlel v Soulu v bytě, který patří českému velvyslanectví. Pobyt si platil z vlastních zdrojů, přičemž ocenil pomoc českého velvyslance v Jižní Koreji Gustava Slamečky i celé ambasády.

Také pokutu, kterou mu vyměřil soud, zaplatil ze svého. Ministerstvo obrany ho kvůli incidentu poslalo na neplacenou dovolenou, tím pádem měl pozastavený plat. „Tento nešťastný ‚výlet' znamená, že začínám šetřit znovu. Co jsem si ušetřil riskováním svého života pro svou zemi, je pryč,“ dodal vojenský lékař, který se zúčastnil několika misí v Afghánistánu.

Lékaře se v dopise zastalo pět podnikatelů, kteří byli součástí delegace a v letadle seděli poblíž lékaře. „Nezaznamenali jsme, že by došlo ze strany pplk. MUDr. Ivo Kašpárka nebo jiného pasažéra k jakémukoliv sexuálnímu obtěžování nebo napadení pracovnice provádějící kontrolu. Nezaznamenali jsme výkřik nebo prudkou reakci ze strany pracovnice kontroly,“ uvádí se v dopise. Podle podnikatelů se lékař snažil vstát a nelze vyloučit, že „v náhlé indispozici“ došlo ke kontaktu mezi lékařem a hygieničkou.

Video  Černochová: Soud s českým vojenským lékařem v Jižní Koreji bude dřív.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. července 2023 08:46 )

Jen je škoda, že to platit nebude on, ale půjde to ze státní kasy.

MarekBadatel ( 15. července 2023 00:31 )

Oni samá rouška desinfekce pořád se uklánějí a on by je chtěl plácat po zadku.

Pipina Královská ( 15. července 2023 00:17 )

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pipina Královská ( 15. července 2023 00:16 )

I malý Kašpárek může zahrát velké dívadlo 🖕🤣

beavis1 ( 14. července 2023 23:02 )

Tak hlavně, že Ivo nevyndal Kašpárka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa