Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po nelegální party za covidu přišel o místo i peníze: Exšéf policie Husák u soudu nepochodil

Autor: amb - 
11. července 2023
16:43

Party u kmotra Petra Bendy, kterou zachytili fotografové Blesku, vyšla Vladislava Husáka draho - přišel o místo i peníze ve výši desítek tisíc. Stěžoval si u soudu, ten mu ale podle informací Aktuálně.cz nevyhověl. Co teď Husáka čeká?

23. ledna 2021 slavil někdejší poslanec a podnikatel Petr Benda v teplickém hotelu Prince de Ligne padesátiny. Přišel mu popřát i bývalý policejní prezident a tehdejší ředitel liberecké krajské policie Vladislav Husák. Především si ale chtěl promluvit s dalšími hosty, členem Rady ČT Jiřím Šlégrem a tehdejším poslancem za ANO Milanem Hniličkou.

Vladislav Husák Vladislav Husák | Blesk:David Malik

Kolem však zuřila koronavirová krize, skoro 76 tisíc lidí bylo infikovaných a jen za poslední den se nakazilo dalších skoro 9 tisíc lidí. Restaurace a bary musely být zavřeny, lidé mohli jen do práce nebo na nákup. Husák však tato opatření porušil. Policejní prezident Jan Švejdar ho proto odvolal z postu ředitele a za trest mu vzal část platu.

Podle zjištění Aktuálně.cz se Husák obrátil na soud, který mu však nevyhověl. „Porušil povinnost strpět omezení vyplývající z krizových opatření stanovených v době krizového stavu,“ uvedl soud koncem června. Potvrdilo se tím Husákovo provinění.

Švejdar Husáka přímo nepotrestal, přesunul ho do útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Kázeňské řízení pak řešil jeho ředitel David Fulka. Po dobu tří měsíců mu snížil plat o sedm procent, tedy o vyšší desítky tisíc korun. Proti tomu pak Husák podal žalobu.

Tvrdil, že žádný zákaz neporušil - jako prezident Unie tělovýchovných organizací policie se setkal s Hniličkou a Šlégrem, aby probrali neblahý vliv pandemie na sport. Šlo podle něj v podstatě o pracovní sezení. A tam, kde se s oběma muži setkal, prý jídlo nebylo. Fotografie a výpovědi svědků však ukázaly pravý opak.

„Se svědky se setkal ve vnitřních prostorách hotelu, které jsou nepochybně určeny k využití i jako provozovna stravovacích služeb a při setkání tento prostor jako provozovna byl využitý,“ stojí v rozsudku. Schůzka navíc ani nemohla být pracovního rázu, Šlégr byl radním ČT a Hnilička do situace v tělovýchovných organizacích příliš velký vhled neměl. Kromě toho Husák obvinil Švejdara z podjatosti.

Proti pravomocnému rozsudku může Husák podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Nyní působí jako vrchní rada v uvedeném útvaru pro policejní vzdělávání. Řeší modernizaci a rekonstrukci policejního výcvikového centra v Kutné Hoře, uvedlo Aktuálně.cz.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek.  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

Po večírku během covidu se Husák proti trestu odvolal (11. 7. 2023). Po večírku během covidu se Husák proti trestu odvolal (11. 7. 2023). | Blesk

Daniel Žíd ( 11. července 2023 18:23 )

Pomáháme a chranime

Daniel Žíd ( 11. července 2023 18:22 )

721 673 299

Daniel Žíd ( 11. července 2023 18:20 )

A to působí v Útvaru vzdělávání mladých lidí!!!

To je jako ten šmejd policajt Jankovič co je vyšetřová GIBS, protože holku rok tejral, okradal atd. a to jako policajt . Por. Gábo šéf :

Daniel Žíd ( 11. července 2023 18:10 )

Pomáháme a chráníme "a mluvíme pravdu". Hrozné co se děje .

Daniel Žíd ( 11. července 2023 18:07 )

. Dalším je policajt Gabriel Jankovič.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa