Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel na Hradě svědkem tradiční haky! Prezident vítal v Praze ragbisty z Nového Zélandu

Autor: ČTK - 
19. června 2023
17:19

Tradiční maorský bojový tanec haka předvedl v Jižních zahradách Pražského hradu prezidentu Petru Pavlovi tým New Zealand Ambassador's, který ve středu sehraje duel s českým týmem. Pavel v krátkém projevu k novozélandským sportovcům ocenil hodnoty, které ragby představuje, a jsou podle něj důležité i v mimosportovním světě.

Tanec haka vznikl jako rituál bojovníků před bitvou, novozélandští ragbisté ho tradičně předvádějí před každým mezinárodním zápasem. Pro tanec je specifický bohatý doprovod akustických projevů, pokřiků, gestikulací a grimas.

Pavel poznamenal, že je to patrně poprvé, co se na Hradě tento tanec představil. Od obou týmů, které se utkají v exhibici ve středu v 18:00 v areálu Tatry Smíchov, dostal dres. „Tým novozélandských ambasadorů oslovil prezidentskou kancelář, zda by zde mohli tento tanec předvést. Je to na podporu odvahy, což je hlavní poselství tohoto týmu směrem k panu prezidentovi. Zároveň je to i potvrzení velmi dobrých vztahů mezi ČR a Novým Zélandem,“ řekl ČTK ředitel hradního zahraničního odboru Jaroslav Zajíček.

Hrad akcí připomněl i 30. výročí navázání diplomatických vztahů s Novým Zélandem. „Z mého pohledu jsou ragby na Novém Zélandě a třeba fotbal u nás věcí, která překonává bariéry a je součástí kultury. Takže to vnímám i jako součást sportovní diplomacie. Proto myslím, že je to velká věc, že to poprvé na Pražském hradě pro prezidenta chtěli udělat,“ doplnil Zajíček.

Video  To byla jízda! Haka ragbistů z Nového Zélandu (2018)  - iSport TV
Video se připravuje ...

Růžena Karásková ( 21. června 2023 12:51 )

Výstižné...

Růžena Karásková ( 21. června 2023 12:50 )

To je hnusné hovado!!! Ale na pohřeb toho chlapce, zavraždèného Ukrajincem nedorazil. Jako matka bych mu plivla do obličeje, v lepším případě mu přeji podobné neštěstí.

bublina55 ( 21. června 2023 09:05 )

To je trapák !!! Na co si pořád hraje?

bublina55 ( 21. června 2023 09:04 )

Výstižně napsáno. Není co jiného dodat !!!!

anna1234 ( 20. června 2023 16:30 )

.. a neviděla jsi haku, když jí ragbisté natáčeli před budovou Nova a ne v hradních zahradách? Protože to jsem zase zahlídla já a tam o prezidentovi samozřejmě nemluvili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa