Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ožehavé téma ve Sněmovně: Řešili se migranti. Do Rakušana šili za „zradu“. Fiala: Je to kompromis

Aktualizováno -
14. června 2023
18:50
Autor: ČTK, simao - 
14. června 2023
08:08

Poslanci se dnes vrátili ke schvalování zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů známého jako takzvaný lex Babiš. Schvalování normy už několik měsíců brzdí opoziční hnutí ANO. Poslanci bez výsledku debatovali pět hodin o sporném zpřísnění zákona o střetu zájmů, v řádné rozpravě vystoupili jen tři představitelé opozičního hnutí ANO z téměř sedmi desítek přihlášených. Debata má pokračovat v pátek, kdy koalice prosadila hlasování o návrhu v 11:00. Frakce ANO a SPD odmítly koaliční návrh na pokračování sněmovní debaty o sporném zpřísnění zákona o střetu zájmů i dnes večer, aby nevládní poslanci měli dostatečný čas a prostor se vyjádřit. Odpoledne se Sněmovna sešla z podnětu zákonodárců tohoto hnutí k debatě o reformě migračních pravidel Evropské unie.

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů chce koalice připojit k vládní novele, která mění řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Hnutí ANO oddálilo hlasování o předloze v únoru a následně v polovině května. 

Poslanecký pozměňovací návrh zejména mění ustanovení, které zakazuje veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Stejně tomu má být u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš po nabytí účinnosti ustanovení o zákazu vlastnictví médií a získávání dotací a investičních pobídek v roce 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert spadá i skupina Mafra, jež patří k největším mediálním domům v Česku.

Spory o migrační pravidla a „kvóty 2.0“

Návrh programu mimořádné schůze k reformě migračních pravidel EU by Sněmovna měla schválit. Lídři opozičních ANO a SPD mluví o přijetí pravidel ministry vnitra členských zemí jako o zradě a o selhání vlády, když podle nich podpořil povinnou solidaritu a přerozdělování imigrantů.

Naopak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dohodu považuje za úspěch, neobsahuje podle něho kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým státům. Přijatá reforma migračních pravidel Evropské unie je nesporným úspěchem dlouhodobého českého vyjednávání, řekl dnes poslancům Rakušan. Uvedl to v úvodu mimořádné schůze Sněmovny k migrační reformě, jejíž program poslanci schválili, byť byla svolána z podnětu opozičního hnutí ANO. Podle ministra tak bude prostor dohodu vysvětlit. Lídři opozičních ANO a SPD mluví o přijetí pravidel ministry vnitra členských zemí jako o zradě a o selhání vlády, když podle nich podpořila povinnou solidaritu a přerozdělování imigrantů.

Rakušan uvedl, že tématu málokdo rozumí a šíří se zkreslené představy o tom, co Česká republika ve skutečnosti podpořila. Dohoda ministrů vnitra členských států z minulého týdne je podle Rakušana „jednoznačným úspěchem České republiky a evropské politiky a jednoznačným základem pro to, aby se Evropě dařilo čelit migraci“.

Předseda ANO Andrej Babiš řekl, že evropská dohoda je v rozporu s tím, co má vláda ve svém programovém prohlášení, a znamená povinnost přijetí 30.000 migrantů ročně. „Nerozumím, co se stalo, že pan ministr to odsouhlasil,“ řekl. „Je to špatně a nebude to fungovat,“ uvedl k reformě Babiš. Migrační kvóty se podle něho vracejí jiným způsobem, byť to Rakušan již dříve odmítl s tím, že kvůli ukrajinským uprchlíkům se přijímání dalších migrantů na Česko nebude vztahovat. ANO chce, aby Sněmovna migrační reformu odmítla a aby byl Rakušan odvolán, neboť ke schválení reformy neměl mandát vlády. Babiš mluvil o zničení Evropy nejen zelenou politikou, ale také migranty, což chce použít jako téma pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce.

Dojednaná reforma migračních pravidel Evropské unie odpovídá podle premiéra Petra Fialy (ODS) dlouhodobým zájmům Česka, Jde podle něho o kompromis. Současná pravidla podle ministerského předsedy nefungují a změny, jak se na nich shodli minulý týden ministři vnitra členských zemí, by mohla zlepšit situaci v migraci. Premiér ale dnes ve Sněmovně také řekl, že navrhovaná reforma patrně nenalezne podporu v Evropském parlamentu.

„Nedá se úplně očekávat, že by v současném složení Evropského parlamentu našla potřebnou podporu,“ uvedl Fiala. Současnou situaci označil za neudržitelnou. Nynější pravidla jsou podle něho nastavena na tisíce příchozích, nikoli na desetitisíce. Nelze se spolehnout ani na dostatečnou ochranu vnější hranice EU a návratová politika nefunguje vůbec, zdůraznil.

„Kompromis, který je tam přijatý, odpovídá dlouhodobým zájmům České republiky,“ řekl Fiala. Pokud by Česko jen přihlíželo, mohlo by to podle něho vést k ohrožení jeho bezpečnosti. Pokud by se EU na reformě nedohodla, mohlo by to znamenat konec volného pohybu lidí, varoval.

„Vláda v šeru a bez mrknutí oka dala zelenou paktu o migraci, což jsou fakticky migrační kvóty 2.0. Chceme jasné odpovědi od ministra Rakušana a zvažujeme další kroky,“ uvedla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí  - PSP ČR
Video se připravuje ...

CHYBULE ( 14. června 2023 21:21 )

Tak koukám,že nám od revoluce naši moci páni vytvořili nová slovní spojení.Havel humanitární bombardování a Rakušan povinná solidarita.Co bude následovat?

Uživatel_5522193 ( 14. června 2023 20:44 )

Tady by se dalo diskutovat o schopnostech. Tato vláda je "schopná"nás dovézt do úplného krachu. S migranty a Rakušanem rovnou do pekel .

pravlast ( 14. června 2023 10:11 )

A co vyřešit slušného lex premiéra co nekrade a založil neziskovky skrze které bere asi 50 miliooonů dotací? Barmu na mapě dávno nenajdete.

jajas ( 14. června 2023 09:58 )

Zatímco ti "schopní" finančně devastují, pomalu ale jistě, stát i občany.....

bobbo ( 14. června 2023 09:51 )

Kdy se to už jednou pro vždy vyřeší a pěti*** půjde za mříže?!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa