Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec zahřívaného tabáku s příchutěmi: V Česku má mít utrum už od října

Aktualizováno -
5. června 2023
21:50
Autor: ČTK - 
5. června 2023
21:31

Zahřívané tabákové výrobky nebudou smět obsahovat různé příchutě, stejně jako tomu už je u klasických cigaret. Změny přinese novela o ochraně veřejného zdraví, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. Předloha původně pojednávala jen o bezpečnosti dodávek pitné vody, poslanci i senátoři do ní přidali i další úpravy.

Sněmovna zahrnula do předlohy rozšíření zákazu charakteristických příchutí a aromat i na zahřívané tabákové výrobky, jak vyžaduje evropská směrnice. Zákaz mají členské státy zapracovat do svých právních řádů s účinností od 23. října, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob. 

Jak už Blesk psal, Karel Smetana (KDU-ČSL) přijetí této evropské směrnice propašoval do novely zákona o ochraně veřejného zdraví, během které se řešila především ochrana pitné vody a kanalizace. Přitom podle směrnice by měl být zákaz vložen do zákona o potravinách a tabákových výrobcích do 23. července, Sněmovna tak ještě měla čas.

Poslanci pozměňovací návrh přijali na schůzi 5. dubna. Sporného návrhu si všimli opoziční poslanci. Během rozpravy uznávali, že je potřeba směrnici urychleně přijmout, poukazovali ale na to, že je projednáván špatně. Nakonec byli během hlasování proti přijetí tohoto návrhu, koalice jej ale podpořila. 

Poslankyně: Nahřívaný tabák je špatný, ale tento proces je taky špatně

„Chtěla bych požádat o to, abychom tento pozměňovací návrh dnes neschválili a řádně se mu věnovali v legislativním procesu. (...) Neotvírejme takovouto Pandořinu skříňku, že budeme implementační dokumenty Evropské komise schvalovat pomocí pozměňovacích návrhů,“ uvedla k tomu v dubnu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) a za pravdu jí následně dalo několik jejích kolegů z ANO. 

„Není to šťastný proces. Souhlasím, že nahřívaný tabák je špatný, ale tento proces je taky špatně,“ konstatovala následně například lékařka a poslankyně Věra Adámková. Další vyjádření se dají najít i v prvních přepisech stenografů ze schůze. 

„Vzhledem k tomu, že se v Evropské unii zvýšil objem prodeje zahřívaných tabákových výrobků (vyňatých doposud z výše uvedených zákazů a povinností) nad stanovenou mez, přijala Evropská komise novelu tabákové směrnice,“ zní odůvodnění novely zákona.  

Jak uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá, alternativy s nikotinem stále častěji vyhledávají mladí lidé. Kromě zahřívaného tabáku jde o elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky. Velké množství mladých lidí se mylně domnívá, že jsou méně škodlivé, uvádí Státní zdravotní ústav. 

Jak napsaly Novinky, dotkne se to například firmy Imperial Brands a jejího zařízení Pulze. U British American Tobacco (BAT) je to produkt glo, Philip Morris v ČR prodává zařízení Iqos. Ten v polovině loňského roku používalo 530 000 dospělých Čechů, asi 350 000 odložilo klasické cigarety.

Podle průzkumu Ipsos by v případě zákazů příchutí znovu začalo kouřit cigarety 16 % uživatelů. Lidé by si také mohli začít vytvářet náplně sami, což by přinášelo zdravotní rizika. 

Novela o ochraně veřejného zdraví, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel, přinese i další změny.

Rozšíří se věkové rozpětí pro některá hrazená očkování

Předloha zahrnuje i věkové rozpětí pro hrazené dobrovolné očkování dívek a chlapců proti lidskému papilomaviru (HPV) a proti meningokokům se rozšíří. A lidé pracující v potravinářství už nebudou potřebovat tzv. potravinářský průkaz. 

Očkování proti HPV, který je původcem rakoviny děložního čípku, je nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění lidem mezi 13. a 14. rokem věku. Předloha rozšiřuje toto „očkovací okno“ podle návrhu senátorů na 11 až 15 let věku. Podobně se rozšíří i věkové rozpětí pro hrazené očkování mládeže proti meningokokům, které nyní stát platí dívkám a chlapcům od 14 do 15 let. Nově to bude mezi 14. a 16. rokem věku.

Ohledně bezpečnosti vody novela uloží provozovatelům vodovodů povinnost zpracovat plán rizik a jejich řešení pro celý systém od vodního zdroje po kohoutek odběratele. Zdravotnická, sociální a ubytovací zařízení by musela mít vlastní posouzení rizika šíření legionelly a u starých budov i výskytu olova.

Sněmovna přijala několik poslaneckých úprav ke zmírnění některých povinností, například pokud se zjistí, že riziko výskytu olova je nízké. V porovnání s vládním návrhem se zjednoduší administrativní proces při zpracování posouzení rizik vnitřního vodovodu třeba pro školy a školská zařízení.

Kontrolovat kvalitu dodávané vody musí provozovatelé vodovodů už teď. Rozsah těchto kontrol má vycházet z posouzení rizik, které má být nově trojstupňové. Zvlášť se mají posuzovat místa odběru surové vody, vodovody a rozvody vody v budovách.

Video  Adiktolog o nejzávažnějších následcích kouření: Rakovinou plic výčet nekončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Vera Vogeler ( 26. listopadu 2023 21:45 )

Já jsem přešla na jednorázové elektronické cigarety. S příchutěmi. Teď jsem si oblíbila VENIX, protože mají ty příchutě fakt skvělé, ovocné, nebo capuccino, to je taky super. Tak doufám, že mi to nikdo shora nezatrhne. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa