Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KSČM propouští: Padáka dostal i „rebel“ Dolejš! Po 31 letech ve straně

Autor: Jakub Veinlich - 
1. června 2023
14:47

KSČM po volebním propadáku šetří. Strana propouští i své zaměstnance. Bez práce tak zůstal po téměř 32 letech práce pro ústředí bývalý poslanec a místopředseda strany Jiří Dolejš. Blesk Zprávám potvrdil, že novou práci nemá a zatím se nechystá ani na úřad práce. Na cestu dostal odstupné a ve straně podle svých slov zatím stále zůstává.

Komunistická strana Čech a Moravy platila vždy za nejpočetnější a také nejbohatší partaj. Svou kasu plnila nejen díky mandátům, ale také dary od svých členů, a to i těch, kteří jim těsně před smrtí odkázali své majetky. V roce 2012 tak komunisté vlastnili například 60 domů a pozemků.

Štědré příspěvky získávaly úspěšné strany, tedy i komunisté, vždy od státu za volební výsledky. V roce 2016 například KSČM inkasovala ze státního rozpočtu téměř 80 milionů korun, v roce 2020 už to bylo jen něco málo přes 46 milionů.

V roce 2021 ovšem přišel naprostý volební výprask a z 15 poslanců jich ve Sněmovně ve straně nezbyl ani jeden.

„Rozhodně KSČM není v krachu, ani před krachem ani před insolvencí, ani před něčím podobným. Prostředky, které na volby máme, a jsou to miliony korun, se budu snažit ušetřit a nesahat na ně,“ komentovala na konci roku 2021 finanční situaci komunistů jejich předsedkyně Kateřina Konečná.

Stranická kasa totiž začala po volebním výprasku rázem vysychat. Komunisté tak začali rozdávat i výpovědi. O svůj flek v ústředí strany tak přišel i někdejší poslanec Jiří Dolejš.

„Ano, mohu potvrdit, že můj pracovní poměr u KSČM skončil 31. května,“ potvrdil Dolejš Blesk Zprávám informaci serveru PrahaIn.

Jiří Dolejš patří k názorově opačnému křídlu strany než současné vedení pod Kateřinou Konečnou. Pracovní poměr v ústředí mu skončil k poslednímu květnu. Blesku řekl víc o své budoucnosti na trhu práce, protože do důchodu mu zbývají ještě zhruba dva roky.

Dolejš pro Blesk: Jaké důvody vidí pro svůj vyhazov?

Blesk Zprávy: Kdy přesně vám skončil dlouhý pracovní poměr v komunistické centrále v ulici Politických vězňů? 

Dolejš: „Ano, mohu potvrdit, že můj pracovní poměr u KSČM skončil 31. května. Tím datem mi vypršel dvouměsíční termín výpovědi. Takže dnes poprvé po necelých 32 letech nejsem zaměstnanec. Důvodem té výpovědi byla de iure reorganizace. Za tou reorganizací zase stojí snaha ušetřit peníze.

A byl to podle vás skutečně ten hlavní důvod ve vašem případě?  

Protože jsem optimista, tak já mám pro sebe jaksi dobrou interpretaci, když se vybírá, koho propustit a koho ne, že ty ušetřené peníze budou skutečně využity ve prospěch někoho mladšího, kdo nebude dělat ostudu mladé levici jedenadvacátého století. Ale ty peníze, které za mě strana ušetří, jsou v podstatě jen drobné. Pracoval jsem v podstatě jen za symbolickou částku.

V podstatě drobné, protože jako expert jsem tam bral jenom symbolickou částku, já bych to nedělal úplně zadarmo, takže ty ušetřené peníze budou využity, doufám, ve prospěch někoho, kdo nebude dělat ostudu mladé levici jedenadvacátého století.

Máte pocit, že jste straně ostudu dělal?

Jsem fanda toho, že strana už se měla dávno omladit. A pokud se hledají mladé talenty, tak říkám, měl by to být člověk, který žije v jedenadvacátém století, vnímá moderní perspektivy. A takový člověk samozřejmě může být přínosem. Já snad mentálně mladý jsem, ale je mi 63. Navíc na rozdíl od těch mladých, kteří potřebují mít normální plat, tak já si myslím, že těch pár měsíců do důchodu se uživím.

Jaký byl vlastně váš plat od KSČM?

Byl jsem zaměstnaný na hlavní pracovní poměr, ale dali mi jaksi velmi nízkou částku, kterou umožňuje tedy zákon – čili to bylo něco mírně nad mzdové minimum. Já jsem skutečně ani víc nechtěl, to bylo věcí dohody. Teď chápu, že je strana v ekonomických potížích, a nechtěl jsem jaksi z ní získat co nejvíce peněz, naopak. Tím, že jsem byl ale v zaměstnaneckém poměru, že jsem tam tedy trávil příslušný čas, tak jsem přijal jako vstřícné gesto a ocenění, že mi dali za mou odvedenou práci plat.

Nevím, jak jsou kde ocenění ekonomičtí experti, ale myslím si, že za hranicí nebo někde kolem hranice minimální mzdy by asi tihle experti nedělali.

Tím práce pro komunistickou stranu pro vás skončila definitivně?

Neskončila, i nadále zůstávám stranickým expertem, a dokonce i jako člen ústředního výboru, ale už nikoliv placený. To je podstata té změny. Pokud to někdo dával do souvislosti názorových proudů a rozdílností, tak se určitě najde ve straně i mimo ni někdo, kdo mě ocení a kdo mě naopak zkritizuje. Hledat tam ale tyhle souvislosti nestojí za to.

Takže to neberete tak, že se vás komunistické ústředí zbavuje kvůli názorovým rozepřím?

Já to tak neberu, když mi to v tom březnu nebo kdy řekli, tak jsem odpověděl, že to chápu, že se šetřit prostě musí. Rozumím i tomu, že za mnou šli i s myšlenkou, která vycházela z toho, že letitý poslanec, a ještě k tomu těsně před důchodem, určitě nezahyne jako bezdomovec.

Dostal jste i nějaké odstupné?

Ano, klasicky podle zákoníku práce. Takže kdybych náhodou šel, jako že se tam nechystám, na pracák, tak mi budou vyplacené dávky z té minimální mzdy a minimálního odstupného. Takže bych si troufnul říct, že tu vlastně o peníze příliš nešlo, ale spíše o to uvolnit místo mladším, a jak už jsem říkal, spíš modernějšího levicového jedince pro levici jednadvacátého století. To odstupné taky na úrovni zákonné minimální mzdy, takže vlastně opravdu tam nešlo o peníze, ale o to, řekněme, uvolnit místo mladším. Doufám, že ti mladší budou, jak říkám, hodni toho, že budou moderní levicí jedenadvacátého století.

A ve straně stále zůstáváte. Přeci jen vaše vyjádření například na sociálních sítích se často velmi liší s tím, které zastává oficiálně komunistické vedení.

To tak bylo vždy. Dokonce i v dobách, a bylo to poměrně dlouho, kdy jsem byl místopředseda strany, vždycky byly nějaké proudy. Kdybych to měl vyjádřit nějak koncentrovaně, tak zásadně nesouhlasím s tím proudem, který vidí záchranu z té poničené české levice v tom, že se přimkne ke krajní pravici. A už vůbec tedy ne v nostalgii po mrtvých časech. To, že těkají očima mezi politiky, jako je pan Okamura nebo pan Rajchl, tak to si myslím, že levici jako takové toto nepomůže. Levice by se měla dávat dohromady na základě levicových východisek, levicových hodnot a levicových řešení. A to já obhajuji a obhajovat budu i nadále.

Tedy ve straně zůstáváte a uvidíte, jak se bude vyvíjet pod vedením Kateřiny Konečné?

Přesně tak. Žádný odchod zatím neplánuji. Myslím si, že na naše poměry poměrně mladá předsedkyně, která se tak nějak ujala žezla zhruba před dvěma lety, má dostat šanci, aby ukázala, že s tím nějak pohne. Nechci hodnotit dosavadní stav, neříkám, že jsem s ním spokojen, to ne, ale myslím si, že prostě každá šance má nějakou lhůtu, a já si myslím, že ta sklizeň bude v příštím volebním roce a že ten potvrdí, zda obavy, že se nám to nedaří, nebo naděje, že se nám začne dařit, potvrdí až volební výsledek.

Chytáte se kandidovat? Mluvím především o volbách do Evropského parlamentu, kde máte nyní právě Kateřinu Konečnou.

Nechystám. Nekandidoval jsem tam nikdy a myslím si dokonce, že když ta kandidátka bude postavená na lídrovi, to znamená Kateřině Konečné, předpokládám, tak ona sama by si měla určit tým, se kterým do těch voleb jít.  Předpokládám, že se bude chtít obklopit zejména mladšími lidmi, kteří se v Evropě neztratí.

Do důchodu vám zbývají zhruba dva roky. Tak co tu dobu budete dělat, z čeho budete žít?

Existuje několik možností. Zatím nejsem rozhodnutý. Jedna možnost je jít do předčasného důchodu, což je teď takový šlágr sezony. Nebo si mohu nechat vyměřit důchod, ale nechat si ho vyplácet až za ty dva roky, to je taky taková technikálie, že má člověk jistotu, má v ruce glejt, ale nepotřebuje peníze, protože to utáhne z úspor nebo z přivýdělku. Nebo to nechám otevřené, protože si myslím, že si budu umět nějakou tu korunu přivydělat.

Jestli se nemýlím, tak zaměstnankyní KSČM byla také někdejší rázná poslankyně Marta Semelová. Ta dostala výpověď taky?

Ta už je, pokud vím, v důchodu. Ale přesně se musíte zeptat jí. Oba jsme ale v krajském výboru strany, ona mu dokonce šéfuje, tak vím, že pracuje na nějakou smlouvu o provedení práce. Tedy pobírá nějakou malou částku. I tento výdaj máme z úsporných důvodů ve straně zastropovaný. Pokud vím, tak by měla žít především z důchodu.

Uživatel_5629124 ( 1. června 2023 15:57 )

Komouši měli skončit v propadlišti dějin, už někdy před devadesáti lety!☝️ Ale bohužel, voliči, kteří nebyli úplně intelektuálně v formě je stále drželi u koryta. Fuj, hanba🤢🤮

deratizater ( 1. června 2023 15:44 )

ten už nemusí makat do smrti 30 let bral poslanecký plat

deratizater ( 1. června 2023 15:42 )

Dolejš byl a je komunista záškodník a je dobře že se ho Konečná zbavila a hlavně ho už nedávat na kandidátku do parlamentu. U občanů oblíbená Kateřina Konečná tak může komunisty znovu vytáhnout do parlamentu.

krapotkin ( 1. června 2023 15:37 )

Konečně došlo i na rudocha. Tak mazej na pracák, ať ozkušíš šikanu arogantních fúrií, které si o sobě myslí, že jsou bohyně a ty musíš skákat tak ´, jak ty mrchy pískají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa