Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Jde o lásku.“ Poslanci se střetli kvůli manželství pro všechny, Bendův návrh neprošel

Autor: ČTK - 
31. května 2023
16:04

Sněmovna dnes nedokončila úvodní kolo projednávání uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. V debatě zatím vystupovali převážně zastánci poslanecké novely občanského zákoníku. Předseda klubu ODS Marek Benda hned v úvodu neprosadil návrh, aby se diskuse zároveň týkala jiné poslanecké předlohy o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. K uzákonění sňatků pro homosexuály se dolní komora vrátí pravděpodobně nejdřív ve čtvrtek.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytovaná manželům a jejich dětem,“ řekl za předkladatele novely občanského zákoníku Josef Bernard (STAN). Podle Olgy Richterové (Piráti) dosud v Česku nejsou rovná práva pro všechny obyvatele. Umožnění manželství osobám stejného pohlaví nikomu neublíží a mnoha lidem pomůže, míní.

Zpravodaj předlohy Aleš Dufek (KDU-ČSL) míní, že jde o největší změnu soukromého práva zřejmě od roku 1811. „Jde v této chvíli o děti. Vytváříme model otec, otec, dítě nebo matka, matka, dítě. Je to na zvážení,“ poznamenal.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podotkl, že se společnost vyvíjí. Jak uvedl, nepřál by si, aby byla novela jen projednána, ale aby byla také schválena. Podle jeho kolegyně z hnutí Barbory Urbanové jsou stejnopohlavní páry stejné jako heterosexuální. „Jde o lásku. Ti lidé spolu budou žít, třeba na hromádce,“ uvedla. Debatu, do níž je aktuálně přihlášena desítka poslanců, pak přerušili jiné body programu schůze, zařazené na pevně stanovenou hodinu.

Lidé stejného pohlaví by podle novely měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Úprava Listiny základních práv a svobod k ochraně manželství jako svazku muže a ženy je v nynějším programu schůze zařazena hned za novelu občanského zákoníku. Cílem návrhu ústavního zákona je podle předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Předloha by ale měla podle autorů také zabránit „neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potencionálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout“.

Obě předlohy Sněmovna projednávala už v minulém volebním období. Debatu o nich ale tehdy nedokončila.

Video  Superdebata Blesku ohledně adopce dětí homosexuálními páry (2021)  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5125828 ( 2. června 2023 00:25 )

odpoved mas vyse ty tvore, otvore🤣

Uživatel_5125828 ( 2. června 2023 00:21 )

At se ten vztah nazyva jak chce. Registrovane partner­stvi,h­omose­xual­ni svazek,svazek buzen nebo lezeb….to je uplne jedno ale at maji stejne prava jako hetero manzelstvi. Ziji spolu,mohou pobirat vdovsky duchod , mohou si brat spolecne hypoteku….proste jako ostatni. Neupirat jim tyto prava

jajas ( 1. června 2023 09:16 )

Ty jsi taky otvor....

jajas ( 1. června 2023 09:15 )

Pedofilové jsou všude na světě, ale nepředpokládám, že ten výčet zemí nahoře je myšlen pouze na pedofily.....

jajas ( 1. června 2023 09:13 )

Ať si každý žije s kým chce (třeba s koněm), ale za mne se to pak nenazývá manželstvím, pokud to není chlap s ženskou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa