Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válka mezi Ruskem a NATO? Fiala mírní Řehkovo vyjádření, konflikt prý bezprostředně nehrozí

Autor: ČTK - 
30. května 2023
13:15

České republice konflikt bezprostředně nehrozí, armáda se ale musí připravovat na všechny varianty, i ty málo pravděpodobné, řekl dnes premiér Petr Fiala (ODS). V Brně tak reagoval na pondělní vyjádření náčelníka generálního štábu Karla Řehky, který uvedl, že válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí je možná. V takovém případě by podle Řehky ČR byla od první chvíle jejím účastníkem. Rusko je dnes na trajektorii konfliktu s aliancí, míní náčelník generálního štábu. Fiala novinářům řekl, že je nutné chápat kontext, ve kterém byla tato slova řečena, a kým byla vyslovena.

Premiér dnes v Brně jednal s předsedkyní litevské vlády Ingridou Šimonytéovou o situaci v Bělorusku, ochraně východního křídla NATO i o tom, jak na evropské úrovni nadále pomáhat Ukrajině. Na červencovém summitu NATO v Litvě budou obě země hovořit stejným hlasem, řekl po setkání novinářům. Obě země patří k nejvýraznějším podporovatelům Ukrajiny v jejím boji proti útoku Ruska.

„Bavili jsme se o geopolitických strategických otázkách, samozřejmě i o situaci v Bělorusku, která vůbec není jednoduchá. Litva je navíc velmi blízko ruské agresi na Ukrajině, takže konflikt vnímá velmi citlivě. Myslím, že je dobře, že můžeme slyšet i jejich zkušenost. Na nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu bude Litva a Česko hovořit stejným hlasem,“ uvedl předseda české vlády. Summit NATO se má konat ve Vilniusu od 11. do 12. července.

Konání summitu právě ve Vilniusu Fiala vnímá jako důležitý signál, že si NATO uvědomuje hrozbu, kterou rusko-ukrajinský konflikt pro Severoatlantickou alianci představuje. „Je to signál, že aliance je připravena posilovat východní křídlo a dělat vše pro bezpečnost každého členského státu,“ řekl.

Litevská premiérka doufá, že na summitu padnou důležitá rozhodnutí ohledně posílení východního křídla a představitelé členských zemí se dohodnou na reálných opatřeních. Litvu a Česko podle ní spojuje to, že jasně stojí na stejné straně. „Je dobré vědět, že obyvatelé obou zemí podporují rozhodnutí svých vlád stát za Ukrajinou tak dlouho, jak to bude potřebovat. Protože to není jen jejich boj,“ míní Šimonytéová.

Doplnila, že vzdálenost Litvy od konfliktu je v porovnání s ostatními relativně malá, a proto je pro ně tato otázka o to zásadnější. „Navíc máme historickou zkušenost s Ruskem, které v minulosti naše území okupovalo. Byli jsme mezi prvními, kteří upozorňovali na to, že se tam situace nevyvíjí správným směrem. Rusko není připraveno na demokratizaci a přijetí liberálních hodnot, jako je vláda práva, svoboda slova nebo svobodné volby, které my zastáváme. Jejich imperialistické ambice jsou stále na živu, a my jsme toho byli svědky v Gruzii a nyní na Ukrajině,“ doplnila.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Severoatlantická aliance by na svém červencovém setkání měla přijmout „pozitivní politické rozhodnutí“ stran členství Ukrajiny v NATO. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tehdy řekl, že očekává, že se spojenci na tomto nadcházejícím summitu dohodnou na víceletém programu, který by měl Ukrajině pomoci přiblížit se vojenským standardům aliance.

Tématem dnešního Fialova jednání s litevskou premiérkou byly také vzájemné vztahy obou zemí v ekonomické oblasti. „Pro české firmy se rozvíjí v Litvě řada zajímavých příležitostí. Konkrétněji mohu zmínit třeba dodávku desítek trolejbusů do Vilniusu. Chceme tedy rozvíjet to, v čem jsme silní, a to je automobilový průmysl a průmysl zaměřený na dopravu,“ uvedl. V letech 2024 až 2025 dodá plzeňská Škoda Group do Litvy 91 trolejbusů za 1,3 miliardy korun. Fiala s Šimonytéovou rozebírali také možnost spolupráce v obranném průmyslu, což je další oblast důležitá pro české firmy, které v ní jsou celosvětově úspěšné.

Video  Tisková konference po jednání vlády (24.5.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 31. května 2023 05:23 )

😄😄

Jirik-ta ( 30. května 2023 21:15 )

Země BRICS i země v Latinské Americe a v Africe, které se výrazně zapojují i do de-dolarizace a celkově vyššího využívání národních měn ve světovém obchodu.

Jirik-ta ( 30. května 2023 21:13 )

Mě z toho vyšlo, že na tuhle válku nemělo dojít. Ukrajina je zdevastovaná - nejen emise zplodin zbrojního arzenálu. Evropa chudne a to nejen válkou, ale hloupostí.
PETROHRADSKÉ MEZINÁRODNÍ EKONOMICKÉ FÓRUM, Vladimir Putin, prezident Ruské federace 14.–17. ČERVNA 2023
"Musíme se zaměřit především na ekonomický růst založený na technologickém rozvoji jako inovativní ekonomické řízení a sociálně-politické modely. Pak budeme moci poskytovat vedení v oblastech, kde máme kompetence"
Všichni chtějí globalizaci, ale raději kolem BRICS než kolem G-7.
Jedině mír a prosperitu. Ofenzíva už začala.

Jirik-ta ( 30. května 2023 21:12 )

Martin Koller - Spojujme lidi ne politické strany. Co nás čeká pod Americkou okupací? (youtube)
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=iP­Pl-FInDcA&t=2s

Jirik-ta ( 30. května 2023 21:10 )

je odtržený od reality. Vémola si taky myslel že vyhrává. 🧣😢

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa