Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děs u Bachmutu: Je to „mlýnek na maso“! Průměrná životnost vojáka na frontě jsou 4 hodiny, říká bojovník

Autor: DVL, swp - 
24. února 2023
16:00

Bachmut platí aktuálně za oblast, kde se svádí nejtvrdší a nejkrvavější boje v době, kdy válka na Ukrajině trvá již rok. Američan bojující v přední linii na Ukrajině promluvil o tom, jak je bojiště v Bachmutu děsuplné, píše Newsweek.

Američan bojující v přední linii na Ukrajině promluvil o tom, jak je bojiště v Bachmutu děsuplné.

Rusko se blíží ke svému ročnímu výročí „zvláštní vojenské operace“, kterou zahájilo proti Ukrajině v únoru 2022. Jak se zimní počasí vytrácí a blíží se jaro, vojenští experti spekulují o obnovení ofenzivy ruských sil. Frontové linie se přesunuly do Bachmutu – města na východní Ukrajině – v červenci 2022 a podle bývalého amerického námořníka Troye Offenbeckera je místo hrůzostrašné.

Offenbecker, který bojuje v ukrajinské Mezinárodní legii složené ze zahraničních vojáků, řekl novinářům, že když ukrajinský voják bojuje na frontě v Bachmutu, jeho délka života je jen kolem čtyř hodin.

„Je spousta obětí. Předpokládaná délka života je v přední linii kolem čtyř hodin,“ řekl voják.

„Mlýnek na maso“

Offenbecker uvedl, že Bachmutu se kvůli děsivým scénám přezdívá „mlýnek na maso“ a boje popsal jako „chaotické“.

Boje v Bachmutu zesílily, protože tam od loňského léta Rusko nasměrovalo své síly, aby obsadilo město. Ale stejně jako mnoho jiných případů během války se Rusko setkalo s prudkým odporem ukrajinských jednotek. Offenbecker si však není jistý, jak dlouho ukrajinští vojáci dokážou město udržet. 

Zprávy z obou stran si vyžádaly těžké ztráty. Navzdory zprávám, že Rusko se ve válce potýká s ubývajícím vybavením a nevycvičenými vojáky, Offenbecker řekl, že útoky Rusů probíhaly v Bachmutu „nonstop“ a dělostřelectvo přicházelo „ve dne v noci“.

Mark Cancian, bývalý plukovník námořní pěchoty Spojených států a hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia, řekl, že bitvy v Bachmutu připomínají první světovou válku. „V první světové válce se linie příliš neposunula, ale došlo k obrovskému opotřebení,“ řekl Cancian.

Pokud by byl Bachmut dobyt Rusy, bylo by to první velké vítězství Kremlu od loňského léta. Rusové však čelili silnému odporu. Ukrajina odolala mnoha ruským útokům s pomocí spojeneckých zemí, jako jsou Spojené státy, ale politici začínají váhat, zda by Ukrajině měla být poskytnuta další pomoc.

Americký Institut pro studium války (ISW) se domnívá, že Rusko v nejbližší době nedokáže Bachmut obsadit. Navzdory brutálním bojům ISW oznámilo, že se nezdá, že by Rusko „zrychlovalo tempo svého postupu“.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa