Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dojde na zrušení rodných čísel z občanek? Nápad za desítky miliardy čelí kritice

Autor: ČTK, simao - 
24. května 2023
13:34

Plánované zrušení rodných čísel v občanských průkazech bylo již v minulosti odloženo, nápad však pohřben definitivně nebyl. A vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) v něm vidí i smysl, byť prý chápe obavy s návrhem spojené. Opoziční hnutí ANO oproti tomu navrhlo další odklad ukončení zapisování rodných čísel do občanek, a to o čtyři roky. Podle novely ANO by se rodná čísla měla objevovat v průkazech vydaných až do konce roku 2028. Současný diskutovaný návrh počítá s jejich zánikem už od roku 2025. Podle serveru Novinky.cz však může vyjít kritizovaná změna na desítky miliard.

Také poslanci ANO svůj navrhovaný posun vysokými náklady, které by si podle nich vyžádal přechod na jiný identifikátor. Předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci.

Novinky.cz upozornily na to, že podle odhadů firmy Grant Thornton by měla změna vyjít až na závratných 56 miliard korun. „Přesné propočty a dopady na veřejný sektor zpracovává náš tým odborníků,“ uvedla pro server Karolína Sieglová, mluvčí Digitální a informační agentury.

Konec zapisování rodných čísel do občanských průkazů odložili zákonodárci loni o rok novelou, kterou vznikla právě Digitální a informační agentura. Podle nyní platného zákona už tato čísla, z nichž lze vyčíst věk a pohlaví nositelů, nebudou součástí průkazů od roku 2025.

„Rádi bychom zároveň zdůraznili, že prvním krokem jsou občanské průkazy a u nich další náklady nevznikají. Další systémy navíc již několik let rodná čísla nepoužívají. Např. základní registry s RČ jako identifikátorem osoby nepracují a úřady čerpají svá data právě odtud,“ podotkla pro Novinky Sieglová.

Náhrada rodných čísel jiným identifikátorem vyžaduje podle předkladatelů z ANO úpravy informačních systémů veřejné správy i soukromého sektoru, například ve finančnictví.

V nynější ekonomické situaci by bylo podle zdůvodnění protinávrhu z dílny ANO „neúčelné a nehospodárné vynakládat další obrovské množství veřejných i soukromých prostředků na popisovanou úpravu informačních systémů a registrů“. „Podle dostupných průzkumů se tyto náklady budou pohybovat kolem 56 miliard Kč,“ stojí rovněž v důvodové zprávě.

Cílem novely je podle předkladatelů odložit přechod na nový identifikátor na příznivější dobu ve srovnání s nynějškem, kdy se podle zdůvodnění subjekty veřejného i soukromého práva potýkají s dopady krizí a nemají dost peněz.

Bartoš chápe obavy a vzkazuje: Má to smysl

„Chápu obavy, které záměr vyvolává. Chtěl bych ale zdůraznit, že údaj 56 miliard pochází z odhadů, které si nechal pro sebe vypracovat soukromý sektor,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Bartoš před časem pro CNN Prima News.

Míní, že transformace má smysl. „Zároveň nejde o žádnou novinku, se kterou by soukromý sektor nepočítal. Vládní návrh počítající s upouštěním od používání rodných čísel byl schválen už v roce 2009. Souhlasím s tím, že kvůli masivnímu rozšíření rodných čísel coby identifikátorů i do nestátní sféry může dojít k ohrožení ochrany soukromí občanů. Přechod na jedinečné identifikátory bez žádných odvoditelných údajů má smysl. Ostatně to takto funguje i v zahraničí, kde mají svoje varianty bezpříznakových čísel určených k identifikaci,“ hájil návrh Bartoš.

Seznam Zprávy nyní uvedly, že Bartošův kabinet nyní studuje analýzu k tomuto tématu a potřebuje na ni ještě pár dní. „Poté k ní zaujmeme postoj a samozřejmě ho zveřejníme, zda příprava bude pokračovat v původní formě, nebo se případně změní či prodlouží,“ vzkázala mluvčí Anna Urbanová.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

hejhej ( 27. května 2023 15:27 )

jajas:
S výsledkem voleb 1,68% nemají ve vládě co dělat ( ministr z milosti) a měli by zmizet z politického života

jajas ( 26. května 2023 09:19 )

To si ten zdredovaný myslitel vybral skutečně tu nejlepší dobu, jak utratit několik desítek miliard! Ta pirátská banda je naprosto mimo mísu a měla by raději zalézt někam do nory.......

krapotkin ( 25. května 2023 12:13 )

Nejlepší bude ho vytetovat na předloktí. Ale to už tady bylo.

soorry ( 25. května 2023 11:21 )

Budeme očíslovaní jak v koncentráku.

soorry ( 25. května 2023 11:20 )

Má ji málo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa