Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká pošta zdražuje: Obyčejný dopis vyjde na 27 korun, doporučené psaní na 72 korun

Aktualizováno -
11. května 2023
20:12
Autor: ČTK, simao - 
11. května 2023
15:36

Česká pošta od července zdraží poslání obyčejného psaní o čtyři koruny. Dopis v ekonomickém režimu nově vyjde na 27 korun a v prioritním na 34 korun. Doporučené a cenné psaní bude dražší o desetikorunu, tedy v levnější variantě vyjde na 72, respektive 77 korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

K úpravě cen listovních zásilek musí ztrátový státní podnik přistoupit především kvůli dlouhodobému poklesu zájmu o tuto službu při stále rostoucích nákladech.

Česká pošta naposledy zvyšovala ceny dopisů letos v únoru. Poukazovala především na růst cen energií a pohonných hmot. Před tím podnik zvyšoval ceny loni v listopadu, kdy zdražil posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek.

„Nadále platí, že držitelé zákaznických karet České pošty budou mít cenu výhodnější. U obyčejného psaní bude cena o jednu korunu nižší, u doporučeného a cenného psaní pak o koruny dvě,“ doplnil Vitík.

Pošta loni kvůli poklesu výkonů vykázala ztrátu přes 1,7 miliardy korun. Letos kvůli dalšímu snížení objemu provozu očekávala ztrátu kolem čtyři miliard korun, což znamenalo hrozbu insolvence.

Zahájila proto úsporná opatření, mimo jiné v polovině roku sníží počet poboček o 300 na 2900 a zruší zhruba 1500 z 23.000 pracovních míst. Do konce června by také měla představit plán transformace.

O chystaném zdražování přitom ve studiu Blesku mluvil před časem pověřený šéf pošty Miroslav Štěpán. „Plánujeme zdražování, máme například naplánováno zdražení listovních zásilek,“ avizoval Štěpán. O kolik nebo čeho všeho by se růst cen měl týkat, ale tehdy ještě prozradit nechtěl.

Video  Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

marta havlena ( 12. května 2023 11:56 )

Den ze dne se nám daří lépe a lépe

Jirik-ta ( 12. května 2023 06:05 )

tisíce nahradit miliardami já to spletl

Jirik-ta ( 12. května 2023 06:03 )

hledají cestu tam kde není. Cesta je teď na východ - Rusko a nákup levných energií.
měli by zeštíhlit státní aparát (dotace, zaměstnance) A přestat podporovat USA zbrojní průmysl. Měli by se postarat o neutralitu, jako Rakousko, Švýcarsko. Pokud je rozpočtový - deficit velký, měli by být škrty ve sta tisících a né v desítkách tisíc Kč. Základem vyrovnaného rozpočtu je prosperita a hospodaření se státními penězi. Pokud tohle neumí, měli by ihned odstoupit.

Jirik-ta ( 12. května 2023 05:58 )

jak ten Jakeš. Jsou strašně Cvachovitý.

Jirik-ta ( 12. května 2023 05:57 )

soudruzi, "Naše země nevzkvétá .... atd."
Daně, daně budou stíhat. A že prej podle pověsti pojede vozka s koňským povozem, práskne bičem a řekne tady kdysi stávala matička Praha (pražská kavárna)😢
Pokud nepovedou zemi k prosperitě, ale do područí jako kolonii, tak potom reforma jaksi ..... Měli by odstoupit soudruzi ideologové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa