Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bartoš hájí rušení poboček: Poštu lidé kritizovali, že je neschopná. A hrozil její bankrot

Aktualizováno -
2. dubna 2023
11:54
Autor: simao, lig - 
2. dubna 2023
11:22

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) čelil v neděli kritice v Partii na CNN Prima News ohledně nesystémového rušení poboček České pošty, které vládě vytýká opozice. „Já si nemyslím, že by se to dalo udělat jinak,“ uvedl na Primě Bartoš, podle kterého České poště hrozilo, že přijde „na buben“. Každá transformace pak má svá bolavá místa, poznamenal Bartoš. A připomněl i opakovanou kritiku řady lidí vůči údajné neschopnosti České pošty. I proto je dle Bartoše nutné nyní poštu ozdravit.

Vicepremiér Bartoš v Partii upozorňoval, že pošta se dlouhodobě bez reformy propadala do větších a větších ztrát a hrozilo, že by se mohla dostat „na buben“.

„Já si nemyslím, že se to dalo vlastně udělat jinak. Buďto zahájíte to jednání - a není to vláda, ale management České pošty, který v tuto chvíli řeší úpravu České pošty tak, aby Česká pošta prostě nezbankrotovala,“ uvedl Bartoš.

„V ČR je přes 6000 měst a obcí a ta pobočková síť je poměrně velká, něco je pošta, něco je Pošta Partner (...) ,“ upozornil Bartoš při výhradě, že se mělo řešit rušení některých poboček v předstihu se starosty.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) však podle Bartoše od počátku změny komunikuje velmi transparentně a byl i na jednotlivých setkáních v rámci krajů. Změny vychází ze statistik ČSÚ, reflektují počet transakcí, dostupnost, bezbariérovost i spádovost pošty, poznamenal Bartoš s tím, že z dat lze vyčíst různá velká čísla, „ale zároveň ta zkušenost z toho místa může být jiná“.

„Každá transformace má nějaké bolestné prvky a vede k nějakému cíli, který by měl být uspokojený. Podle mě je zásadní, aby Česká pošta dostála k tomu, co jí dává poštovní licence, tedy plnila svou povinnost vůči třeba doručování, vyplácení důchodů, ale někde třeba poskytování těch služeb CzechPointu, ale zároveň aby v rámci transformace došlo k ozdravení České pošty, protože pak by ty služby nemusely být garantované vůbec,“ poznamenal Bartoš.

Připomněl také, jak třeba během Vánoc někteří lidé kritizovali poštu, jak je „neschopná“. Ale Česká pošta to, co obdrží, dodat musí, na rozdíl od soukromých doručovacích firem, dodal Bartoš.

„Spousta lidí vystupovala historicky zejména okolo Vánoc proti tomu, jak Česká pošta je neschopná, nemůže doručit balíky. Uvědomme si, že soukromé firmy, které doručují, doručit můžou, a když mají plné kapacity, tak prostě zmizí z internetu ta možnost nechat si to doručit nějakou komerční službou. Ale Česká pošta to, co obdrží, dodat musí,“ podotkl Bartoš s tím, že transformace je nutná.

„Česká pošta zaspala pod vedením politiků,“ tvrdil na Primě Tomio Okamura (SPD) a mluvil o nesystémovém řešení ze strany Fialovy vlády. „Situace, co předvedla vláda, je absolutně nesystémová,“ míní Okamura, který odmítá rušení poboček i propouštění zaměstnanců.

„Víte, jaké jsou na poště fronty? Vy tím, že zrušíte ty pobočky, tu dostupnost služeb zhoršujete,“ kritizoval vládu Okamura a upozornil mj. na to, že v Kolíně, odkud je vicepremiér Rakušan, se ruší jen jedna pošta. Ve státním rozpočtu podle něj peníze na udržení poboček a služeb jsou, jen je vláda posílá jinam.

Bude tedy zredukovaná síť České pošty o 300 zrušených poboček stačit? „Pošta garantuje, že ty služby budou dál fungovat i v tom území,“ ujišťuje Bartoš. „Nikdo nesmí zůstat stranou, protože se nedostane k té službě (...) Cílem by mělo být, aby skutečně v tom území, kde ty služby ta pošta musí zaručovat, aby to bylo komfortní,“ dodal Bartoš.

Video  Exšéf České pošty pro Blesk: Pošta má jedinou šanci na přežití! Jakou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 5. dubna 2023 20:10 )

Bartoš nepochopil o co s ČP jde, čiperné vyvádění financí z firmy před bankrotem pod taktovkou Rakušana...tady už jsou karty rozdány dávno

LuCo ( 3. dubna 2023 20:02 )

Co kdy demožumpa vyřešila? Ale co jsme si svolili, to máme. Věčná sláva hlupákům, co včas neodhalili schopnosti Fialovy mafie!!! A zvolili ji vést republiku přímo do septiku!!

oltec ( 3. dubna 2023 06:06 )

vás lide taky kritizují že jste totálně neschopní a držíte se tam jak něco košile tak rychle skončete

Fialova katastrofa ( 2. dubna 2023 22:06 )

Tenhleten pokryteckej dobytek nakumuloval funkce a o zmrazení svého platu nestihl pro samou práci přemýšlet. Spláchni se do záchoda, Bartoši.

corsa ( 2. dubna 2023 21:21 )

Nedůvěryhodný tlachal, zlehčuje situaci, je to likvidace seniorů. Že se nestydí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa