Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekarová pro Blesk o asijské cestě: O pivu i opeře. Česko je a bude na straně Tchaj-wanu, vzkázala

Aktualizováno -
28. března 2023
16:01
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
27. března 2023
12:55

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pokračuje s početnou českou delegací ve své návštěvě u strategických partnerů v Asii. Blesku svěřila několik zážitků z Koreje. Mimo jiné zmínila návštěvu české restaurace, kde se točí klasické české pivo a zavzpomínala na asijskou zpěvačku, která potěšila delegaci interpretací Antonína Dvořáka. Členové delagace pak zmiňují na twitteru i to, že v Koreji sundavali ze stěny portrét Miloše Zemana. V pondělí se v Tchaj-peji setkala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta podle agentury Reuters ocenila, že Pekarová Adamová na Tchaj-wan přicestovala navzdory „velkému tlaku“. Poukázala tak na kritiku návštěvy ze strany Číny, která Tchaj-wan považuje za své území. Česko je a bude na straně Tchaj-wanu, řekla Pekarová v tamním parlamentu.

Česká delegace v čele s předsedkyní Sněmovny se o víkendu přesunula na Tchaj-wan. Předtím ale strávila tři dny v Jižní Koreji.

„Dobře sami známe, že mnozí sice hodně o demokracii mluví, ale ve skutečnosti jim vyhovuje pravý opak svobodného zřízení,“ poznamenala ve svém vystoupení před tchajwanským parlamentem šéfka české Sněmovny. Mnoho autokratů a diktátorů, v minulosti i nyní, se podle ní sice zaštiťuje líbivými slovy o svobodě, ale „nejsou s to obstát bez svých berliček v podobě útlaku, výhrůžek, či dokonce násilí“.

Pekarová vyjádřila podporu Tchaj-wanu

Na konci vystoupení Pekarová opět vyjádřila svou podporu Tchaj-wanu. „A já bych na tomto místě, vážené kolegyně a kolegové, milý tchajwanský lide, Vás chtěla ubezpečit, že jsme s vámi už nyní a budeme s vámi i nadále. Za všech okolností,“ řekla tamním zákonodárcům

Pekarová na Tchaj-wanu jednala v pondělí s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Čína cestu předsedkyně české Sněmovny kritizovala.

Jak Tchaj-wan, tak Česká republika poznaly autoritářskou vládu a hluboce chápou, že demokracie nepřichází snadno. Můžeme si tedy být vzájemně spolehlivými partnery při udržování demokracie a svobody,“ citovala agentura Reuters tchajwanskou prezidentku.

Blízcí partneři

Pekarová Adamová podle Reuters zdůraznila, že Česká republika a Tchaj-wan „věří ve stejné hodnoty a principy, především ve svobodu, demokracii a ochranu lidských práv“. „Nikdo nás nemůže výhrůžkami odradit od toho, abychom tato práva ctili,“ poznamenala Pekarová.

„Česká republika a Tchaj-wan jsou blízcí partneři, kteří vyznávají stejné hodnoty: svobodu, demokracii a ochranu lidských práv. A takoví musí držet při sobě,“ uvedla později na twitteru. Česká republika a Tchaj-wan sice neudržují oficiální diplomatické vztahy, ale v řadě oblastí obě země spolupracují. Ostrovní stát již v roce 2020 navštívil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Pekarová Adamová po setkání před novináři uvedla, že Česká republika patří k největším podporovatelům a přátelům ostrova v Evropě. „Věřím, že nás budou následovat i další evropské země, pokud už tak nečiní,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny podle zvukového záznamu, který má ČTK k dispozici.

Česká politička uvedla, že s tchajwanskou prezidentkou na schůzce „probraly množství témat nejen z oblasti ekonomické a politické spolupráce, ale třeba také kulturní“. Jednaly také o kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti obecně. „Paní prezidentka oceňuje tuto návštěvu a velmi si váží toho, že delegace, která sem přijela z ČR, je tak početná,“ prohlásila Pekarová Adamová, již na Tchaj-wanu doprovází více než 150 lidí.

Medaile od protějška

Pekarová během své cesty dostala i ocenění od svého protějšku. „Slovy nelze vyjádřit, jak si vážím udělení medaile za parlamentní demokracii. Moc za ni předsedovi tchajwanského parlamentu You Si-Kun děkuji. Vnímám ji jako ocenění všech poslanců ve Sněmovně, kteří mají svobodu, demokracii a lidská práva v úctě,“ uvedla Pekarová a přidala fotografii z přebírání ocenění. 

Vzpomínky na Soul

Během své asijské mise se Pekarová předtím v Koreji často setkávala i se stopami, které zde zanechávají Češi a naše kultura. A v komentáři pro Blesk Zprávy vypíchla hned dvě typické věci pro Českou republiku - plzeňské pivo a skladatele Antonína Dvořáka. Zajímavé podle ní bylo také pozorovat kontrast majestátnosti komplexu historických královských paláců v Soulu a čilým obchodním ruchem v Pusan. 

V Soulu se setkala i s českými krajany, kteří na korejském poloostrově pracují. „Zaujala mě tradiční česká restaurace 1842. Tam jsem měla příležitost setkat se s českými krajany, kteří žijí a pracují na korejském poloostrově. A jelikož název odkazuje na rok vzniku plzeňského ležáku, nemůže se tam čepovat nic jiného...,“ uvádí pro Blesk. 

„Nezapomenutelným kulturním zážitkem bylo  úchvatné vystoupení místní operní pěvkyně s nejznámější árií z Dvořákovi Rusalky na recepci u příležitosti slavnostního otevření našeho honorárního konzulátu v Pusanu,“ řeklašéfka Sněmovny. Kousek ze zpěvu jihokorejské pěvkyně sdílela i na twitteru. Z daleké Asie k nám tak proudí „Měsíčku na nebi hlubokém, světlo tvé daleko vidí.“

V příštavním městě na jihu země se delegace setkala i s podobiznou Karla Čapka, jak uvádí na twitteru předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. „A ten obraz jsme panu konzulovali sundali,“ dodal Výborný s úsměvem na upozornění, že je na jedné z fotek vidět v kanceláři fotografie exprezidenta Miloše Zemana. 

Předsedkyně opakovaně mluví o tom, že se v Koreji setkávala s vřelým přivítáním, a to téměř na každém rohu. Podobné to bylo následně i na Tchaj-wanu, jak na twitteru potvrzují i další členové delegace z Poslanecké Sněmovny, kteří jsou na cestě s předsedkyní. 

Ačkoliv je Tchaj-wan kvůli určité citlivosti návštěvy více propírán médii, měla návštěva Koreji své velké úspěchy. „V Korejské republice jednáme o investicích a spolupráci v oblasti moderních technologií, vývoje v automobilovém průmyslu nebo turismu, který oživí dlouho očekávaná přímá letecká linka Soul – Praha,“ informoval o detailech z jednání člen delegace poslanec Ondřej Lochman. 

Nesouhlas Číny

Čínské velvyslanectví v ČR návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu ostře odsoudilo a vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. „Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je nedělitelnou součástí čínského území. Vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu,“ napsala na svých webových stránkách ambasáda.

Video  Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu  - Viliam Buchert
Video se připravuje ...

Petr Sedláček ( 28. června 2023 11:16 )

od Ukrajinců medaili už vzala, tak snad teď nebude sypat i Thaiwancům to co nám vytáhne z kapes.

Vlastizrádce.

jasnavolba ( 30. března 2023 10:38 )

řád dostal neřád! největší blbka zlo ! ještě Černochová,Němcová tři řaroedjnice budou odměněni.

sláva Fiala ( 29. března 2023 22:40 )

Genderová inženýrka Pekarová je stejně nepoužitelná jako její diplomka. Doporučuji dohledat hodnocení.

pindal ( 29. března 2023 11:48 )

Už mlčím.

jajas ( 29. března 2023 05:16 )

Ta blbka si myslí, jaká není super chytrá politička....Pavel se dokonce k návštěvě Tchaj-wanu vyjádřil, že : "„Nemá smysl dráždit hada bosou nohou"....co na to říct. Pekárka by neměla vůbec mluvit ani nic jiného vymýšlet. Vše stojí za prd.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa