Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hejtmanka Pecková je po operaci: Ošklivý úraz při lyžování v rakouských Alpách!

Aktualizováno -
17. března 2023
16:19
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2023
16:06

Takhle si lyžovačku během jarních prázdnin opravdu nepředstavovala. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (47, STAN) vyrazila za oddychem a krásnými bílými svahy do rakouských Alp, skončila však v bolestech, na skútru záchranářů a následně na operačním sále. A to kvůli zlomenině, kterou na lyžích utrpěla. Svůj vzkaz ze špitálu společně s fotkami nohy, ve které má nově jeden šroub, přitom poslala nedlouho poté, co na těžké zranění ve francouzských Alpách zavzpomínal její kolega z předsednictva STAN Jan Farský.

„Už je po. Probuzena. Děkuju Bohu a všem profíkům,“ napsala v pátek odpoledne na twitteru hejtmanka Středočeského kraje a členka předsednictva hnutí STAN Petra Pecková.

„Bylo to neplánované. Moje plastika křížového vazu přesně před 20 lety, operovaná pod kopcem v Davosu, vydržela. Ale kost ne,“ vzkázala z rakouského Imstu. 

„Díky všem kamarádům a kolegům, co mi pomohli, a dětem za statečnost a za to, že zvládly všechno ′poté′. Svět je krásný. A zdraví je křehké. Opatrujte ho. Práci dám on-line a na vozíku a s berlemi. Buďte zdraví a ze všech cest se vraťte v pořádku,“ doplnila na twitteru hejtmanka, která je matkou dcery Agáty a syna Jakuba.

Pecková se o svém zranění v Tyrolsku obsáhleji rozepsala později na facebooku. „Z tolik vytoužených jarních prázdnin s dětmi se stalo neplánované a nechtěné dobrodružství, v rámci možností s dobrým koncem. Pokora a vděčnost. To teď cítím. Mohlo to dopadnout hůř,“ podotkla.

Pecková: Kousla se hrana a přišel velký pád...

Jak ke zranění došlo? „Prostě skoro ′poslední′ jízda. Pojedeme už do hotelu. Ještě chvíli, mami. Je krásně. Tak jo…. Žádná velká rychlost, žádná náročná sjezdovka. Lyžuji od mala, lyže mám skoro přirostlé k noze. Azuro nad hlavou a krása kolem. A najednou se nějak kousla hrana lyže. A pád. Velký. Věděla jsem, že to mohlo dopadnout hůř. Odnesla to ′jen′ levá noha, která má 21.3. dvacetileté výročí plastiky křížového vazu. Taky rovnou pod kopcem. Operována v roce 2003 V Davosu. No, myslela jsem na to a možná to přivolala,“ poznamenala Pecková.

„Jak je důležité mít pojistku, člověk pozná, až když je zle,“ uvedla také. „Moje plastika křížového vazu, operovaná přesně před 20 lety, vydržela. Jen ji znovu přifixovali. Ale kost nevydržela, a tak přibyl jeden šroub,“ přidala podrobnosti k rozsahu zranění a zákroku. 

V Alpách utrpěl zranění i Farský

Pecková poslala z nemocnice na sítě foto s úsměvem, mrazivé na tom však je, že před ní sdílel foto z úrazu v Alpách (pro změnu těch francouzských) i její kolega ze STAN, exposlanec a místopředseda hnutí Jan Farský. „Dnes je to 13 let. Život je krásný,“ napsal ve čtvrtek k fotce, kdy je ještě v lyžařském v péči záchranářů.

Nehodu v Alpách utrpěl Farský v březnu 2010 - velmi závažnou. Tehdy šlo o tříštivou zlomeninu obou stehenních kostí. Narazil do sněžného děla. „Byla to rána. Chvilková ztráta koncentrace. A okamžité celkové přestavení priorit. Dva měsíce jsem si poležel v nemocnici v Grenoblu a v Semilech. Pak v domácím ošetřování asi 3 měsíce,“ uvedl někdejší starosta Semil před lety pro nasepojizeri.com.

„Z nejtěžšího mě dostali ještě ve Francii, v Semilech mě pak rozcvičili, zrehabilitovali, na podzim vyndali šrouby z kolen a pročistili, pak jsem strávil tři měsíce v rehabilitačním ústavu na Slapech,“ dodal tehdy Farský.

Pecková je středočeskou hejtmankou od 16. listopadu 2020, ve funkci vystřídala Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO).

Vystudovala politologii na Masarykově univerzitě v Brně a veřejnou a sociální politiku na Univerzitě Karlově. Působila mj. v redakci zpravodajství a publicistiky televize Nova jako reportérka a také scénáristka. Od listopadu 2014 do června 2021 byla starostkou Mnichovic, kde žije.

Video  Petra Pecková na posledním rozloučení s Michalikem  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 19. března 2023 04:37 )

Je ji 50,tak má respektovat věk, česky důchodce nikam nevyjede

Uživatel_5125828 ( 18. března 2023 05:23 )

To je nejaky novy zpusob politicke agitace? No, mela uraz.takovych lidi je spousta. Fakt nechapu,proc se musime dozvidat o dalsich zraneni jijich a dalsiho politika a jeste o jejich detech…..co tak poreferovat o gynekologicke prohlidce a ukazat snimky z mamografu……

priserak77 ( 17. března 2023 19:54 )

Tak snad bude v pracovní neschopnosti déle a nám Středočechům se trochu uleví.

Th0r_z_h0r ( 17. března 2023 19:52 )

To se duchodcum stat na lyzovcce Rakousku stat nemuze. To je realita.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa