Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sněmovna bude brzy řešit zmražení platů i nedostatek léků. Schůze vyvolalo opoziční ANO

Autor: ČTK, lig - 
3. března 2023
17:24

Sněmovna se v nejbližší době částečně vypořádá s dvojicí mimořádných schůzí, které vyvolalo opoziční ANO k dostupnosti některých léků a k návrhu předsedy Andreje Babiše na pětileté zmrazení platů vrcholných politiků. Poslanci je podle dnešní dohody předsedů klubů zahájí ve dvouhodinové přestávce mezi nynějším druhým čtením a následným závěrečným schvalováním sporné vládní novely o snížení červnové valorizace důchodů a hned je přeruší na neurčito. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová ohlásila, že tyto schůze nechá svolat znovu, aby se na nich poslanci sešli v normálním termínu.

Termín zahájení už svolané dvojice schůzí závisel právě na postupu současné mimořádné schůze svolané z podnětu koaličních poslanců k penzijní novele, která čelí rozsáhlým opozičním obstrukcím. Otázka, jak se vypořádat s dvojicí schůzí vyvolaných ANO, poslancům zabrala asi třičtvrtě hodiny.

Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný jako „vstřícné gesto“ pro ně navrhl vyčlenit jako jednací dny i sobotu, neděli a pondělí a také noc na sobotu. „Pokud to nepodpoříme, schůze se nemohou konat,“ uvedl. Takový postup zpochybnil bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), podle kterého jeho nástupkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svolala obě schůze „špatně a bez rozmyslu“ mimo jednací dobu dolní komory. Koalice by takovým způsobem mohla podle Vondráčka nechat odhlasovat to, že všechny schůze do konce volebního období se mohou konat kdykoli a jednací dny by byly „na furt“. Pekarová Adamová argumentovala, že časový prostor pro termín na schůze nebyl velký.

Šéfové frakcí se nakonec ve zhruba dvacetiminutové přestávce na postupu, který navrhl Výborný, dohodli. Schillerová následně oznámila, že novou žádost o svolání schůze k návrhu na zmrazení platů vrcholných politiků podá ještě dnes a žádost o svolání schůze k lékům příští týden.

Opoziční ANO vyvolalo v poslední době ještě další tři mimořádné schůze, a to k návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku o třetinu s jeho pravidelnou valorizací, k cenám potravin a k situaci v České poště. Sněmovna se na nich sejde postupně ve středu 8. března odpoledne. Pekarová Adamová oznámila, že už má jednu další žádost ANO o svolání mimořádné schůze.

Pekarová Adamová dnes svolala podle jedné další, již ohlášené žádosti poslanců ANO na stejný den schůzi k ekonomickým a sociálním dopadům zavedení automobilové emisní normy Euro 7. ČTK informoval o svolání schůze mluvčí předsedkyně Martin Churavý. Vláda pokládá současný návrh normy za nerealistický a nepřijatelný. Premiér Petr Fiala (ODS) věří tomu, že je možné ji upravit, aby její důsledky nebyly natolik záporné.

Emisní norma Euro 7 má mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší. Cílem je také sladit limity pro benzinová a naftová auta. Vozidla jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům a kromě výfuků se bude vztahovat i na brzdy a pneumatiky. Vozy mají mít navíc čidla, která emise umožní kdykoliv zkontrolovat.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. března 2023 06:02 )

zmrazit? Na Ukrajinu (nic jinýho neřeší) a ty jejich velký vize na to by si měli schválit příplatky. Jsou z toho celý schvácený a upocený.

Jirik-ta ( 4. března 2023 05:58 )

"Důchody pro nesvéprávné otroky
VLÁDA: SOBĚ PLUS 20 TISÍC, NA DŮCHODY NEZBUDE"
Samé velké projekty
-Cvrček polní hmyzem roku 2022. ;
-GREEN DEAL v praxi. GREEN DEAL: Výstřel do vlastního kolene. HIMARS In Action (youtube) ;
-Dekarbonizace Ukrajiny
-Obnova Ukrajiny po konfliktu. ;
-Embargo na vše Ruské. ;
-Izolování Ruska. To bude provedeno, sliboval Zelenskyj. ;
-Nákup zbraní a taky tu základnu by to chtělo. ;
-Nákup drahých energií. ;solidarita s ostatními

Jirik-ta ( 4. března 2023 05:56 )

solidaritu zmiňovali i při nákupu energií.

Jirik-ta ( 4. března 2023 05:54 )

Ať raději řeší Ukrajinu a nechají si to dobře zaplatit. Předtím panda zákon a covid to bylo taky vděčné téma dobře placené. Důchody. Takováto oblbovačka postavená na lidské závisti.

Mirda Cerubyt ( 3. března 2023 21:25 )

Je to všechno banda zavšivených, nenažraných pijavic 🤮🐷🐷🐷👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa