Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve „sněmovním pekle“ po 36 hodinách schválili pořad schůze. „Opozice nám vyhlásila válku,“ říká Rakušan

  • Autor: vja,for,lig,ČTK - 
    Aktualizováno -
    1. 3. 2023
    21:36
    1. 3. 2023
    05:00

    Sněmovna dnes odpoledne po 30 hodinách potvrdila navzdory odporu opozice trvání stavu legislativní nouze pro schvalování sporné vládní novely o snížení červnového růstu důchodů. Další posun přišel asi 36 hodin od začátku schůze, kdy si poslanci konečně schválili pořad schůze. Jednání už od úterního startu trvá s dvěma přestávkami přes 37 hodin. Opozice nadále obstruuje, například expremiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že nemá ani projev, a tak mluvil o zcela nahodilých věcech.

  • 1.Sněmovní džungle

    Na noční jednání byli poslanci samozřejmě řádně připraveni, na podobný styl schůzí přece jen většina z nich již musí být navyklá.

    Do svých kanceláří si tedy donesli spacák či deku, plyšáka, případně i knížku na ukrácení času. „Jako bývalá skautka dokážu zvládnout několik dní ve sněmovní džungli!“ je přesvěčená místopředsedkyně Olga Richterová (Piráti).

    Poslanec Patrik Nacher (ANO) například brzy ráno popřál „Dobrou noc ze Sněmovní“ a pochlubil se improvizovanou postelí v kanceláři. 

    Schůze Sněmovny ke snížení valorizace důchodů: Poslanec Patrik Nacher se pochlubil kancelářským spaním (1.3.2023) Schůze Sněmovny ke snížení valorizace důchodů: Poslanec Patrik Nacher se pochlubil kancelářským spaním (1.3.2023) | Facebook/Patrik Nacher

  • 2.Jakob: Nadužívání obstrukcí začíná spět k ohrožení parlamentní demokracie

    Přestože institut obstrukcí ve Sněmovně je legitimní, myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, že dochází již k jejich nadužívání. „Už to ztrácí opodstatnění. Opozice obstruuje všechny možné zákony, včetně této novely. A já se začínám domnívat, uvidíme v průběhu týdne, že to už spěje k ohrožení parlamentní demokracie,“ sdělil Blesku. Dodal, že opozice na obstrukce samozřejmě nárok má, ale stejnou měrou má také koaliční většina nárok na hlasování o návrzích zákona.

    Podle Jakoba se již delší dobu pátrá po řešení nastálé situace, dopracovat a prosadit jej však nebude vůbec jednoduché. „My chystáme úpravu jednacího řádu, což samo o sobě bude problém projednat. Zejména tu vidíme i v řádných schůzích, kdy ty začátky schůze, ale i začátky každý jednací den jsou zneužívány k tomu, aby nedocházelo k projednávání zákonů, a to chceme určitě upravit,“ prozradil.

    Jednací řád se snaží řešit i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Na dnešek jsem svolal další kolo jednání o úpravě jednacího řádu Sněmovny. Od zástupců pěti vládních stran jsem řadu návrhů dostal, bohužel od dvou opozičních stran žádná reakce nedorazila. Respektive z SPD napsali, že nic měnit nechtějí a ANO vůbec neodpovědělo,“ napsal na Twitter.

  • 3.Benda: ANO je nejdůchodcovštější strana v Evropě

    Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda dlouhé obstrukce jako problém nevidí, přičemž mu ani nepřijde, že by jich opozice nadužívala. Přišel však s poněkud zajímavou teorií. „Možná je to taková jakoby únorová norma, abych tak řekl, jestli to souvisí se suchým únorem, nebo že opoziční poslanci chtějí ušetřit za topení doma a jezdí se ohřívat do Sněmovny,“ zavtipkoval. „Úplně nevím, zažili jsme to loni takhle kolem novely pandemického zákona, jinak vlastně tady bylo jednou noční zasedání v rámci září a občas to bývá trošku delší,“ dodal.

    Obstrukce ze strany opozice a především pak hnutí ANO tentokrát podle něj byly velmi očekávatelné. „Myslím, že občas blokují těch věcí víc. To, že z důchodů hnutí ANO, které má většinu voličů mezi důchodci, je „nejdůchodcovštější“ stranou v celé Evropě, udělá bod střetu, asi tušil úplně každý,“ uvedl pro Blesk.

  • 4.Havlíček bez spacáku

    Karel Havlíček (ANO) si myslí, že dlouhému jednání se dalo vcelku jednoduše zabránit. „Je pravda, že zřejmě tak velké spory mezi koalicí a opozicí tady dlouho nebyly, možná i koalice je překvapená, že jsme důslednou a tvrdou opozicí. Ale já jsem toho názoru, že třeba tomu dnešnímu nebo zítřejšímu a celotýdennímu sezení zde se dalo předejít,“ řekl Blesku.

    Vláda podle Havlíčka měla reakci ANO s ohledem na současnou situaci předvídat. „Nemůže se nikdo divit, že pokud se sáhne v této době důchodcům na. peníze, že se ozveme. To prostě bychom byli jaksi katastrofální opozicí, pokud bychom tohle tolerovali. My jsme před tím vládu varovali, ona měla možnosti, jak to udělat, promáchla to v době, kdy rozpočtovala, kvůli prezidentským volbám to neotevřela, a tak teď se nemůže divit,“ shrnul.

    Na rozdíl od své kolegyně Aleny Schillerové (ANO) si ale Havlíček do Sněmovny spacák nepřinesl, preferuje prý totiž jiný druh lůžkoviny. „Do spacáku nelezu, ale mám tady deku a polštář,“ prozradil Blesku. Pokud se naskytne delší pauza, tak se ale raději vyspí jinde než v prostorách Sněmovny. „Takový to krátký spaní zvládnu tady v kanceláři a pak třeba, když bych měl spát třeba pět hodin, tak to si odběhnu domů,“ uvedl.

  • 5.V SPD se rozjeli

    O „bizár“ úterní schůze Sněmovny se poněkud tradičně postarali zástupci SPD Jaroslav Foldyna a předseda strany Tomio Okamura. Foldyna se v krátké řeči velmi energicky dojímal nad stavem důchodců. „Je to emotivní. Přijďte ke Kauflandu ráno v devět, když tam otvírají,“ apeloval na poslance. Těžko říct, jak soustředěně zmíněnou situaci pozoroval, jelikož obchodní domy Kaufland otevírají již v 7:00.

    Předseda SPD Tomio Okamura si pak evidentně řekl, že se pokusí pokořit svůj rekord o nejdelší sněmovní projev. Okamura je totiž obecně známý tím, že zvládne bez přerušení hovořit až několik hodin. Řadě poslanců musely „vstávat vlasy na hlavě“, když asi po 80 minutách svého monologu prohlásil: „Tak to bylo na úvod, teď podrobně.“ Celkem hovořil sedm hodin. Poslancům vládní koalice však nakonec došla trpělivost a ve středu prosadili zkrácení lhůty řečníka na 10 minut.

    Video  Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 6.Řečníci dostali 10 minut

    Ve středu ráno se Sněmovna dohodla na tom, že zákonodárci budou smět mluvit u pultu pouze dvakrát pět minut. Opoziční ANO požadovalo hodinu pro jednoho řečníka a výsledek hlasování zkritizovala. 

    Brabec: Když do pekla, tak na pořádné kobyle

    Například bývalý ministr životního prostředí a poslanec Richard Brabec (ANO) uvedl, že se vládní koalice řídí heslem „Když do pekla, tak na pořádné kobyle. A v tomto případě na rychlé kobyle,“ prohlásil. Dodal, že je ostudné takto jednání válcovat. O válcování následně hovořil další opoziční poslanec, Aleš Juchelka. 

    Kritikou nešetřila ani šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO. „Dochází k bezprecedentnímu znásilnění jednacího řádu. A je potřeba, aby to tu zaznělo,“ uvedla Alena Schillerová. 

    Označila stanovisko šéfa sněmovního legislativního odboru Petra Kymličky o tom, že zkrácení řečnické doby již při debatě o potvrzení stavu legislativní nouze je možné, za domněnky a názory. Argumentovala stanoviskem Jindřišky Syllové ze sněmovního Parlamentního institutu. „Až to jednou doputuje k Ústavnímu soudu, všechny tyto kroky vám budou bezesporu k tíži,“ varovala koalici.

    Sněmovna během jednání o snížení valorizace důchodů (1.3.2023) Sněmovna během jednání o snížení valorizace důchodů (1.3.2023) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

    Debata se ve Sněmovně výrazně zasekla právě na řešení toho, proč mají řečníci omezenou dobu projevu a vlastně se tak dlouhé hodiny vůbec neřešila témata, ale to, zdali se tím neomezila práva poslanců. „Já chci svoje práva!“ volala u pultíku například poslynkaně Berenika Peštová (ANO). A podobně hovořil i bývalý předseda Sněmovna Radek Vondráček (ANO), který mluvil o výrazném ohýbání jednacího řádu. 

    Velká hádka kolem protinávrhů

    Slovo si kvůli této přestřelce vzal i Marek Výborný (KDU-ČSL), který četl citace z nálezu Ústavního soudu. A přednesl návrh, aby se o potvrzení trvání stavu legislativní nouze hlasovalo pevně ve středu ve čtyři hodiny.

    To vyvolalo sadu protinávrhů z řad opozice, aby se o tom hlasovalo až v pátek. Například Schillerová navrhla protinávrh v pátek v jednu hodinu, další poslanec chtěl v pátek ve dvě, jiný ve 14:30, další v devět ráno, další v osm večer, další ve 20:05. Poslanec Juchelka zatoužil o návrhu hlasovat v pátek v 17:30. Další chtěl v pátek v 19:30. Další byl v pátek v 19:32. 

    „Není přípustné, abychom tímto přístupem podávali protinávhry. Těch protinávrhů padlo osm,“ vzala si slovo předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a vyvolala tím hlasitou odezvu ve formě křiku a bučení. Pekarová Adamová uvedla, že se obává zneužívání.

    Křičet začal také Tomio Okamura. „Mám ještě připravených 200 stran a chci, aby mi bylo umožněno vystoupit proti okrádání důchodců,“ vzal si slovo a podal ještě další protinávrh, aby se začalo hlasovat v pátek v devět večer. A osočil Pekarovou Adamovou, že asi neumí vést jednání a podal námitku proti jednání předsedajícího. Koalice začala na to konto hlasitě bušit do stolu. Trapnou hádku přerušila šéfka Sněmovny a přerušila jednání na pár minut, aby ze situace vybrusili šéfové poslaneckých klubů. 

    Nakonec si po hodině dohadů odhlasovali, že si pevně dají hlasování o legislativní nouzi ve čtyři odpoledne ve středu. 

    „To je vrchol! Vrchol všeho!“ vztekal se následně poslanec ANO Ondřej Babka a zlobil se, že nestihli vystoupit ani předsedové některých stran. 

    Do premiéra Petra Fialy (ODS) se pořádně pustil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Vy jste říkal, že já rozděluju národ, že jsem populista. Já jsem hrdý populista! Hájím důchodce! Pane premiére pojďte sem a řekněte, že jste byl uveden v omyl!“ vztekal se u pultíku.

    „Pokud jsou tady dlouhé hodiny zařazování jednotlivých bodů tak, aby se nedostalo na projednávání jednotlivých bodů, tak v tu chvíli je reakce naší vlády ráznější!“ reagoval na dnešní konání koalice vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Opozice nám vyhlásila válku, hovoří v expresivních slovech a my musíme na tu situaci reagovat a také na to reagovat budeme,“ zdůraznil.

    Pokud bychom přistoupili na ten pohled na délku diskuze a neomezeného práva, pak bychom se dostali do stavu, kdy přestává fungovat parlamentní demokracie,“ hájil omezení doby projevů ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvolená většina má podle něj sice povinnost, ale i právo prosazovat svá rozhodnutí.

  • 7.Stav legislativní nouze prošel

    K hlasování o potvrzení trvání stavu legislativní nouze se poslanci dostali až okolo středeční čtvrté hodiny odpolední. K tomuto se tedy dobrali až po 31 hodinách od začátku schůze. Trvání stavu legislativní nouze poměrně očekávatelně potvrdili. „Tak jste překonali první kopec na cestě k bezprecedentnímu porušení Ústavy,“ okomentovala výsledek hlasování Alena Schillerová (ANO). Poslanci nyní konečně projednají pořad schůze.

    Pultíku se záhy chopil Tomio Okamura (SPD), u kterého bylo již předem jasné, že hodlá pokračovat ve svém řečnickém maratonu. Na dnešek si připravil celou bakalářskou práci věnovanou důchodům, kterou četl kompletně písmeno po písmenu. Mluvil tak téměř dva a půl hodiny. Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) dokonce na Twitteru sdílela anketu, ve které se dá o odhadu délky Okamurova proslovu hlasovat.

    V obstrukčních projevech členy SPD vystřídala Alena Schillerová (ANO). Ta si myslí, že politici pětikoalice již dopředu plánovali valorizaci snížit. „Moc dobře jste věděli, že důchodcům na peníze sáhnete, ale měli jste strach, že by tato podlost ovlivnila prezidentské volby,“ vytýkala vládě.

    „Chci říct našim důchodcům, že bojujeme dál. Já už teď vyzývám Petra Pavla, aby odložil to rozhodnutí 10. března,“ dodal následně předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Apeloval několikrát na nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby se svým finálním stanoviskem k novele zákona počkal a případně ji vetoval. Nakonec Babiš obstruoval přibližně tři hodiny.

    Poslanci si nakonec těsně před jedenáctou hodinou večerní schválili pořad schůze. Dostali se tak finálně k rozpravě ohledně posouzení podmínek k projednání návrhu novely zákona ve zkráceném jednání.

Jirik-ta ( 3. března 2023 08:03 )

MAP 1614, MAP 1615

al.bunda ( 2. března 2023 07:49 )

Husák, Gottwald atd(doufám že v pekle)ti tleskají že jsi pomohl protlačit na hrad opět koman­če..­.brá­vo,brá­vo🤮🤮🤮

jajas ( 2. března 2023 07:06 )

jajas ( 2. března 2023 07:06 )

Uživatel_5630796: Sebechvála je velice blízká pětikolce. Ta se chválila, ještě než začala úřadovat a teď co kiks, to sebechvála.....tam je chválení na denním pořádku!

jajas ( 2. března 2023 07:03 )

Protože ONI rozlišují "solidaritu" a "soli­dari­tu".­....cí­títe ten rozdíl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa