Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman v Srbsku: Babišovi na dálku vytkl chybu v kampani, volby byly referendem o něm

Aktualizováno -
29. ledna 2023
22:25
Autor: ČTK, pah, simao - 
29. ledna 2023
16:45

Prezident Miloš Zeman dorazil v neděli na dvoudenní návštěvu do Srbska. V Bělehradě se setkal se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem, se kterým se srdečně vítal na letišti. Zeman se zúčastní také otevření Českého domu, Blesk Zprávy jsou u toho.

„Ne, vůbec jsme se nezabývali českými prezidentskými volbami. A já jsem řekl panu prezidentovi Vučičovi jedinou větu: že jsem si všiml, že Hashim Thaci je už dva roky ve vězení,“ uvedl Zeman na začátek nedělního bělehradského brífinku s českými novináři. Thaci je bývalý kosovský prezident a někdejší velitel povstalců, obviněný z vražd, mučení a pronásledování, který stanul před haagským tribunálem.

Termín schůzky s Pavlem zatím není

K českým volbám se však Zeman dostal později na tiskovce. „Pokud pan generál Pavel, nyní již prezident Pavel požádá o setkání, velice rád mu vyhovím. Termín dosud, pokud pan kancléř může potvrdit, zatím není dohodnut,“ uvedl Zeman. 

Prezident Zeman reagoval i na dotaz, zda má Petr Pavel silnější prezidentský mandát, než měl on - když Pavla volilo ve druhém kole 3 359 151 voličů. „Mně volilo 2 850 000, což taky není úplně nízké číslo. Ano, budu s vámi souhlasit, čím vyšší počet hlasů, tím vyšší neformální, ale o to účinnější a silnější mandát přímo voleného prezidenta,“ poznamenal Zeman.

Reagoval i na dotaz ohledně Ústavního soudu a záměru jmenovat předsedu ještě před odchodem z Hradu. „I když mně tři vedoucí představitelé české justice řekli, že to mohu udělat a další právní expertíza mluví o tom, že není právní překážka takového kroku, přesto jsem si vyžádal kvůli principu předběžné opatrnosti další expertízu, kterou dostanu v nejbližších dnech a teprve na základě toho se rozhodnu,“ řekl Zeman.

Zeman vytkl Babišovi chybu

„S Andrejem Babišem jsem zatím nemluvil a sám přemýšlím o těch 16 procentech rozdílu,“ míní Zeman. Pokládá za chybu, že Andrej Babiš sice začal v kampani tématem ekonomické a energetické krize, ale pak udělal chybu. „Správně začal tématem krize, ale pak se pasoval do role mírotvůrce, což je role velice nevděčná,“ míní Zeman.

„Myslel jsem, že ty volby budou, jak to bývá v konfliktu mezi vládou a opozicí, referendem o vládě. Podařilo se, že bylo referendum o Andreji Babišovi. Víte, paní redaktorko, já jsem dvakrát vyhrál prezidentské volby a víte proč? Mimo jiné proto, že jsem nikdy z těchto voleb nedělal referendum o Miloši Zemanovi,“ doplnil Zeman při dotazu Blesk Zpráv.

Video  Zeman v Srbsku: Volby prezidenta bylyy referendem o Babišovi  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Předmětem zájmu Český dům

Zeman k návštěvě v Srbsku poznamenal, že ho těší dosažení otevření Českého domu v Bělehradě.

„Já bych předeslal, že jsou návštěvy - nebudu nikoho konkrétního jmenovat - které skončí podepsáním memoranda o vzájemném porozumění a komuniké obsahuje větu, že jednání proběhlo v srdečné atmosféře. Nic proti jednáním tohoto typu, je jich hodně. Já zastávám názor, že z každého jednání má vzejít nějaký konkrétní, hmatatelný výsledek. To nemusí být Český dům. Já jsem otevíral Český dům v Jeruzalémě, v Bratislavě, nyní v Bělehradě a ve všech třech případech to má být místo setkávání. Místo setkávání kultur, podnikatelů a teprve ve třetí řadě politiků, takže jsem rád, že Český dům je takovým hmatatelným výsledkem,“ říkal Zeman.

Video  Zeman vyrazil do Srbska. Přivítal ho tam prezident Vučič  - Blesk Zprávy / Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

S Vučičem se Zeman naposledy setkal loni v říjnu v Praze u příležitosti konání summitu Evropského politického společenství na Pražském hradě. Mluvili tehdy například o migrační krizi a vysokém růstu počtu migrantů, kteří přes Českou republiku mířili z Turecka do Německa.

Tématem rozhovoru tehdy bylo i otevření Českého domu. Právě jeho zřízení bude podstatnou částí srbské cesty Zemana. Za jeho obnovení se přimlouval Zeman opakovaně, s Vučičem o něm mluvil například při své návštěvě v Srbsku v roce 2019. Jeho stavbu zaplatila ve dvacátých letech 20. století česká krajanská komunita, v 60. letech jej zkonfiskovala Jugoslávie.

Vučić Zemanovi slíbil, že se zasadí o vyřešení majetkoprávních sporů. Srbsko následně investovalo do opravy domu a většinu budovy je nyní připraveno darovat České republice.

Zeman s Vučičem proto v Bělehradě podle Pražského hradu podepíše Společné prohlášení prezidentů obou zemí o rozvíjení kulturní spolupráce a o zřízení Českého domu v Bělehradě, které má představovat politické stvrzení záměru dům Česku darovat. Darovací smlouvy budou uzavřeny následně mezi příslušnými institucemi obou zemí.

V domě bude sídlit České centrum i další české agentury a instituce, stejně jako krajanská komunita. Právě Česká centra by měla mít Český dům ve správě. Aby bylo zajištěno financování, budou některé prostory nabídnuty k pronájmu českým firmám.

Video  Zeman vychválil protokoláře Kruliše: Nejlepší manažer, co jsem poznal. ČNB lepšího nemůže získat!  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Češi silně investují v Srbsku, upozornil Zeman

Zeman na tiskovce uvedl, že jednání s Vučičem se nebudou týkat „jenom Českého domu“, ale že za posledních 10 let vzrostla obchodní výměna mezi oběma zeměmi trojnásobně.

„Uvědomte si, že Češi velmi silně investují v Srbsku. Jsou zde akvizice, které jsou více než srovnatelné s akvizicemi do větších zemí,“ uvedl Zeman.

Pojede ještě na Slovensko. Izrael padne?

„Zcela určitě se pojedu rozloučit na Slovensko. Pokud jde o cestu do Izraele, je sice otevřená, ale na druhé straně bohužel baby ministr, jak se někdy říká, pan Lipavský stále ještě protestuje proti přesunu ambasády,“ poznamenal v Bělehradě Zeman, který si již v sobotu stěžoval na Frekvenci 1 to, že Lipavský jeho cestu „sabotuje“. 

Video  Zeman okomentoval zvolení Pavla: Prezidenta výsledek jeho nástupce překvapil  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 30. ledna 2023 02:30 )

Annika ( 29. ledna 2023 23:00 )

MV v rukou petikolky a zmanipulovane volby ve prospech komandira Pavla.

Brett ( 29. ledna 2023 20:34 )

Vůčic je největší evropský kolaborant s putinem a cesta do Srbska neni tedy dobrým signálem pro EU a NATO. Naštěstí tenhle zlodedek za měsíc odejde do propadliste dějin a nestekne po něm už ani pes.

Jirik-ta ( 29. ledna 2023 19:55 )

Pavel to vtělil do hesla Řád a klid . Bůh ochraňuj ameriku a celý svět.

verka1 ( 29. ledna 2023 18:29 )

Exprezident Klaus
Prezident Zeman
Budoucí prezident Pavel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa