Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schůze k nedůvěře Fialově vládě bude těsně po 1. kole voleb! Babišova kampaň, zní z pětikoalice

Aktualizováno -
13. ledna 2023
12:07
Autor: ČTK - 
13. ledna 2023
11:28

Opoziční hnutí ANO dnes podalo žádost o svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Podnět podepsalo 58 poslanců hnutí, předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová jej dopoledne předala do sekretariátu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Schůze začala 17. ledna od 10:00 – tedy nedlouho po 1. kole prezidentských voleb.

Hnutí ANO sesbíralo podpisy pro svolání sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Schůze se nejspíš uskuteční před druhým kolem prezidentské volby, v níž kandiduje i šéf ANO a expremiér Andrej Babiš. Dá se očekávat, že i on bude při jednání kritizovat kabinet.

Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) bude hlasování čelit podruhé. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o svržení vlády nebude úspěšný.

Na vyvolání jednání o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) se klub hnutí ANO shodl v úterý. Šéfka klubu Alena Schillerová postup zdůvodnila tím, že koalice zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech.

Vládní představitelé spojují hlasování o nedůvěře se snahou vytvořit prostor bývalému premiérovi a kandidátovi na prezidenta Babišovi před druhým kolem volby hlavy státu. Už v úterý uvedl premiér Fiala, že se opoziční hnutí snaží o prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu.

Schillerová to odmítla. „Koalice měla celou tuto záležitost ve svých rukou. Stačilo zařadit některé body, které trápí občany země a o jejichž zařazení jsme žádali v úterý,“ uvedla.

„Kdybychom to chtěli zapojit jako součást předvolební kampaně, uděláme to tento týden. Donesli bychom podpisy mnohem dříve a dávalo by to větší logiku. Copak my víme, kdo bude ve druhém kole?,“ řekla. Poznamenala také, že neví, zda Babiš na poslanecké jednání dorazí.

Video  Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěře vládě  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Předsedkyně Sněmovny musí schůzi svolat podle jednacího řádu neprodleně po obdržení žádosti. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

jajas ( 16. ledna 2023 08:36 )

Vláda na nic! Stanjura je natěšený, že si do EU půjčíme 5 miliard na pomoc Ukra­jině­....půj­číme!­!!! Což znamená, že toto budeme vracet x-let! Takového zadlužení jsou schopni pouze pro ukrajince....češi "se budou muset uskrovnit"!

st.rec ( 15. ledna 2023 12:16 )

Hlasování o nedůvěře ano,bohužel už i asi rok pozdě.

Babišova Inflace ( 15. ledna 2023 09:57 )

Po Topolánkově vládě zbyl státní dluh 19 miliard, po Babišově 2 biliony, tedy 100x větší.

ad-ga ( 15. ledna 2023 09:05 )

Kdo to bude splácet? Naše děti?

ad-ga ( 15. ledna 2023 09:03 )

Provedou:
ministr financí,
místopředseda vlády
a ministr práce a sociálních věcí,
1. místopředseda vlády a ministr vnitra
prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.
předseda vlády
podepsáno elektronicky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa