Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš o verdiktu soudu: Emoce si „vyřídil v ložnici“ a přidal i vzkaz kandidátům

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. ledna 2023
13:23
Autor: ČTK, for, simao - 
9. ledna 2023
11:26

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) na pondělí 12:00 svolal tiskovku do Průhonic, aby okomentoval soud v kauze Čapí hnízdo, který ho nepravomocně zprostil obžaloby. Uvedl, že na soud nedorazil proto, aby se vypořádal se svými emocemi. Poděkoval své rodině, že byla po celou dobu po jeho boku, a poděkoval i Janě Nagyové, že byla odvážná. Nagyová následně uvedla, že pocítila velkou úlevu. Verdikt pak komentují i Babišovi rivalové. Jak dopadne dnešní dění na 1. kolo voleb?

„Nevinen! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ uvedl před tiskovkou na twitteru Andrej Babiš ve svém prvním prohlášení.

„Mám obrovskou radost. Mám hlavně radost kvůli mojí rodině, kvůli nejbližším spolupracovníkům, kvůli lidem, kteří mi fandili. Já myslím, že je to dobrá zpráva pro celou Českou republiku, pro všechny občany ČR, že žijeme v právním státě a že máme nezávislou justici a že máme soud, který nezávisle rozhodl o tom, že paní Nagyová a já jsme byli zproštěni viny,“ uvedl na tiskovce Babiš.

K verdiktu se v Průhonicích vyjádřila i Nagyová. „Když jste tak dlouho stíhaný, má to vliv na rodinu, přátelství. Nezůstal kámen na kameni a budu o tom mluvit se svým právníkem,“ uvedla k tomu, že se bude o následcích procesu na její život bavit se svými obhájci. Nechtěla ale potvrdit nebo vyvrátit to, zdali bude například požadovat finanční odškodnění. 

„Pro mojí rodinu a pro mě to samozřejmě bylo obrovské trauma. My jsme vlastně šest let museli bojovat s nepravdou a různými informacemi, které nebyly pravdivé. Já jsem rád, že soud uznal argumenty mojí obhajoby, opakovaně jsem tvrdil, že jsem nikdy nic nespáchal nezákonného,“ podotkl Babiš. Trvá na tom, že šlo o politické trestní stíhání. Nešlo však dle něj o politický proces, za tato slova se omluvil. 

Babiš ale nebyl stíhán pro jednání související s jeho politickou aktivitou, ale pro závažné podezření z ekonomické trestné činnosti, zdůraznil dnes soudce Šott.

Babiš: Emoce jsem si vyřídil v ložnici

Proč dnes nebyl na vynesení rozsudku? „Důvod? Zkrátka jsem tam nechtěl být. Po šesti letech, když bojujete za pravdu, a já jsem si je vyřídil ve své ložnici,“ uvedl. Dodal, že je pro něj tímto kauza u konce. 

Babiš uvedl: „Měli bychom ctít rozhodnutí soudu a to proběhlo. Já jsem tomu rád. Teď už se k tomu snad nikdo nebude vracet v rámci debaty prezidentských kandidátů (...). Pokud bych se stal prezidentem, tak samozřejmě budu lidem k dispozici, abych je vyslechl, pokud měli nějaké zkušenosti z hlediska nějakých věcí.“

Zeman volal Babišovi

Babišovi volal po rozsudku i jeho podporovatel prezident Zeman. „Pan prezident mi hned ráno volal po tom rozsudku. Takže mi poblahopřál a mluvili jsme spolu krátce. To samotně si vážím, určitě je to dobré povzbuzení pro mě,“ prozradil Babiš.

Verdiktu soudu, jenž zprostil obžaloby Andreje Babiše, si všímají všechny velké světové agentury. Pro Babiše je to podle nich povzbuzení před volbami.

„Skutečnost, že soud Andreje Babiše zprostil obžaloby, mu může napomoci především ve druhém kole. Zejména pokud se mu podaří vyportrétovat protikandidáta/protikandidátku jako jednoznačné reprezentanty současné vlády,“ míní politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy. Jak reagovali protikandidáti v boji o Hrad?

Reakce protikandidátů: Chtějí ho porazit ve volbách

Babiš i nadále zůstává nebezpečím pro Českou republiku, přispívá k rozvracení demokracie a voliči by mu měli vystavit vysvědčení v nadcházejících prezidentských volbách. Vyplývá to z reakcí prezidentských kandidátů na dnešní rozsudek soudu v kauze Čapí hnízdo.

„Rozumím tomu, že rozhodnutí soudu mnohé z Vás rozzlobilo, ale zachovejme chladnou hlavu a místo kritiky soudu pojďme jako zodpovědní občané Andreji Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Na to tu máme demokracii,“ napsal na twitteru jeden z favoritů volby Petr Pavel. Uvedl také, že Babišovi posílenému rozhodnutím soudu a o voliče Josefa Středuly, který z volby v neděli odstoupil, se musí postavit někdo, kdo má potřebné zkušenosti a své největší bitvy už má za sebou. Voličům vzkázal, že Babiše s jejich pomocí porazí, a vyzval je, aby přišli k volbám.

Podle další z favoritek volby Danuše Nerudové je potřeba rozhodnutí soudu respektovat. „Máme nezávislou justici a tato kauza nebyla zpolitizovaná, jak sám Andrej Babiš tvrdil. Nic to ale nemění na tom, že Andrej Babiš v politice dlouhodobě prosazuje pouze své vlastní zájmy, přispívá k rozvracení demokracie,“ sdělila ČTK prostřednictvím svého mluvčího. Dodala, že v druhém kole Babiše porazí.

Rozhodnutí soudu je třeba respektovat i podle Marka Hilšera. Kauza Čapí hnízdo je ale podle něj pouze malý střípek v mozaice negativního působení Babiše v Česku. Řada věcí podle něj zůstává nevyjasněná, například otrávení Bečvy. „Andrej Babiš a jeho dlouhodobý střet zájmů zůstává nebezpečím pro ČR,“ uvedl.

Podle Pavla Fischera osvobozující rozsudek neznamená, že se Babiš nedopustil podvodu, ale nepodařilo se prokázat trestný čin. Poukázal na to, že Babiš na základě rozsudku hodnotí justici jako nezávislou. „Kdyby ale rozhodla jinak, nezávislá by už nebyla? Co je to za nesmysl? Svými nebezpečnými výroky o politickém procesu Andrej Babiš systematicky podrýval důvěru v nezávislou justici,“ sdělil Fischer ČTK. Nyní by se měl podle něj okamžitě omluvit a vyvodit z toho pro sebe důsledky.

Podle Karla Diviše je rozsudek pro Babiše do posledního předvolebního týdne dobrá zpráva, protože by ho odsouzení přinejmenším u části voličů poškodilo. „Když se na věc podíváme ale hlouběji, k žádné velké změně vlastně nedošlo. Pokud se státní zástupce odvolá, což lze očekávat, Andrej Babiš bude i nadále čekat na pravomocný rozsudek,“ napsal ČTK.

„Ano, soud zprostil pana Andreje Babiše obvinění. Opakovaně jsem říkal, že v demokratické společnosti rozsudky činí soudy, nikoliv média,“ sdělil ČTK Tomáš Zima.

Video  Čapí hnízdo: Babiš zproštěn obžaloby! Soudce Šott přečetl rozsudek, nejde o trestný čin.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 13. ledna 2023 22:36 )

Xosos prostudoval jsi všechny dotace od 89?Nebo tě jiné nezajímají?Tato možná byla ,pro náš národ jedna z úspěšných,protože tady vzniklo něco hezkého a nezmizela bez nějakých viditelných výsledků. Čím lepší výsledek,tím větší odpor některých lidí?

pindal ( 13. ledna 2023 22:11 )

No na tebe taky hnise ten nick sedí,mě mrzí,že se považuje za nemocnou,protože názory má zdravý a ve zdravém těle zdravý duch,ale Ty se z toho taky dostaneš.

pindal ( 13. ledna 2023 22:00 )

Když vidí ty nemehla,kteří se ho snaží svrhnout,tak koho by to nebavilo.
Já bych řekl,že jeho chyba je,že je bere vážně,ale ještě horší je,je jim vychází v ústrety v domnění,že ho pochopí.

Jaryn19 ( 10. ledna 2023 13:13 )

Al Copne se také smál soudům, než ho dohnali za daňové úniky. To samé hrozí Babišovi za daňové úniky Agrofertu, kdy se proplácely faktury na neprovedenou reklamu na Čapím hnízdě. Jde o daňový únik v desítkách milionů, takové daně měl zaplatit Agrofert a zdaněné peníze měl půjčit Čapímu hnízdu. Potom by to bylo vše OK

oltec ( 10. ledna 2023 04:43 )

xosos mluvte jen za sebe a ne v množném čísle to že vy něco nechcete neznamená že to nechtějí jiní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa