Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Žalobce navrhuje pro Babiše podmínku a obří finanční trest! Kdy padne rozsudek?

Aktualizováno -
5. ledna 2023
15:02
Autor: ČTK, for, Maxmilián Nový - 
5. ledna 2023
09:05

V případu dotace na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě kandidát na prezidenta a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, navrhuje státní zástupce pro oba tříleté podmíněné tresty. Pro oba chce i peněžité tresty, pro Babiše deset milionů, pro Nagyovou 500.000 korun. U soudu se ve čtvrtek četly závěrečné řeči. Pražský městský soud ve středu znovu vyslechl oba obžalované, zopakovali, že jsou nevinní. Hlavní líčení je zatím nařízené do pátku a v pondělí by mohl být vynesen rozsudek. Reportér Blesku byl na místě. 

Babišovi právníci ve středu u hlavního líčení navrhli další důkazy, mimo jiné knihu Andrej Babiš mladší: Oči mi otevřel Bohdan Švarc. Obhájce také zažádal o revizní psychologický posudek stavu politikova syna, který u soudu vypovídal loni v září.  

Soud ve čvrtek návrh zamítl a vyzval strany přednesu závěrečných řečí. Jako pvní pronesl závěrečnou řeč žalobce Jaroslav Šaroch.

„I přes jeho momentální negativní vztah k obžalovanému Babišovi není důvod posuzovat výpověd svědka jako účelovou s cílem někomu ublížit,“ uvedl Šaroch na adresu Andreje Babiše juniora. Není podle něj tak důvod mu nevěřit, že akcie opravdu nepřevzal ani jejich převzetí nepodepsal. Jasné jsou podle něj i důkazy, že v době podpisu byl zrovna junior v USA. 

Podmínka i obří finančí trest

Dle slov Šarocha Čapí hnízdo muselo být propojeno s firmou Imoba a holdingem Agrofert, jinak by od banky HSBC nedostalo úvěr okolo 400 milionů korun. Ve své více jak dvouhodinové řeči se vrátil i k posudkům z předchozího dne, které zkoumaly konkurence ostatních podniků Agrofertu.

Státní zástupce navrhuje uložit obžalované Nagyové úhrnný trest odnětí svobody 3 let s podmíněným odložením na pět let. Peněžitý trest navrhuje ve výši 500 tisíc korun.

„To se snad ani nedá komentovat. Státní zástupce tu snad ani neseděl v průběhu dokazování,“ reagovala na návrh trestu Nagyová. Na dotaz, zdali je překvapená, jen konstatovala, že není. 

Andreji Babišovi navrhl Šaroch tříletý trest s podmíněným odložením po dobu 5 let, peněžitý trest 200 denních sazeb denní sazba 50 000 tisíc korun, celkem tedy 10 milionů korun.

„Obžaloba má školácké chyby,“

Začíná závěrečná řeč právníka Nagyové Josefa Bartončíka začala útokem na obžalobu. Podle něj se obžaloba řídila metodou: „Nevíme, co je špatně, ale musíme něco najít,“ a dodal, že obžaloba má školácké chyby.

„Obžaloba neprokázala, že by v dotčených letech nebyla malým či středním podnikem… už je tohle je důvodem ke zproštění obžaloby.“ řekl také Josef Bartončík.

V kauze Čapí hnízdo rozhodne soud zřejmě v pondělí, avizoval ve čtvrtek soudce Šott. V pátek bude pokračovat přednes závěrečných řečí. Reportér Blesku dodává, že závěrečná řeč Babiše bude také obsáhlá. Upozornili na to novináře už při příchodu na soud. Později během dne bylo řečeno, že může trvat až tři hodiny. 

Babišův právník Eduard Bruna začal svoji závěrečnou řeč pochvalou. „Pana žalobce považuji za kvalitního právníka a žalobce. Vedl obžalobu seriózním způsobem... Choval se korektně. A zaslouží moje uznání.“

Bruna ožil a svoji řeč pojal poměrně teatrálně, informuje reportér Blesku. Často nemíří se svojí řečí k soudnímu senátu, ale naopak směrem k novinářům. Při otáčení stránek si lehce plivne na prsty, aby se mu stránky lépe otáčeli. Během své řečí mává rukama jako by přednášel ve škole. Nakonec jej napomenul soudce a s úsměvem podotknul, aby mluvil na něj. Následně byl soud odročen na další den. 

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (5.1.2023) Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (5.1.2023) | Blesk:Renata Matějková

Obžaloba tvrdí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci podala Nagyová.

Babiš ve středu zopakoval, že považuje své trestní stíhání za účelové, politické a načasované před prezidentské volby, jejichž první kolo se uskuteční 13. a 14. ledna. Uvedl, že neřídil ani neovlivňoval Farmu Čapí hnízdo, přestože za projektem původně stál. Nagyová odmítla, že by při žádosti o prostředky z fondů Evropské unie obcházela pravidla.

Video  První týden soudu s Andrejem Babišem  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 17:00 )

to je jen první kolo. Další kolo budou daňové úniky z Agrofertu. Platit reklamu, která se x násobně předražila, to se při kontrole finančního úřadu nevyplácí. To si vyzkoušela řada podnikatelů a někteří si za to odseděli trest v kriminále. V případě Agrofertu a jeho firem jde o daňový únik v desítkách milionů Kč

st.rec ( 7. ledna 2023 10:06 )

A kdo kdy potrestá firmu: Orlík nad Vltavou s.r.o.,Bělohorská 165? 98% podílu patří tehdejšímu financministru Kalouskovi a podle zprávy z r.2013 tam napumpoval víc než 100 mega.A potom ještě přibyl pozemek po vepřínu.

roxin ( 6. ledna 2023 06:20 )

Možná dřív ho uvidí na PRAŽSKÉM HRADĚ.

nespokojeny ( 5. ledna 2023 19:13 )

Nechte ho být a volte si podle sebe.

LuCo ( 5. ledna 2023 18:58 )

Od začátku vše Fialový hnus! Neschopní dělali, dělají a budou dělat vše proti schopnějším, kteří něco dokázali, na rozdíl od nich...Viz "psí bouda"...Šaroch se snaží uplést z h..na bič....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa