Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Zeman nejmenuje Hladíka ministrem, má k němu výhrady. Jurečka zůstane na „dvou židlích“

Aktualizováno -
4. ledna 2023
18:21
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
4. ledna 2023
05:50

Prezident Miloš Zeman sdělil kandidátovi na ministra životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL), že má výhrady k jeho jmenování a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl po schůzce s prezidentem. Lidovecký vicepremiér Marian Jurečka se tak zatím „nezbaví“ dočasně přiděleného rezortu. Hladíkův nástup do vlády se odsunul kvůli vyšetřování brněnské kauzy přidělování městských bytů. Kriminalisté zkoumali i kancelář tohoto náměstka. 

Prezident Zeman se s kandidáty na ministry vždy chtěl sejít nejdříve osobně. Svůj záměr sejít se i s Petrem Hladíkem potvrdil premiér Petr Fiala (ODS) po novoročním obědě v Lánech. „Pan prezident se chce setkat s Petrem Hladíkem a bavit se s ním o všech okolnostech a věcech, které provázejí to jmenování,“ řekl Fiala na dotaz, zda je pravda, že má Zeman ke jmenování výhrady.

Premiér dodal, že předpokládá, že po schůzce Zeman sdělí své rozhodnutí o dalším postupu a že tématem rozhovoru by mohly být i úkoly, které bude Hladík na rezortu mít. Blesk Zprávy následně zjistily, že se Zeman s Hladíkem sejde právě dnes, potvrdil to hradní kancléř Vratislav Mynář. 

Zeman Hladíka odmítnul

Hladík dorazil za Zeman v domluvený čas. Jejich fotografii sdílel na twitteru mluvčí Jiří Ovčáček. Setkání ale nakonec bylo neúspěšné, jak zhruba po hodině a půl informoval Hladík. 

„Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu na téma vedení rezortu životního prostředí, ta debata byla poměrně obsáhlá a konkrétní. V závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem,“ informoval Hladík. 

Hladík se domnívá, že mu výhrady vysvětlil, ale prezident na svém stanovisku podle kandidáta trvá. „Logicky o této záležitosti budu informovat KDU-ČSL a po konzultaci s předsedou Marianem Jurečkou, který situaci probere s premiérem Petrem Fialou, budeme tuto záležitost dále řeši,“ dodal Hladík a odmítnul odpovídat na jakékoliv dotazy. Reakce pro Vás zjišťujeme. 

Lidovci na nominaci trvají, Jurečka sedí na dvou židlích

„Informaci od pana prezidenta beru na vědomí, nevidím však žádné zásadní důvody proč Petra Hladíka odmítá jmenovat. Petr Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán,“ zareagoval na rozhodnutí Zemana Jurečka na twitteru. 

Podobně se pro Blesk vyjádřil i mluvčí vlády Václav Smolka, který nám napsal, že premiér také vzal rozhodnutí na vědomí a bude o situaci jednat s Jurečkou. 

Podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) bylo celé jmenování Hladíka „nešťastné“ a „prezidentovi rozumí“. Uvedl to v České televizi. Rýpl si do koalice, že ještě nedávno požadovala rychlé odstoupení Jany Mračkové Vildumetzové proto, že měla na svatbě člověka spjatého s kauzou Dozimetr a nyní trvá na člověku, u kterého probíhalo šetření kvůli kupčení s byty v Brně. 

Předsedkyně ANO Alena Schillerová si myslí, že by nejdříve měla být došetřena brněnská kauza. „Prezident Miloš Zeman má výhrady ke jmenování Petra Hladíka ministrem. Je to správný přístup, protože zatím nebylo vysvětleno vůbec nic. A právě proto je důležité, aby na Hradě byl silný prezident, který nebude jen sloužit vládě a plnit její rozkazy,“ konstatovala na twitteru. 

Podle komentátorů ale vyjádření Zemana neznamená, že Hladík jmenován nebude. Prezident totiž nemůže nejmenovat ministra, ale může leda „zdržovat“. Je také nutné, aby bylo řečeno, jaké výhrady prezident má - zdali výhrady kvůli brněnské kauze či výhrady kvůli názorům na vedení. 

Lídři koaličních Starostů a nezávislých (STAN) a TOP 09 napsali ČTK, že Zemanův postoj berou na vědomí. „Není to pro vládu jednoduchá situace. Věřím, že KDU-ČSL brzy přijde s řešením,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podobně se vyjádřila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Očekávám od KDU-ČSL řešení situace,“ napsala.

Fiala poslal návrh na jmenování Hladíka Zemanovi před koncem roku 2022. Učinil tak poté, co lidovci na jeho jmenování trvali, když se neprokázalo, že byl zapleten do kauzy přidělování městských bytů v Brně. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ uvedl premiér.

Připomeňme, proč se vlastně Hladíkovo jmenování protáhlo. Původně měl tento náměstek brněnské primátorky převzít rezort životního prostředí po Anně Hubáčkové (KDU-ČSL), která odstoupila z funkce loni v říjnu kvůli zdravotním obtížím. Pak se ale objevila informace o tom, že kriminalisté pročesávají prostory bytového odboru brněnského magistrátu a radnice. Mimo jiné i kancelář Hladíka a některé jeho osobní věci. 

Vysvětlení požadovala po Hladíkovi také strana, přeci jenom se jedná o místopředsedu lidovců. Celostátní výbor nakonec nominaci na ministra podpořil a pevně za kandidátem stál i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Hladík nakonec obviněný nebyl, na což premiér čekal a v prosinci se tak rozhodl, že jej Zemanovi pošle na kobereček. Rozhodnutí premiéra kandidát na ministra uvítal na twitteru. „Ministerstvo životního prostředí má před sebou mnoho důležitých výzev pro budoucnost České republiky, které velmi rád proberu s panem prezidentem v následujících dnech,“ napsal. 

Kandidát na ministra také často v médiích opakoval, že s policisty spolupracuje. 

Jak již bylo zmíněno, velkou podporu měl Hladík u předsedy strany a také u vládního vicepremiéra. Jurečka také za kanditáta rezort životního prostředí dočasně vedl. Pověřil ho tím Fiala na začátku listopadu roku 2022.

Jurečka se svěřil Blesk Zprávám, že starost o dva rezorty má svá úskalí. „Na rovinu říkám, že z toho nejsem nadšený. Na rozdíl od pana Havlíčka, u mě je to angažmá, které je tu na dobu nezbytně nutnou. Pan Havlíček a pan Babiš to tehdy vzali programově, že to budou dva a půl roku dělat, a já si myslím, že je to špatně. Z vlastní zkušenosti si nedokážu představit, jak tohle může někdo dělat dva a půl roku, aby to neznamenalo, že ten výkon není snížený. Prostě člověk přechází mezi agendami, jsou dny, kdy jsem třeba dopoledne řešil MPSV a odpoledne mě čekaly schůzky kvůli životnímu prostředí,“ uvedl v bilančním rozhovoru pro Blesk na konci roku. 

Dodal, že by rád životní prostředí předal Hladíkovi na začátku ledna - tedy někdy v těchto dnech. Před středečním jednání vlády Jurečka uvedl, že si myslí, že na příštím jednání kabinetu jej již Hladík v roli ministra nahradí. „Nepředpokládám, že by mělo dojít k tomu, že by pan prezident měl nějaké zásadní výhrady,“ dodal. Nyní je ale situace jinak. 

Video  Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 4. ledna 2023 20:51 )

Není. Nedivil bych se, kdyby byl Zeman dokonce na postupu dohodnut přímo s Fialou. Je to politika . Zákulisní politika. Hladík neskutečně "škodil" ODS, konkrétně primátorce Vaňkové v Brně. To je tzv. produkt ministra Blažka, pracovala u něho v kanceláři.
Z Brna je odstraněn, to bylo pro ODS zásadní, nyní už ho nepotřebují. Možná i pomsta.

karmazdarma ( 4. ledna 2023 20:20 )

To se dalo čekat, že ho nejmenuje, ale na druhou stranu Otylý Prasečkář to na dvou židlích ,se svou řiťí,určitě zvládne ještě nějaký ten rok.

xxxx678 ( 4. ledna 2023 18:28 )

Trestně stíhaný lhář Babiš mu nevadí, dokonce ho bude volit, a Hladík mu vadí. Už aby šel dědek do ....odporná povaha ten Zeman.

defakto ( 4. ledna 2023 18:19 )

xiioma ( 4. ledna 2023 17:53 )

Škodit do posledního dechu, do poslední minuty. Odporná existence, tenhle Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa