Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rathovi poslali výzvu k nástupu do vězení! Exhejtman: Vrátím se tam, teď sloužím na Pankráci

Aktualizováno -
30. prosince 2022
11:07
Autor: ČTK - 
30. prosince 2022
09:44

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi i dalším odsouzeným v korupční kauze výzvu k nástupu do vězení. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí soudu Jiří Wažik. Na převzetí výzvy mají odsouzení deset dní, od doručení pak musí do vězení nastoupit do pěti dnů. ath má nyní jako lékař služby v nemocnici v pankrácké věznici. Se soudem už komunikoval, počítá s tím, že se do věznice ve stanoveném termínu vrátí, řekl ČTK.

„Výzva k nástupu trestu odnětí svobody byla všem odsouzeným odeslána právě dnes. U všech je stanovena lhůta pěti dnů od doručení této výzvy,“ uvedl Wažik.

Rath byl z věznice, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci, propuštěn letos v lednu, v červnu byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy a soud mu dříve uložený trest o rok prodloužil.

Na Silvestra slouží na Pankráci

Rath má přitom v sobotu službu v nemocnici v pankrácké věznici. „Tento týden bude třetí, tak fakticky už ve vězení jsem,“ řekl Rath. „Počítám, že v příštím týdnu odevzdám klíče od věznice a v soudem stanoveném termínu se tam vrátím,“ dodal.

Ústřední trojicí druhé větve kauzy byli stejně jako v první části případu Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott.

Podle soudu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužily soudy tresty na osm let vězení.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Do vězení soudy poslaly Lucii Novanskou a Pavla Drážďanského, zbylé obžalované potrestaly podmínkami. Metrostavu soudy na tři roky zakázaly účast ve veřejných soutěžích.

Rath: Exministr načapaný se „sedmičkou“ v krabici

  • David Rath je bývalý středočeský hejtman a poslanec za ČSSD, který byl od listopadu 2005 do září 2006 ministrem zdravotnictví. Právě vedení kraje se mu stalo osudným.
  • Po svém zatčení v květnu 2012 rezignoval na funkci krajského zastupitele (a tím i na post hejtmana) a vystoupil ze strany. Poslanecký mandát, jehož se odmítl vzdát, mu zůstal až do rozpuštění dolní komory na konci srpna 2013. 
  • Za korupční kauzu, spojenou s působením v hejtmanské funkci, byl v červnu 2019 pravomocně odsouzen na sedm let do vězení, později mu soudy trest za další činy ještě prodloužily.
  • Letos v červnu odvolací pražský vrchní soud uznal Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými i v druhé větvi korupční kauzy. Rath v případu čelil obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji, za což mu prvoinstanční soud o rok prodloužil jeho již dříve uložený sedmiletý trest vězení. Toto rozhodnutí potvrdil i odvolací soud
  • Před letošním rozsudkem měl za sebou Rath 3,5 roku vězení, na svobodu se podmíněně dostal začátkem ledna letošního roku. O jeho propuštění rozhodl v neveřejném jednání Krajský soud v Brně. Novinářům tehdy řekl, že bude ještě několik týdnů dojíždět do brněnské věznice, kde si trest odpykával, jako lékař na částečný úvazek.
  • Po propuštění Rath připustil, že udělal řadu chyb, do politiky se vrátit nechtěl. Rathovi také zbývalo doplatit pět milionů korun z desetimilionového peněžitého trestu. Do vězení se Rath nyní má vrátit, stráví tam nejméně několik měsíců.
  • Rathův pád přišel v květnu 2012, kdy jej policie zadržela s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle vyšetřovatelů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath podle obžaloby dostal úplatky i v další kauze, která se týká zasahování do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Spolu s manželi Kottovými si do svého zatčení stihli rozdělit 38 milionů korun, z toho Rath dostal 16 milionů.

Video  Propuštění Ratha v lednu 2022  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 1. ledna 2023 17:23 )

Dá se to potvrdit!!!!

pindal ( 31. prosince 2022 22:44 )

Už je to trapný.

pindal ( 31. prosince 2022 22:42 )

nespokojeny ( 31. prosince 2022 17:31 )

Poraď se s Janouškem a budeš venku.

Jirik-ta ( 31. prosince 2022 16:33 )

a Fialu a celej slepenec?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa