Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rathovi prodloužili trest o rok a má zaplatit 13 milionů! Uznali ho vinným ve druhé větvi korupční kauzy

Aktualizováno -
21. června 2022
13:00
Autor: ČTK, simao - 
21. června 2022
10:41

Odvolací pražský vrchní soud dnes prodloužil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Uznal ho vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Někdejší politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení. Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Bývalý politik Daivd Rath byl uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy a musí také zaplatit 13 milionů korun. Odvolací senát v čele s předsedou Alexanderem Károlyim o pět milionů zmírnil peněžitý trest, který mu v lednu 2020 uložil prvoinstanční soud. „Vzali jsme v potaz majetkové poměry obžalovaných,“ prohlásil soudce.

Soud nevyhověl odvolání státního zástupce, který žádal prodloužení Rathova trestu o dva a půl roku. Podle Károlyiho při rozhodování o přitěžujících a polehčujících okolnostech zohlednil například délku řízení.

Rath bere rozsudek soudu, po němž se bude muset vrátit do vězení, takový, jaký je. Víc ho komentovat nehodlá. Vše již bylo řečeno, uvedl na dotaz ČTK.

Mezi vinnými i Metrostav

Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, uložil jim tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky. Za korupci potrestal i ostatní obžalované firmy.

Metrostav se neztotožňuje s trestem v tzv. druhé větvi Rathovy korupční kauzy - společnost poškozuje, a podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

 

Ústřední trojicí dnes projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott.

Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužil soud tresty na osm let vězení, zaplatit musí po 15 milionech korun.

Nikdo z obžalovaných dnes k soudu nepřišel. Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, letos byl propuštěn. V úterý 11. ledna 2022 opustil Rath věznici v Brně-Bohunicích.

Video  Bývalý středočeský hejtman David Rath opustil vězení. (11.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Žalobce trval na přísnějším potrestání bývalého politika, u hlavního líčení žádal o prodloužení jeho trestu o 2,5 roku. Rathovi obhájci jsou přesvědčeni, že ho není potřeba znovu posílat do vězení, protože by to již nemělo smysl. Prvoinstančním soudem uložený 18milionový peněžitý trest považovali za likvidační.

Jak se vyvíjela druhá větev Rathovy kauzy?

  • Týká se manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než 700 milionů korun. Konkrétně jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. V říjnu 2013 policie obvinila v této větvi osm firem a devět lidí včetně Ratha.
  • Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v srpnu 2015 oznámil, že kriminalisté navrhli obžalovat osm firem a devět lidí. Obvinění podle nich požadovali u zmanipulovaných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje úplatky za více než 60 milionů korun, z toho převzali 3,34 milionu.
  • V lednu 2017 vrátil Krajský soud v Praze druhou větev kauzy k došetření. Důvodem byly nezákonně pořízené odposlechy, kvůli kterým měly být ze spisu odstraněny některé důkazy. Soud měl též znovu vyslechnout některé svědky. Nejvyšší soud ale v červnu 2017 naopak konstatoval, že odposlechy jsou platné.
  • Krajský soud kauzu vrátil i kvůli novele zákona, která upravuje trestní odpovědnost firem. Podle nového znění, které platí od prosince 2016, firmy nemohou být stíhány v případech, kdy vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby zabránily protiprávnímu jednání zaměstnance. Novela sice začala platit až po podání obžaloby, policie i soudy ale musí přihlížet k předpisům, které jsou pro obžalované výhodnější.
  • V dubnu 2018 policie oznámila, že navrhla Ratha v této věci obžalovat. O tři měsíce později státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a osm firem (například Metrostav). Věc se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.
  • Stejně jako v první větvi kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě Kottovi, podnikatelka Lucia Novanská a Pavel Drážďanský. Aktuální část se navíc týká bývalých manažerů Metrostavu Petra Piláta a Jiřího Anděla či bývalého ředitele středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly do systému zapojeny.
  • Soud začal tuto větev projednávat v lednu 2018, předloni v lednu krajský soud dal Rathovi osmileté vězení a o rok mu prodloužil už pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle verdiktu soudu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Například Kottovým soud zvýšil o dva roky jejich šestileté tresty. Spolu s Rathem dostali také vyšší peněžité tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun (uhradili již každý 15 milionů), Rathovi uložila soudkyně osmnáctimilionový trest. Všichni dostali i zákazy činnosti.
  • Stavební společnosti Metrostav soud zakázal účast ve veřejných zakázkách na tři roky a uložil peněžitý trest ve výši deseti milionů korun. Pilátovi uložil krajský soud podmíněný a peněžitý trest a zákaz činnosti. Podmíněné i nepodmíněné tresty pak dostalo i dalších pět obžalovaných.
  • V kauze vystupuje i osm firem. Krom Metrostavu soud zakázal účast ve veřejných zakázkách i společnostem Hospimed, Jipe a Puro Klima, Konstruktivě Branko má podle rozsudku propadnout veškerý majetek. Obžalobě čelí ještě firma Tenton, které soud uložil povinnost zveřejnit v médiích část rozsudku, která se společnosti týká. Stejně soud potrestal i zbylé společnosti. Nejtvrdší trest, tedy zrušení právnické osoby, uložil soud dvěma obžalovaným firmám - Aveze a ML Compet.
  • Letos na počátku dubna se kauzou začal zabývat odvolací Pražský vrchní soud. Předseda senátu ale vyhověl žádosti některých obhájců na doplnění dokazování a jednání odročil. Soud se vrátil k odvolacímu jednání počátkem května.
  • Dnes pražský vrchní soud uznal Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy. Mezi nimi i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.

Video  Rath po propuštění z vězení: Budu pracovat jako lékař, politiku neplánuji  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

khonsun ( 21. června 2022 21:15 )

To nyni jeho stavajici pacienti budou muset jezdit do kriminalu. Nebo ze by jim pojistovny zaridily jineho lekare?

kralovna-vsech-mori ( 21. června 2022 17:03 )

Ten by šel jako první. Kupovat si ženský z Barmy.No kdo to kdy viděl.

kralovna-vsech-mori ( 21. června 2022 17:02 )

Kdo? V tom množství si neumím vybrat jednoho.

doktormediciny ( 21. června 2022 16:56 )

No ale to vezeni usetri...Cernym baronum to davali na knizku, ale to byli vojaci..

horaIysa ( 21. června 2022 16:03 )

Jedn už tam měl dávno být, jenže se drží mandátu jak lejno košile. Ale ono na něj taky dojde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa