Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Čapí hnízdo: Babiš přesvědčoval soudce. Jsem dobrý táta!

Autor: Maxmilián Nový - 
20. prosince 2022
05:00

Soudní síň v Praze včera zažila emotivní »přestřelku« v kauze Čapí hnízdo. Korunní svědek Andrej Babiš ml. má znalci potvrzenou schizofrenii, vypovídat ale může. Otce – expremiéra Babiše (68, ANO), musel nakonec krotit soudce, když přešel na přetřes jeho vztah se synem.

Zásadní svědek v kauze Čapí hnízdo, expremiérův syn Andrej ml., je schopen vypovídat u soudu. Takový je závěr dvou znalkyň, které posuzovaly jeho duševní stav. „Má paranoidní schizofrenii… teď je ve velmi dobrém stavu a je zaléčen,“ řekla včera psychiatrička Gabriela Leblová. Dle ní má Babišův syn ke svému otci sice negativní vztah, není ale na úrovni bludů. „Ten vztah nebyl hezký,“ sdělila, zatímco expremiér kroutil hlavou.

Soudce napomínal

Emotivně ale Babiš st. začal protestovat až u výpovědi psycholožky Jindřišky Záhorské. Ta sdělila, že jí Andrej ml. řekl, že mu nebyla opětována v dětství láska a špatně nesl rozvod svých rodičů. Zároveň nemá potřebu o svém otci lhát ani ho poškodit. „Chce ale spravedlivý proces,“ řekla Záhorská.

Její slova ale expremiéra rozčílila. „Vy jste za pět hodin zjistila víc než já za 39 let?“ ptal se psycholožky, která se ho několikrát musela zeptat, jak vůbec zní jeho otázka. „Vaše chování v tomto procesu začíná být krajně nevhodné,“ napomínal nakonec Babiše soudce Jan Šott. Předseda ANO se omluvil a prohlásil nakřáplým hlasem: „Jsem dobrý táta,“ než si zpět sedl.

Zásadní výpověď

Posudky znalkyň, že Andrej ml. je schopen vypovídat, jsou zásadní, jelikož na jeho slovech je založena část obžaloby. Pokud by expremiéra i jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou (52) Městský soud v Praze nakonec opravdu uznal vinnými, hrozí oběma až deset let vězení za údajný dotační podvod. Podle žalobců měl Babiš účelově vyvést farmu Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert, aby dosáhl na dotaci 50 milionů korun, na kterou by jinak neměl nárok. Ta totiž byla určena jen pro malé a střední podniky. Soud bude pokračovat 4. ledna.

 

LuCo ( 22. prosince 2022 19:39 )

Jak mezi řemeslníky, tak i mezi soudci se najdou fušéři.

ANOrozkradanidotaci ( 22. prosince 2022 16:10 )

Kapitalizmus ano, ale ne zloděje. V opravdu kapitalistických zemích by Babiš už byl v teplácích s vyhlídkou na budoucnost v nedohlednu. V USA dávají i sto let za mnohem menší zlodějiny.

pindal ( 22. prosince 2022 15:07 )

Všichni boháči to tak dělají,jinak to ani nejde.Všichni berou z cizího a někdo ve velkém. Levná pracovní síla ze zahraničí také asi není zakázaná a potom to mohou dělat všichni.Chtěli jsme přece kapitalismus?

Jaryn19 ( 22. prosince 2022 10:28 )

on si dováží levnou pracovní sílu ze zahraničí

pindal ( 21. prosince 2022 20:23 )

V tom případě ho může přivést na mizinu kde kdo,protože k němu nikdo pracovat nepůjde. Všichni budou pracovat pro Vás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa