Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vezl Babiše mladšího na Krym, teď pro ANO točí tiskovky. Protopopov byl prý souzen i za krádež auta

Autor: ČTK - 
27. října 2022
16:28

Petr Protopopov, jenž před pěti lety odvezl syna někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) na Ruskem okupovaný Krym, od začátku roku pracuje pro hnutí ANO. Natáčí jeho tiskové konference pro sociální sítě. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy, kterému to potvrdil mluvčí hnutí Martin Vodička. Protopopov se ke svému angažmá u hnutí nechtěl vyjádřit a odkázal na mluvčího ANO.

„S Petrem Protopopovem spolupracujeme od začátku tohoto roku. V době nástupu i dnes má trestní rejstřík čistý,“ napsal webu Vodička. Server doplnil, že Protopopov byl podle informací médií v minulosti odsouzen za krádež auta a policie ho vyšetřovala i kvůli podezření, že prodával kradené součástky jízdních kol.

Video  Čapí hnízdo u soudu: Nové výpovědi svědků a absence expremiéra  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Protopopov v minulosti pracoval pro holding Agrofert ze svěřenského fondu předsedy ANO Babiše a spolu s Babišovým synem například pracoval jako kurýr firmy. Andrej Babiš junior později uvedl, že ho Protopopov v roce 2017 zavezl na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo, v lednu 2018 se kvůli tomu obrátil i na policii. Podle jeho verze ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která byla dříve poradkyní jeho otce na ministerstvu financí, aby nemohl v případu vypovídat proti otci. Policie věc prověřovala pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, věc ale dvakrát odložila s odůvodněním, že se nestal trestný čin ani přestupek. Předseda ANO Babiš tvrdí, že na Krymu byl jeho syn dobrovolně.

Kauzu dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo začal pražský městský soud projednávat v září. Obžalovaní Babiš i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) vinu odmítli. Podle státního zástupce způsobili škodu 50 milionů korun. Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Předseda trestního senátu Jan Šott počítá s tím, že by v prosinci mohly v případu začít závěrečné řeči.

sorgedoktor ( 28. října 2022 11:39 )

Ty komentare jsou takove neslane nemastne.Chlapce cela kausa muize poskodit na zdravi, potrebuje klid. Snad by nebyl takovy problem cele to jednani uskutacnit bez neho...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa