Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Europoslanec Zdechovský čelí otázkám kvůli cestě do Bahrajnu. Byl tam se synem zbrojaře Strnada

Aktualizováno -
15. prosince 2022
19:39
Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2022
20:40

Český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský čelí podle listu The Guardian otázkám kvůli své cestě do Bahrajnu v souvislosti s tím, že je jedním ze spoluautorů návrhu rezoluce o tamním politickém vězni. Ta je podle některých jeho kolegů z Evropského parlamentu jednostranná, píše list. Europoslanec sám ČTK řekl, že nijak nepochybil. Český Denik N o den později napsal, že Zdechovský se v Bahrajnu setkal s mladším synem českého zbrojaře Michala Strnada. 

Zdechovský letos v dubnu odjel do blízkovýchodní země na neohlášenou návštěvu, zjistil The Guardian, a setkal se tam s představiteli bahrajnské obchodní komory. Cestu europoslanec označil za soukromou, kterou si hradil sám, nemusel ji proto uvádět v systému Evropského parlamentu. Europoslanci musí podle pravidel hlásit takové cesty, jež platí třetí strana.

Zdechovský řekl, že žádná pravidla neporušil a na nahlášení cesty v zájmu transparentnosti pracuje. „Čelím otázkám a vše deklaruji, vše transparentně dokládám,“ uvedl europoslanec.

Později sdělil, že do Bahrajnu jel na návštěvu tamní křesťanské komunity a že se s Jaroslavem Strnadem na setkání s bahrajnskou obchodní komorou potkal pouze náhodou. „To nebylo jednání, to bylo takové přátelské setkání, on tam s nimi možná předtím jednal, ale já jsem tam nebyl celou dobu,“ řekl Zdechovský Deníku N.

Server poukazuje na to, že komora popisuje akci jinak. Podle tiskové zprávy europoslanec s jejím vedením jednal o byznysovém prostředí v Bahrajnu, o jeho investiční legislativě nebo infrastruktuře. Tématem byly i vztahy mezi Bahrajnem a Českem.

Skupina Czechoslovak Group Deníku N potvrdila, že ji Jaroslav Strnad v Bahrajnu zastupoval. „Byl v Bahrajnu na seznamovacích obchodních jednáních, během kterých představoval skupinu CSG a její portfolio. Během jednání na místní obchodní komoře se setkal s europoslancem Zdechovským,“ uvedl mluvčí skupiny Andrej Čírtek. Dodal, že firma za Zdechovského nehradila žádné cestovní náklady.

Korupční skandál v Bruselu

Na téma možného ovlivňování chodu Evropského parlamentu zájmy skupin ze zemí mimo unijní sedmadvacítku se nyní upírá pozornost kvůli korupčnímu skandálu, který minulý pátek odstartovala série policejních razií a zadržení v Bruselu.

Několik současných či bývalých poslanců a pracovníků Evropského parlamentu v kauze čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. EP kvůli tomu v úterý zbavil funkce místopředsedkyně řeckou europoslankyni Evu Kailiovou, jednu ze zadržených osob. Ta trvá na své nevině, zapojení odmítl i Katar.

Evropská lidová strana (EPP) se dnes už před publikací zjištění listu The Guardian podle tiskového servisu české delegace v souvislosti s aférou kolem Kailiové rozhodla, že se nebude účastnit „žádných příprav, jednání, rozpravy ani hlasování na plénu“ ohledně naléhavých usnesení, zejména těch souvisejících se zahraničněpolitickými postoji EP.

Nic nenasvědčuje tomu, že by Bahrajn nebo Zdechovský jednali protizákonně, zdůraznil dnes The Guardian.

Bouře ve sklenici vody, míní europoslanec

Zdechovský je jedním ze spoluautorů návrhu rezoluce, o níž měl Evropský parlament hlasovat ve čtvrtek. Týká se vězněného obhájce lidských práv Abdalhádího Chavádži, který si odpykává doživotní trest za účast na protivládních protestech v roce 2011.

Podle The Guardianu rezoluce překvapila tím, že je v ní Chavádža veden jako „politický oponent“, člen teroristické skupiny, a v textu se vůči němu opakují oficiální obvinění. Ta už v roce 2012 OSN označila za vágní a zpochybnila jejich oprávněnost.

Dánská liberální europoslankyně Karen Melchiorová uvedla, že „jednostrannost rezoluce lidovecké frakce vyvolává určité pochybení“. Obvinění z terorismu má podle ní za cíl pošpinit Chavádžův obraz. „Je to velmi podobné tomu, jak by to pojala bahrajnská vláda,“ citoval The Guardian europoslankyni.

„Kolegové se snaží vyvolat bouři ve sklenici vody,“ řekl ČTK Zdechovský, podle nějž jsou obvinění z jednostrannosti neoprávněnou kritikou. Zopakoval pozici zmíněnou v rezoluci, tedy že je Chavádža politický oponent bahrajnské vlády.

Video  „Mně a mojí rodině chodí výhrůžky smrtí. Srabů se bát nebudeme,“ řekl v Bruselu Zdechovský.  - Evropský parlament - www.europarl.europa.eu
Video se připravuje ...

pindal ( 15. prosince 2022 19:02 )

Všichni placení věřící nejsou oni,kterým by jsme měli něco věřit.Ukrutná pakáž!A jak se rvou o prachy a majetek,o funkce.To mě jsou milejší kapitalisti,kteří chtějí oškubat každého,ale alesponˇse s tím netají.

nespokojeny ( 15. prosince 2022 16:46 )

Už vím proč se říká "černo***ník"!

jajas ( 15. prosince 2022 12:18 )

karloy ( 15. prosince 2022 05:54 )

Ze začátku je každý čistý.

jajas ( 15. prosince 2022 05:05 )

Prostě si šel jen tak "soukromě" pokecat na bahrajnskou obchodní komoru...to je přece normální, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa